Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

H εισηγμένη εταιρεία που αγοράζει ίδιες μετοχές αλλά ο βασικός μέτοχος πουλάει και το stock option plan

H εισηγμένη εταιρεία που αγοράζει ίδιες μετοχές αλλά ο βασικός μέτοχος πουλάει και το stock option plan
Τρεις μέρες μετά την τελευταία αγορά ιδίων μετοχών ο βασικός μέτοχος πούλησε 430 χιλ. μετοχές
Οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν συνδεθεί με την αξία της εταιρείας και οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι όταν μία εταιρεία αγοράζει ίδιες μετοχές, τότε η αποτίμηση είναι σε καλά και ελκυστικά ίσως επίπεδα.
Άλλωστε είναι και ένας τρόπος η εταιρεία να επενδύσει στη δική της αξία όταν έχει ρευστότητα και πιθανότατα δεν εντοπίζει αλλού ευκαιρίες.
Πλέον βέβαια, πολλές εταιρείες αγοράζουν μετοχές και τις… χαρίζουν σε στελέχη ανάλογα με την προσφορά τους.
Κάποιες φορές όμως τα κριτήρια είναι τόσο χαμηλά που η επίτευξη στόχων γίνεται με… σβηστή τη μηχανή, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των μετόχων.
Από την άλλη ένα θέμα που συζητιέται είναι πως μπορεί η εταιρεία να αγοράζει δικές της μετοχές και άρα να θεωρεί ελκυστική την αποτίμηση και την ίδια ώρα ο βασικός μέτοχος να πουλάει μετοχές, κίνηση που προφανώς μεταφράζεται πως θεωρεί την αποτίμηση τουλάχιστον δίκαιη.
Όταν μάλιστα τυγχάνει ο βασικός μέτοχος να είναι και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου και να παίρνει τις αποφάσεις το θέμα γίνεται πιο σημαντικό.
Προφανώς και είναι νόμιμο, αλλά το ερώτημα είναι: Είναι και ηθικό;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Profile.
Στις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε πως σε συνέχεια απόφασης της γενικής συνέλευσης που είχε γίνει στις 31 Μαΐου 2024, αγόρασε στις 12 Ιουλίου 1.500 ίδιες μετοχές με μέση τιμή 5,0156 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία κατέχει κάτω από 100 χιλ. ίδιες μετοχές καθώς στο παρελθόν είχε αγοράσει και στη συνέχεια πουλήσει ίδιες μετοχές.
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι για αγορά έως 1 εκατ. ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή τα 8 ευρώ, ήτοι έως και 3 ευρώ περίπου πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Κάπου εκεί θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να υποθέσει ότι η τιμή είναι δίκαιη; Μάλλον.
Ωστόσο στις 18 Ιουλίου ανακοινώθηκε πως ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας πούλησε στις 15 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά την τελευταία αγορά ιδίων, 130 χιλ. μετοχές και την 17ηΙουλίου πούλησε 300 χιλ. μετοχές. Συνολικά πούλησε μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,75%.
Οι πρώτες πουλήθηκαν με 5,05 ευρώ ανά μετοχή και οι δεύτερες με 5,38 ευρώ ανά μετοχή.
Λίγους μήνες νωρίτερα ο υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχουν είχε κάνει μία μικρή πώληση 1.000 μετοχές με 5,36 ευρώ ανά μετοχή και το ίδιο πρόσωπο είχε πουλήσει συνολικά πάνω από 10-20 χιλ. μετοχές στον περασμένο Μάρτιο, Φεβρουάριο αλλά και ακόμα πιο πριν.
Υπενθυμίζεται επίσης πως στο πλαίσιο του προγράμματος διάθεσης μετοχών στα στελέχη ο κ.Στασινόπουλος είχε αποκτήσει τον Ιανουάριο 95.395 μετοχές καταβάλλοντας μόλις 81 χιλ. ευρώ.
Δηλαδή αγόρασε τις μετοχές αυτές προς 0,85 ευρώ τη μία και πριν λίγες μέρες πούλησε μετοχές με τιμή πάνω από 5 ευρώ!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης