Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι δείχνει τώρα η σύγκριση των αποτιμήσεων Motor Oil με HelleniQ Energy – Ποια μετοχή είναι πιο ελκυστική

Τι δείχνει τώρα η σύγκριση των αποτιμήσεων Motor Oil με HelleniQ Energy  –  Ποια μετοχή είναι πιο ελκυστική
H Motor Oil διαπραγματεύεται με λίγο ελκυστικότερους δείκτες συνολικά έναντι της HelleniQ Energy
Σχετικά Άρθρα
Κατά 14% περίπου είναι υψηλότερη η αποτίμηση της Motor Oil έναντι αυτής της HelleniQ Energy και η τελευταία έκθεση της Eurobank Equities βάζει και τις δύο μετοχές στο επίκεντρο.
Η έκθεση της χρηματιστηριακής αύξανε την τιμή στόχο για τη Motor Oil στα 30 ευρώ από 27,50 ευρώ δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου κάτι λιγότερο από 30%.
Δηλαδή σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η δίκαιη αποτίμηση είναι στα 3,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση η Motor Oil διαπραγματεύεται με λίγο ελκυστικότερους δείκτες συνολικά έναντι της HelleniQ Energy.
Πιο αναλυτικά, η Motor Oil διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024 5,6 φορές και του 2025 6,5 φορές.
Επίσης ο δείκτης EV/EBITDA με τα κέρδη του 2024 είναι στις 4,2 φορές και 4,7 φορές για το 2025. Η μερισματική απόδοση είναι 6% για φέτος και 5% για την επόμενη χρονιά, ενώ ο δείκτης net debt/ΕΒΙΤDA είναι στις 1,8 φορές.
Αντιστοίχως, η HelleniQ Energy παίζει τα κέρδη του 2024 5,9 φορές και 8,6 φορές του 2025.
Ο δείκτης EV/EBITDA για το 2024 είναι 4,5 φορές και 5,6 για το 2025, ενώ η μερισματική απόδοση φέτος είναι 7% και 5% για το 2025.
Σημαντική απόκλιση υπάρχει στον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA καθώς για την HelleniQ Energy είναι στις 2,5 φορές.
Οι ελληνικές εισηγμένες επενδύουν πολλά εκατομμύρια στην αναβάθμιση των διυλιστηρίων πετυχαίνοντας καλύτερη κερδοφορία έναντι ακόμα και εταιρειών του εξωτερικού, οι οποίες έχουν ακόμα και αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εταιρείες έχουν χαμηλότερο p/e έναντι των ομοειδών του εξωτερικού και ανάλογη μερισματική απόδοση, ενώ υστερούν στο δείκτη εταιρικής αξίας (EV) προς EBITDA.
Στην υπόθεση ότι το ταμπλό σήμερα δεν κάνει λάθος και έχει τιμολογήσει σχετικά δίκαια τις δύο εταιρείες με μία χρηματιστηριακή διαφορά 14%, αν η δίκαιη αποτίμηση της Motor Oil είναι στα 30 ευρώ ή στα 3,3 δισ. ευρώ, η δίκαιη αποτίμηση για τα ΕΛΠΕ είναι περίπου 2,9 δισ. ευρώ ή 9,5 ευρώ ανά μετοχή από 7,5 ευρώ που είναι περίπου σήμερα, δηλαδή περιθώριο ανόδου 26%.
Αυτή η τιμή μάλλον είναι αρκετά κοντά στην τιμή που έχει δώσει η ίδια χρηματιστηριακή ένα μήνα πριν για την HelleniQ Energy. Συγκεκριμένα είχε δώσει τιμή στόχο τα 9,70 ευρώ από 9,40 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης