Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Προετοιμαστείτε - Επιστροφή στη χρηματιστηριακή δράση – Οι λόγοι που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα

Προετοιμαστείτε - Επιστροφή στη χρηματιστηριακή δράση – Οι λόγοι που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα

Αποτελέσματα εξαμήνου και rebalancing MSCI αναμένεται να φέρουν ξανά επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Μετά από αρκετές εβδομάδες… ξηρασίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και ελάχιστους επενδυτές να δραστηριοποιούνται, σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα τα στελέχη της αγοράς περιμένουν τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 
Όπως εξηγούν, οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων επιστρέφουν, με μεγάλες εταιρείες του FTSE 25 να δίνουν τον τόνο, ενώ στις 30 Αυγούστου το rebalancing του MSCI θα αναγκάσει και όσους μεγάλους παίκτες είναι ακόμα σε διακοπές να κοιτάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους. 
Ξεκινώντας από τα εταιρικά αποτελέσματα την Τρίτη 27 Αυγούστου η Cenergy θα δημοσιεύσει την πορεία του εξαμήνου.
Η μετοχή είναι βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά που έγραψε την περασμένη εβδομάδα, με τους αναλυτές και επενδυτές να αισιοδοξούν για την πορεία των εργασιών.
Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα ίσως υπάρξουν κάποια σχόλια για το θέμα που αποκάλυψη το ΒΝ, δηλαδή τις πιέσεις από Ιταλία για τα έργα του ΑΔΜΗΕ (υποβρύχια καλώδια) που προφανώς διεκδικεί και η Cenergy. 

Στις 28 Αυγούστου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα η Motor Oil.
Η υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία, αλλά αναλυτές σημειώνουν πως περιμένουν την τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για το τρίτο τρίμηνο καθώς η πτώση των περιθωρίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η Piraeus Securities περιμένει δυνατή πορεία με τα προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο να ανέρχονται στα 293 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 89% και τα καθαρά κέρδη στα 168 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.
Όπως σχολιάζει εκτός από τα αποτελέσματα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις προοπτικές διύλισης, καθώς τα περιθώρια υποχώρησαν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που συνεπάγεται μία μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση των ετήσιων προβλέψεών της (χωρίς τον έκτακτο φόρο) αν και εκτιμά πως θα ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ προσαρμοσμένου EBITDA.
Η χρηματιστηριακή πιστεύει πως μετά την πρόσφατη πτώση που προκλήθηκε από την έξοδο της μετοχής από τον δείκτη MSCI Greece Standard η μετοχή διαπραγματεύεται τώρα σε ελκυστικά επίπεδα και επαναλαμβάνει τη σύσταση Outperform. 
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου θα δημοσιεύσει η HelleniQ Energy τα δικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο με την Piraeus Securities να περιμένει και από τη συγκεκριμένη ένα δυνατό εξάμηνο με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 99,5 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.
Στην εκτίμησή της δεν περιλαμβάνεται η νέα έκτακτη φορολογία, την οποία περιμένει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 573 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 263 εκατ. ευρώ.
Και για τη συγκεκριμένη βλέπει ένα καθοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της λόγω της υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης, αλλά πιστεύει πως ο στόχος για 1 δισ. ευρώ EBITDA είναι και εδώ ακόμα επιτεύξιμος. Στα τρέχοντα επίπεδα επαναλαμβάνει τη σύσταση Outperform για τη μετοχή. 

Το rebalancing του MSCI

Στο κλείσιμο της εβδομάδας θα γίνει και το rebalancing των δεικτών MSCI με τη σημαντικότερη αλλαγή να είναι στη Motor Oil η οποία αφαιρείται από τον MSCI Greece Standard, ο οποίος πλέον θα έχει 9 αντί για 10 μετοχές. 
Η έξοδος θα φέρει εκροές και αναλυτές πιστεύουν πως ίσως η πίεση στη μετοχή να συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη, δίνοντας όμως ευκαιρίες για καλύτερα σημεία εισόδου. Από την άλλη το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και στις άλλες 9 και αν θα υπάρξουν εισροές σε αυτές από τις αλλαγές στις σταθμίσεις.
Στον MSCI Greece Standard θα είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και οι 4 συστημικές τράπεζες. Από το rebalancing αναμένεται σημαντική αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α.  


Γιώργος Κατικάς

george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης