Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο παιχνίδι της αγοράς ιδίων μετοχών και άλλοι… παίκτες – Ποιες εταιρείες αγοράζουν και ποιες ετοιμάζονται

Στο παιχνίδι της αγοράς ιδίων μετοχών και άλλοι… παίκτες – Ποιες εταιρείες αγοράζουν και ποιες ετοιμάζονται
Για πολλές από τις παραπάνω εταιρείες, ειδικά για όσες ξεκίνησαν πρόσφατα, η πτώση της αγοράς αρχές Αυγούστου ήταν μία καλή ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε ελκυστική τιμή
Νέοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι της αγοράς ιδίων μετοχών εκτός τις παραδοσιακές δυνάμεις που αγοράζουν εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών, ξεκίνησαν πρόσφατα νέες εταιρείες τις αγορές ιδίων μετοχών, στο πλαίσιο των όσων προβλέπονται από τον κανονισμό.
Οι αγορές ιδίων προσφέρουν στήριξη αλλά και εμπορευσιμότητα στις μετοχές.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε πάρει απόφαση μέσω της γενικής συνέλευσης στις 23 Μαΐου για αγορά ιδίων μετοχών και την ενεργοποίησε στα τέλη Ιουλίου. Σήμερα κατέχει περίπου 370 χιλ. μετοχές ή μόλις το 0,1% του συνόλου των μετοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής θεωρείται χαμηλή και είναι κάτω από την τιμή που είχε γίνει το placement.
Η Alpha Bank έλαβε στις 24 Ιουλίου απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών έως 61 εκατ. ευρώ προκειμένου να ακυρωθούν και έως 75 εκατ. ευρώ με το επιπλέον ποσό (μετοχές αξίας 14 εκατ. ευρώ) να πηγαίνει στους δικαιούχους του προγράμματος stock option.
Μέχρι σήμερα έχει αγοράσει 2,3 εκατ. μετοχές αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.
Η Cenergy στις 23 Ιουλίου πήρε το διοικητικό συμβούλιο απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών έως 120 χιλ. τεμαχίων με μέγιστο ποσό 1,3 εκατ. ευρώ και εντός έξι μηνών. Μέχρι σήμερα έχει αγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου των Βρυξελλών 1.110 μετοχές και μέσω του Χ.Α. περίπου 5 χιλ. μετοχές.
Η Ideal αν και έχει από πέρυσι απόφαση για αγορές ιδίων, έχει πάρει λίγες μετοχές, ενώ έχει δώσει και κάποιες σε στελέχη.
Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε και πάλι αγορές και κατέχει 23 χιλ. περίπου ίδιες μετοχές.
Η Μοτοδυναμική ενεργοποίησε δύο μήνες πριν νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και μαζί με αυτές που είχε από προηγούμενα προγράμματα κατέχει το 1,64% του συνόλου των μετοχών.
Υπενθυμίζεται πως ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών συνεχίζει εδώ και μήνες να αγοράζει μετοχές.
Για παράδειγμα η Τιτάν έχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των μετοχών.
Ο ΟΠΑΠ έχει το 2,57% του συνόλου των μετοχών σε ίδιες, η Coca Cola έχει 6,25 εκατ. ίδιες μετοχές, η Metlen 5,04 εκατ. ίδιες μετοχές ή 3,53% του συνόλου, ενώ από μικρότερες εταιρείες η Φούντλινκ αγοράζει τακτικά και κατέχει το 1,2% του συνόλου.

Για πολλές από τις παραπάνω εταιρείες, ειδικά για όσες ξεκίνησαν πρόσφατα, η πτώση της αγοράς αρχές Αυγούστου ήταν μία καλή ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε ελκυστική τιμή.
Από εταιρείες που ετοιμάζονται ξεχωρίζει η Προοδευτική, η οποία έχει στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, θέσπιση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
H εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στις ΑΠΕ με κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.
Επιπλέον στην εταιρεία πρόσφατα εμφανίστηκε μέτοχος ποσοστό λίγο πάνω από 5%.
Η εισηγμένη έχει σχεδόν μηδενικό τζίρο αλλά έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει τις υποχρεώσεις της μέσω είσπραξης απαιτήσεων και αποπληρωμής δανείων με σβήσιμο μέρους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης