Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΟΠΑΠ: Ο στόχος για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί - Βελτίωση κερδών στο β΄ 6μήνο 2024

ΟΠΑΠ: Ο στόχος για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί - Βελτίωση κερδών στο β΄ 6μήνο 2024
Η διοίκηση είπε πως είναι ικανοποιημένη από το σύνολο των παιχνιδιών με το στοίχημα να πηγαίνει εξαιρετικά
Η πορεία του εξαμήνου 2024 δείχνει πως η εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ για τους οικονομικούς στόχους θα επιτευχθεί....
Αυτό τόνισε στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ και στο Α΄ εξάμηνο 2024 ανήλθαν στα 373,7 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος το περιθώριο EBITDA, το οποίο ήταν στο 35% δημιουργεί την πεποίθηση πως ο στόχος θα επιτευχθεί.
Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε προμέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή που ήταν στο πάνω μέρος των εκτιμήσεων των αναλυτών, όπως και η πορεία των κερδών.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το συνολικό μέρισμα και την πολιτική, είπε πως δεν έχει αλλάξει και πρόθεση της διοίκησης είναι να δώσει όλα σχεδόν τα κέρδη πίσω στους μετόχους, άρα μπορεί κάποιος να υπολογίσει πιο θα είναι το συνολικό μέρισμα.
Οι αναλυτές περιμένουν ανάλογη πορεία και στο τρίτο τρίμηνο με υποχώρηση των εξόδων (ήταν αυξημένα λόγω Euro 2024 και Eurojackpot τα έξοδα διαφήμισης κατά 42% στο δεύτερο τρίμηνο 2024).
Αυτό ανέφερε και η διοίκηση λέγοντας πως λόγω διαφημιστικής καμπάνιας Eurojackpot, Λόττο, Τζόκερ και Euro 2024 τα έξοδα αυξήθηκαν, αλλά θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο.
Η διοίκηση είπε επίσης πως είναι ικανοποιημένη από το σύνολο των παιχνιδιών με το στοίχημα να πηγαίνει εξαιρετικά, λόγω του Euro2024 και να δραστηριοποιείται το 90% των εγγεγραμμένων online παικτών την περίοδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τη συνολική πορεία να ξεπερνά τις εκτιμήσεις.
Συνεχίζεται η καλή πορεία του Eurojackpot και μέχρι στιγμής είναι ικανοποιημένη η διοίκηση, αλλά και των ΛΟΤΤΟ και Τζόκερ και είναι σημαντικά υψηλότερα από τα προ επαναλανσαρίσματος επίπεδα.
Στα VLTs υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης τα οποία θέλει να αξιοποιήσει η διοίκηση με νέες μηχανές να τοποθετούνται.
Παράλληλα συνεχίζει να δημιουργεί νέα παιχνίδια αλλά και να βελτιώνει τα υπάρχοντα προκειμένου να βελτιώσει τις αποδόσεις αλλά και να προσφέρει επιλογές που να καλύπτουν τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.
Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παραχώρηση που υπέγραψε στην Κύπρο για την αποκλειστική διοργάνωση, παροχή και διαχείριση καθορισμένων τυχερών παιγνίων στην κυπριακή αγορά για περίοδο 15 ετών.
Σημειώνεται ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου παρέχει επί σειρά ετών τα εξής παιχνίδια: ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΚΙΝΟ, SUPER 3, EXTRA 5, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ.
H συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του μεικτού κέρδους (GGR) των παιγνίων που διοργανώνονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου ανέρχεται στο 22,5%.
Επίσης, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα καταβάλλει ποσό ύψους 5% του GGR των παιχνιδιών της για χορηγίες αθλητικών, κοινωνικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στα 20 εκατ. ευρώ.
Από τη νέα συμφωνία δεν υπάρχει αλλαγή στα παιχνίδια, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές.
Το 2023 ο τζίρος από την Κύπρο ήταν 94 εκατ. ευρώ.
Τέλος η διοίκηση απαντώντας σε ερώτημα αναλυτή για τις άδειες που λήγουν ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2026 λήγουν κάποιες άδειες και είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πολιτεία και εκτιμά πως θα ξεκινήσουν σύντομα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης