Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ακολουθεί την Ευρώπη στην άνοδο μετά από 4 πτωτικές, ζητούμενο η διατήρηση της αντίδρασης

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ακολουθεί την Ευρώπη στην άνοδο μετά από 4 πτωτικές, ζητούμενο η διατήρηση της αντίδρασης
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με άνοδο άνω του 1% άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Παρά το καλό κλίμα στο εξωτερικό, οι εντολές στα βαριά χαρτιά στην προσυνεδρίαση δεν ενθουσίαζαν. Κάποιες συστημικές είχαν εντολές καλές, αλλά πολλά χαρτιά έδειχναν άνοιγμα στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά. Τελικά ανοίξαμε με μικρή άνοδο και στη συνέχεια πήγε πάνω από το 0,70%. Ας ελπίσουμε να κρατήσει

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δεν έχουμε δει κάποια τροποποίηση παλαιότερης ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πως εταιρείες και insiders αγοράζουν μετοχές μέσα στην ευαίσθητη περίοδο. Πριν λίγες μέρες κάναμε μία συγκεκριμένη αναφορά, αλλά βλέπουμε πως και η ΕΛΧΑ κάνει το ίδιο. Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου και μέχρι και 5 Σεπτεμβρίου αγόραζε ίδιες μετοχές.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα και επειδή η αποτίμηση στο ταμπλό είναι αστεία (670 εκατ. ευρώ) τα αποτελέσματα είναι δυνατά. Αν τα δούμε σε συγκρίσιμους όρους και χωρίς την επίδραση των αποθεμάτων είναι μειωμένα έναντι των περσινών, αλλά δε δημοσιευμένα, δηλαδή μαζί με την επίδραση είναι πάνω. Φέτος είχε κέρδη από τα μέταλλα, ενώ πέρυσι ζημιές. Αυξήθηκε πάντως ο όγκος των πωλήσεων, ενώ στα θετικά καταγράφεται η μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και επιβράδυνσης των επενδύσεων. Ο δείκτης net debt/EBITDA είναι 3,3 φορές και η διοίκηση περιμένει πως θα υποχωρήσει προς τον στόχο των 3 φορών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 46,9 εκατ. ευρώ από 25,9 εκατ. ευρώ. Αν συνεχιστεί η καλή πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο, η μετοχή θα πρέπει να τύχει καλύτερης πορείας. Αλλά όλο το βάρος το έχουν ρίξει στη Cenergy και δεν περιμένουμε πολλά. Ελπίζουμε όμως… Παρά τα καλά αποτελέσματα και το θετικό κλίμα στις αγορές άνοιξε στο +3% αλλά με μικρό όγκο.

INTRACOM (απάντηση): Άρχισαν πάλι κάποιοι χθες τη γνωστή καραμέλα. Και επειδή σήμερα γράφουν όλοι αυτό που έγραφε το ΒΝ χθες, καταλαβαίνετε πως αυτό που συνέβη ήταν ότι εμείς είχαμε πιο γρήγορα την ενημέρωση και κάποιοι απλά δε διάβασαν σωστά ή δεν κατάλαβαν τι συνέβη. Αυτός ήταν πάντως ο λόγος της πτώσης της μετοχής και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε ότι δόθηκε από πηγή που είναι πολύ κοντά στη διοίκηση.

AEGEAN AIRLINES: Κατά μέσο όρο 8 νέα αεροσκάφη δεν ήταν στη διάθεση της εταιρείας λόγω πρόωρης συντήρησης και επισκευής κινητήρων. Θα πάρει αποζημίωση, αλλά δε θα καλύπτει τα πάντα. Επίσης προχώρησε στη μετατροπή 4 νέων αεροσκαφών σε αναβαθμισμένη έκδοση με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας. Αναβαθμισμένη και η καμπίνα για υψηλότερο επίπεδο άνεσης. Η αλήθεια είναι πως στα άλλα είσαι κάπως οριακά. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων τα καθαρά κέρδη ήταν σημαντικά μειωμένα λόγω των έκτακτων παραγόντων, αλλά οι ταμειακές ροές ήταν εξαιρετικές.Με απώλειες 1,6% κινείται η μετοχή. 

ΝΕΡΑ: Λένε ότι θα δούμε αύξηση τιμολογίων, για να δούμε. Επαναλαμβάνουμε πως το ενεργειακό δεν το πλήρωσαν οι καταναλωτές, αλλά οι εταιρείες. Το νερό είναι τσάμπα, ειδικά αν το συγκρίνει ο καταναλωτής με το κόστος που πληρώνει π.χ για σταθερή τηλεφωνία, κινητή ή συνδρομητική τηλεόραση. Θα είναι κλιμακωτές οι αυξήσεις και φυσικά θα συνεχιστεί η κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους. Αλλά δεν μπορεί να έχουν πάει όλες οι τιμές στη στρατόσφαιρα και να μην πάει έστω 1 ευρώ το μήνα πάνω το νερό. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο επίκεντρο, αν και περιμένουμε να δούμε την εξειδίκευση της ανακοίνωσης του αρμόδιου υπουργού και τι θα χρεώσουν οι εταιρείες.

ATTICA GROUP: Πάνω ο τζίρος, ζημιές στην τελική γραμμή και μάλιστα μεγάλες. Ωστόσο λόγω πώλησης δραστηριότητας έγραψε μεγάλο έκτακτο κέρδος 22,7 εκατ. ευρώ και έτσι η ζημία από 23,7 εκατ. ευρώ είναι 4,5 εκατ. ευρώ αν συμπεριλάβουμε το έκτακτο. Ο κλάδος είναι δύσκολος και η αποτίμηση ίσως είναι αρκετά γεμάτη, λόγω της συμφωνίας που είχε κάνει η Τρ.Πειραιώς.

DOPPLER: Πωλήσεις 7,4 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και ζημία 168 χιλ. ευρώ από 25 χιλ. ευρώ.

ATTICA BANK: Άνοιξε στο -30% καθώς μπήκαν τα νέα κομμάτια. Το περιμέναμε και το γράφαμε χθες, αφού οι μέτοχοι της Παγκρήτιας δεν είναι ικανοποιημένοι. Πήγε αμέσως σε δημοπρασία η μετοχή και στη συνέχει πήγε λίγο υψηλότερα και στα 6,90 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης