Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εστιάζει στην περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εστιάζει στην περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης
Κρίσιμη η μείωση του δανεισμού καθώς δραστηριοποιείται σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Στην περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, αλλά και στη μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης εστιάζει η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Η διοίκηση κατά τη χθεσινή (12/9) τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2024, αναφέρθηκε πολλές φορές στο θέμα του δανεισμού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την αποκλιμάκωση, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Στο εξάμηνο κατάφερε να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος κατά 3 εκατ. ευρώ και θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω των κινήσεων που γίνονται.
Προχωρά επίσης σε αποπληρωμένες δανείων με υψηλό επιτόκιο και έχει πλέον διαμορφώσει μία καλή σχέση μεταξύ δανείων με σταθερό επιτόκιο έναντι δανείων με μεταβλητό.
Παράλληλα, εντείνει τις προσπάθειες μείωσης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 πραγματοποίησε επενδύσεις 172 εκατ. ευρώ και το 2023 95 εκατ. ευρώ και ήταν η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που οι επενδύσεις υποχώρησαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Στο φετινό εξάμηνο οι επενδύσεις ήταν μόλις 33 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ του περσινού πρώτου εξαμήνου.
Το κεφάλαιο κίνησης στο εξάμηνο κατήλθε στα 592 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ του περσινού.
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 741 εκατ. ευρώ στο τέλος εξαμήνου, από 813 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 και 885 εκατ. ευρώ στο τέλος του περσινού πρώτου εξαμήνου.
Έτσι ο δείκτης net debt/EBITDA από 4,3 φορές στο πρώτο εξάμηνο του 2023, υποχώρησε στις 3,7 φορές στο τέλος του 2023 και στις 3,3 φορές στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 με το στόχο να είναι στις 3 φορές.
Ο όμιλος έριξε και το ενεργειακό κόστος, το οποίο στο περσινό εξάμηνο ήταν στο 18% των συνολικών εξόδων και στο φετινό υποχώρησε στο 13%.
Η νέα σύμβαση που έχει κάνει έχει βοηθήσει είπε η διοίκηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή αν θα περίμενε κάποια ενίσχυση από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι αλλά θα ήταν ευπρόσδεκτη όποια ενίσχυση.
Για την πορεία του τρίτου τριμήνου απέφυγε να δώσει κάποια εκτίμηση και σημείωσε πως διατηρείται η τάση του εξαμήνου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης