Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Τι έδειξαν τα νέα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και οι προσδοκίες για αντίδραση

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Τι έδειξαν τα νέα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και οι προσδοκίες για αντίδραση
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα βλέμματα στην βραδινή αξιολόγηση της Moody’s. Ελπίζουμε σε ένα θετικό μήνυμα, προκειμένου να βρει καταλύτη η αγορά και να βγάλει αντίδραση. Συμπληρώθηκαν πέντε συνεχόμενες πτωτικές που είχαμε περίπου 18 μήνες να δούμε τέτοιο σερί. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν και πάλι με καλή άνοδο, αλλά εμείς μία δυσκολία και πάλι την έχουμε. Ξεχωρίζει λίγο η Ελλάκτωρ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η ΔΕΗ, οι οποίες έχουν και άνοδο και όγκο.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Παρά την εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βλέπουμε πως συνεχίζουν στελέχη και εταιρείες να αγοράζουν μετοχές εντός της ευαίσθητης περιόδου, του διαστήματος δηλαδή πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων.

LAMDA DEV.: Σε δημοσιευμένο επίπεδο εμφάνισε ζημία 18,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από κέρδη 18,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Βέβαια, πέρυσι είχε μεγάλο όφελος από τις αναπροσαρμογές των ακινήτων. Αν το αφαιρέσουμε και τότε ζημιές θα είχε και μάλιστα μεγαλύτερες των φετινών. Ισχυρές οι λειτουργικές ταμειακές ροές και οδήγησαν σε αύξηση του ταμείου. Πάνε εξαιρετικά οι προπωλήσεις στο Ελληνικό, ενώ ιστορικό υψηλό ξανά στο EBITDA των εμπορικών κέντρων. Στα 900 εκατ. ευρώ εκτιμά πως θα φτάσουν τα έσοδα από τις προπωλήσεις στο Ελληνικό στο τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος του εξαμήνου για ακίνητα στο Ελληνικό είχε υπογράψει οριστικά συμβόλαια πώλησης οικοπέδων και οικιστικών ακινήτων, συμβάσεις συμμετοχής των πελατών στο αναλογούν κόστος υποδομών, καθώς και συμβάσεις διαχείρισης και επίβλεψης κατασκευαστικών έργων επί πωληθέντων οικοπέδων συνολικού τιμήματος ποσού 1,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αναγνώριση εσόδων για το πρώτο εξάμηνο 2024 ήταν 153,314 εκατ. ευρώ (Α’ Εξάμηνο 2023: 63,9 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να αναγνωριστεί στις επόμενες περιόδους είτε σε βάθος χρόνου βάσει λογιστικών προτύπων. Το Αύγουστο η Hellenikon Global (κατέχει τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε.) προχώρησε στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 66 εκατ. ευρώ. Οριακά υψηλότερα η μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η αποτίμηση στα 680 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 748 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου. Καλά πήγε η κερδοφορία λόγων των χρηματοοικονομικών εσόδων, τα οποία κάλυψαν σχεδόν όλο το αντίστοιχο ποσό των εξόδων. Έτσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 24,1 εκατ. ευρώ (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) από 15,2 εκατ. ευρώ. Καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές και οδήγησαν σε αύξηση του ταμείου. Σημειώνεται πως η επιστροφή κεφαλαίου 174 εκατ. ευρώ έγινε μετά τη λήξη του εξαμήνου. Ο συνολικός δανεισμός είναι στα 627 εκατ. ευρώ μαζί με του Μορέα τα δάνεια. Το ταμείο ήταν στα 541 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχει και η είσπραξη από την επικείμενη πώληση της Ηλέκτωρ ύψους 185 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση. Τώρα η εταιρεία έχει καθαρίσει, αλλά χρειάζεται να βρει στόρι ανάπτυξης για να έρθουν και επενδυτές στη μετοχή. Στα 1,9780 ευρώ και στο +1,44%.

AEGEAN: Θετικό το μήνυμα της διοίκησης στην τηλεδιάσκεψη και διευρύνει τις πτήσεις στο εξωτερικό, ενώ περιμένει καλή πορεία στο τέταρτο τρίμηνο και αυξάνει τις προσφερόμενες θέσεις. Επιπλέον δεν αποκλείεται αύξηση του μερίσματος. Με άνοδο 1,40% αλλά και με χαμηλό όγκο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Σε λίγη ώρα η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της διαγραφής των μετοχών από το Λονδίνο και της εισαγωγής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης η 23 Σεπτεμβρίου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Με τα σημερινά δεδομένα και αν καλυφθεί πλήρως η αύξηση θα έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Με τους όρους της αύξησης, δηλαδή το reverse split, τη χαμηλή διάθεση των νέων μετοχών και τα warrants που δίνονται σχεδόν τσάμπα, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την τιμή που βλέπουμε στο ταμπλό. Στο -2,40% και στα 7,32 ευρώ με τους αγοραστές να βγαίνουν υψηλότερα.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Εκ του αποτελέσματος, ορθά η στήλη δεν έβλεπε μέλλον από τη διαχείριση της οικογένειας Λάππα. Τα αποτελέσματα εξαμήνου φέτος δείχνουν φθίνουσα πορεία. Άρα κάτι έπρεπε να γίνει και ευτυχώς για τους μικρομετόχους εξαγοράστηκε και αλλάζει πορεία. Ευτυχώς υπάρχουν τα ενοίκια από τα ακίνητα στην Ερμού και αυξήθηκαν σημαντικά. Κέρδη έβγαλε πάντως λόγω δραστηριοτήτων που διέκοψε, ενώ ταμειακά λόγω πωλήσεων δραστηριοτήτων (υδροηλεκτρικό) πήγε αρκετά καλά.

ΓΕΒΚΑ: Κάθετη πτώση πωλήσεων στα 19,4 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ και περιορισμός των καθαρών κερδών στα 1,11 εκατ. ευρώ από 2,71 εκατ. ευρώ. Απογοητευτική η εικόνα του πρώτου εξαμήνου και δείχνει πως η αποτίμηση (36 εκατ. ευρώ) μάλλον είναι δίκαιη πλέον. Στα θετικά που θα μπορούσαν να δώσουν αξία το γεγονός ότι είναι αδάνειστη και ότι έχει σημαντικές απαιτήσεις από πελάτες και αποθέματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί και να βελτιώσει το ταμείο. Με απώλειες άνω του 4% στο ξεκίνημα και μικρό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης