Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι εταιρείες αψηφούν τη νομοθεσία και αγοράζουν μετοχές στην κλειστή περίοδο – Τι απαντά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ΒΝ

Οι εταιρείες αψηφούν τη νομοθεσία και αγοράζουν μετοχές στην κλειστή περίοδο – Τι απαντά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ΒΝ
Οι περιπτώσεις των Avax και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η απάντηση της προέδρου της Επ.Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου
Αγορές μετοχών τόσο από στελέχη εταιρειών, όσο και από τις εταιρείες παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, εντός δηλαδή της λεγόμενης «κλειστής περιόδου».
Η κλειστή περίοδος και σύμφωνα με ενημέρωση από 17 Μαρτίου 2022 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η περίοδος έως 30 μέρες πριν τη δημοσίευση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.
Όπως αναφέρεται:
Ένα πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα σε ένα εκδότη απαγορεύεται να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμού του ιδίου ή για λογαριασμού τρίτου, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες σχετίζονται με τις μετοχές ή τους χρεωστικούς τίτλους του εκδότη ή με παράγωγα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με αυτά, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής περιόδου 30 ημερολογιακών ημερών πριν από την ανακοίνωση μιας ενδιάμεσης οικονομικής έκθεσης ή μιας ετήσιας έκθεσης την οποία ο εκδότης υποχρεούται να δημοσιοποιήσει.

Τι απαντάει στο BN η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μέσα σε αυτήν την περίοδο και σύμφωνα και με απάντηση της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλικής Λαζαράκου σε ερώτημα που έθεσε το Bankingnews, απαγορεύεται να κάνουν αγορές.
Μπορούν να κάνουν πωλήσεις μόνο τα πρόσωπα που έχουν διευθυντικές θέσεις και μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη και πάρουν σχετική άδεια από την εταιρεία.
Το Bankingnews ενημέρωσε την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για δύο αγορές σε εταιρείες, προκειμένου να ενημερωθεί αν είναι νόμιμες ή όχι και αν ισχύει η από το 2022 ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η απάντηση ήταν πως συνεχίζει να ισχύει και πως θα κοιτάξει προσεκτικά τις συγκεκριμένες αγορές που έχουν γίνει τις προηγούμενες μέρες.

Οι περιπτώσεις ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και AVAX

Μία περίπτωση είναι η αγορά ιδίων μετοχών από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου 11 Σεπτεμβρίου και τελευταία αγορά ιδίων μετοχών έγινε 5 Σεπτεμβρίου.
Η απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι πως δεν επιτρέπεται να κάνουν αγορές ιδίων μετοχών, εκτός και αν έχουν δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αγορά τους.
Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα προστίμου, αλλά η Ε.Κ. μπορεί να ελέγξει για χειραγώγηση ή κατάχρηση πληροφόρησης.

Επίσης, το ΒΝ έθεσε τις αγορές μετοχών από στέλεχος και τις αγορές ιδίων μετοχών της AVAX
Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 ο αναπληρωτής πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κουβαράς, αγόρασε 10.880 μετοχές, ενώ γίνονται και σχεδόν καθημερινά αγορές ιδίων μετοχών, με την εταιρεία να μην έχει ακόμα δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου και τη διορία να είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2024 να δημοσιεύσει άρα μένουν λιγότερο από 20 μέρες από τις αγορές.

Τέλος στο ερώτημα, αν πρέπει να δημοσιευτεί η λογιστική κατάσταση για να ανοίξει η «κλειστεί περίοδος», ή αν γίνεται και με το λεγόμενο flash note, η απάντηση είναι πως μπορεί το flash note να δημοσιευτεί πριν τη δημοσίευση της λογιστικής κατάστασης και η κλειστεί περίοδος ανοίγει με τη δημοσίευσή του, αλλά μετράει ο χρόνος 30 μέρες πριν, άρα για ένα μήνα πριν το flash note δημοσιευτεί δεν μπορεί να γίνονται κινήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης