Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Αν και υποτονικά προσπαθεί να γράψει την τρίτη ανοδική συνεδρίαση

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Αν και υποτονικά προσπαθεί να γράψει την τρίτη ανοδική συνεδρίαση
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα στο εξωτερικό είναι καλό. Η Wall Street έστειλε μήνυμα ανόδου και οι επενδυτές ποντάρουν σε μείωση επιτοκίων αύριο από τη FED κατά 50 μονάδες βάσης. Στην Ευρώπη, έχουμε ήπιες ανοδικές τάσεις και προσπαθούμε και εμείς να ακολουθήσουμε. Οι αναλυτές περιμένουν στάση αναμονής, λόγω FED, ενώ έχουμε και εκείνο το placement της Εθνικής Τράπεζας που κάπως μας κρατάει. Αρχές Οκτώβρη αναμένεται η πώληση. Δεν ξεχωρίζουν πολλές μετοχές στα πρώτα λεπτά, καθώς είναι και χαμηλός ο όγκος. Λίγο η Εθνική και η Πειραιώς.

ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Το Σάββατο είχαμε θέμα για κάποιες αγορές στη λεγόμενη «κλειστή περίοδο» και χθες είδαμε πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συγκεκριμένη εταιρεία (Foodlink) που η στήλη, όταν είχε εντοπίσει τις πωλήσεις, το είχε αναφέρει. Αναφορικά τώρα με τις αγορές ιδίων μετοχών στην κλειστή περίοδο, υπάρχει μία εξαίρεση που λέει πως αν «ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος επαναγοράς είναι επιχείρηση επενδύσεων, ή πιστωτικό ίδρυμα που λαμβάνει τις αποφάσεις του για διενέργεια πράξεων όσον αφορά τον χρόνο των αγορών των μετοχών του εκδότη κατά τρόπο ανεξάρτητο από τον εκδότη», τότε μπορεί να κάνει και στην κλειστή περίοδο. Με βάση αυτήν την περίπτωση του νόμου προφανώς και μπορούν να πατήσουν εταιρείες για την αγορά και να απαλλαγούν, όπως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Άβαξ.

Η στήλη βέβαια θεωρεί, πως όλες οι εντολές περνάνε από ΕΠΕΥ και τις «δουλεύουν» όπως λένε στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών. Δεν παίρνει δηλαδή κάθε μέρα ο επιχειρηματίας να λέει «βάλε εκεί αγορά 1.000 μετοχές και εκεί 500 μετοχές». Άρα κάπως θα πρέπει να γίνεται πιο ξεκάθαρο στις ανακοινώσεις (όπως γίνεται π.χ. από τη Cenergy), ώστε να μπορούν να αγοράζουν στην κλειστή περίοδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα στο ξεκίνημα από ΕΤΕ και ΠΕΙΡ. Προσπάθησε να συνεχίσει υψηλότερα η ΑΛΦΑ, αλλά βγήκαν κάποιες πωλήσεις. Με νέα βουτιά η Αττικής και είναι όπως έχουμε ξαναγράψει απολύτως λογική η πτώση λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Οι όροι της αύξησης δεν είναι εύκολοι για ένα μικρό επενδυτή. Στα 5,74 ευρώ και στο -4,65% που είναι και νέο ιστορικό χαμηλό.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μεγάλες εντολές και από τις δύο πλευρές. Οι αγοραστές θέλουν να έχουν μία καλή απόδοση μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά και να πουλήσουν στη δημόσια πρόταση και οι πωλητές, θέλουν μία τιμή λίγο καλύτερη από την τρέχουσα.

ΤΙΤΑΝ: Στο 5% ανέρχονται πλέον οι ίδιες μετοχές.

ΑΔΜΗΕ: Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο και ας ελπίσουμε πως θα κλείσει αυτό το σήριαλ, που έχει ταλαιπωρήσει και τη μετοχή. Έστω το επόμενο διάστημα, αφού όπως φαίνεται έχει βρεθεί λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Δεν μπόρεσε χθες να κάνει η μετοχή.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η είσοδος στην Αμερική μπορεί να φέρει τεράστια νούμερα. Στο εξωτερικό πουλάει η εταιρεία και μάλιστα με δυνατό growth. Τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα πλησιάζει φέτος και το 2025 μαζί τα 50 εκατ. ευρώ περίπου. Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή και τα νούμερα του εξαμήνου ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων. Χθες η Piraeus Securities ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχο τα 15,80 ευρώ και σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, σημειώνοντας την είσοδο στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες για παραγωγή private label σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη 39,2 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε από την τηλεδιάσκεψη πως αναμένεται λόγω επενδύσεων να συνεχίσει να έχει φοροαπαλλαγές, όπως είχε στο εξάμηνο με αποτέλεσμα ο φόρος να είναι χαμηλός. Στα 441 εκατ. ευρώ η αποτίμηση που δίνει εκτιμώμενο p/e 11,2 φορές.

ΚΛΜ: Με όγκο και ήπια υποχώρηση ξεκίνησε σήμερα η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης