σύμβολα :
Εριουργία Τρία Αλφα Α.Ε.ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.ΒΙΣ Α.Ε.ΙΝΤΕΡΤΕΚ Α.Ε. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΕΣΟ Κέκροψ Α.Ε Ξενοδ.Τουριστ. Οικιστ. ΛαΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ Μ.Κ.Ν. Α.Ε.ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε.Ν. Λεβεντέρης Α.Ε.Αφοί Ι.&Β. ΛΑΔΕΝΗΣ Α.Ε.ΜΙΝΕΡΒΑ Β.ΠΛΕΚΤΚΛ/ΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ A.B.E.E.ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε.Ε. ΠΑΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε ΠΛΑΣΤΙΚΩΝΚυλινδρόμυλοι Κ. ΣαραντόπουλοςΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ Α.Ε.Β.Ε.Σωλην. Λ. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε.ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ Α.Ε.ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΞΥΛΟΥΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.
γράφει :
Αρκετές εταιρείες είναι ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ κάποιες έχουν πουλήσει ακίνητα για να αντλήσουν ρευστότητα
Πολλές από αυτές είτε έχουν κάνει κινήσεις, δηλαδή ο βασικός μέτοχος αγόρασε ακίνητα, ή η ίδια η εταιρεία πούλησε ακίνητα, ενώ άλλες είναι ήδη σε συνομιλίες με τις τράπεζες για να μετατρέψουν τα δάνεια από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα.
Η βελτίωση των ταμειακών ροών είναι απαραίτητη για τις περισσότερες εταιρείες, προκειμένου να βελτιώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Από την ανάλυση των λογιστικών καταστάσεων, το Bankingnews, παρουσιάζει 20 περιπτώσεις εταιρειών με τα λιγότερα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος εξαμήνου και οι οποίες είχαν υψηλότερες βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις.
Πιο αναλυτικά:
Ταμειακά διαθέσιμα μόλις 24 χιλ. ευρώ διέθετε στο τέλος του εξαμήνου η Εριουργία Τρία Άλφα, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονταν στα 1,99 εκατ. ευρώ.
Η Λεβεντέρης είχε ταμείο 26 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια 530 χιλ. ευρώ.
Η Λανακάμ είχε ταμείο 39 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μισθώσεις 1,7 εκατ. ευρώ.
Η ΒΙΣ με ταμείο 63 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια 2,2 εκατ. ευρώ είχε και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 6,6 εκατ. ευρώ με τον ορκωτό να σημειώνει πως λόγω του κεφαλαίου κίνησης υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας.
Η Παΐρης είχε ταμειακά διαθέσιμα 189 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 3,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο είχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και κατάφερε να μειώσει το δανεισμό.
Η Κέκροψ είχε ταμείο 221 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια 3,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, προχώρησε σε πώληση μέρος ακινήτου αποπληρώνοντας μέρος του δανεισμού και έχει πρόθεση να πουλήσει και άλλα τμήματα προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα.
Η Τζιρακιάν είχε ταμείο 291 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια άνω των 15 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
Η Minerva μέσω αναχρηματοδότησης βραχυπρόθεσμου δανείου μετέτρεψε το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης σε θετικό στο εξάμηνο. Είχε ταμείο 298 χιλ. ευρώ, αλλά και δάνεια συν μισθώσεις κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.
Στις 313 χιλ. ευρώ ήταν το ταμείο της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος αλλά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.
Το ταμείο της Εβροφάρμα ήταν στις 470 χιλ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια άνω των 6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει προγραμματίσει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.
Η Ακρίτας, παρά τη μεγάλη διαγραφή δανείων από τις τράπεζες, εξακολουθεί να έχει χαμηλό ταμείο (580 χιλ. ευρώ) σε σύγκριση με τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.
Η Μαθιός είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια 8,3 εκατ. ευρώ και ταμείο 601 χιλ. ευρώ.
Ταμειακά διαθέσιμα 602 χιλ. ευρώ με βραχυπρόθεσμα δάνεια και μισθώσεις 2,3 εκατ. ευρώ είχαν οι Μύλοι Κεπενού.
Η Intertech είχε ταμείο 658 χιλ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια 2,6 εκατ. ευρώ.
Η Ικτίνος είναι εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ και ρυθμίζει υποχρεώσεις. Στο ταμείο υπήρχαν μόλις 727 χιλ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ήταν σχεδόν 42 εκατ. ευρώ.
Στα 2 εκατ. ευρώ ανέρχονταν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της Κυριακούλης και στα 727 χιλ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Στο παρελθόν βασικός μέτοχος είχε δανείσει την εταιρεία.
Στην Ξυλεμπορία τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι στα 20,4 εκατ. ευρώ και το ταμείο στις 811 χιλ. ευρώ.
Στην Κλ.Ναυπάκτου οι βασικοί μέτοχοι αγόρασαν ακίνητα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα. Στο τέλος του εξαμήνου το ταμείο ήταν στα 1,4 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα 8,8 εκατ. ευρώ.
Αρκετά χαμηλή και η ρευστότητα της Οίκος Σπύρου σε σύγκριση με τον συνολικό δανεισμό, ο οποίος είναι σχεδόν 15 φορές υψηλότερος.
Τελευταία περίπτωση η Βιοτέρ, η οποία μαζί με άλλες εταιρείες της Επιτήρησης, έχουν υψηλό δανεισμό και χαμηλό ταμείο. Τα δάνεια ανέρχονται στα 186 εκατ. ευρώ και το ταμείο στα 1,6 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να δηλώνει εδώ και αρκετά χρόνια πως θα πουλήσει ακίνητα για να μειώσει τα δάνεια, χωρίς όμως να έχει κάποια αποτελέσματα.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών