Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Τρίτη μέρα ανόδου με επιλεκτικές κινήσεις – Ενδιαφέρον και για μικρομεσαία

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Τρίτη μέρα ανόδου με επιλεκτικές κινήσεις – Ενδιαφέρον και για μικρομεσαία
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική κίνηση της αγοράς. Συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με τους αγοραστές να είναι επιλεκτικοί και να κοιτάνε και λίγο χαμηλότερα στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων. Καλό και μάλλον καλύτερο το κλίμα στην Ευρώπη, μετά και τη μείωση των επιτοκίων. Καλό το μήνυμα από την Cristine Lagarde για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων, αλλά έδειξε αποφασιστικότητα. Ο Γ.Δ. έκλεισε και πάλι στο υψηλό ημέρας και με άνοδο 0,60%. Σχετικά καλές οι συναλλαγές αλλά και πάλι αρκετά χαμηλότερες από τις μέσες ημερήσιες. Οι τράπεζες ξεχώρισαν, η Τιτάν και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με χαμηλό ημέρας στα 7,3380 ευρώ η Εθνική έκλεισε στα 7,5180 ευρώ και στο +2,20% που ήταν και υψηλό ημέρας. Στο +1,34% και στα 2,0430 ευρώ η Eurobank και στο +0,63% η Alpha Bank. Με απώλειες η Πειραιώς. Ήπια ανοδικά η Κύπρου. Η Αττικής παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης και επιστρέφει τη Δευτέρα.

ΤΙΤΑΝ: Εξαιρετική και σήμερα και ενισχύθηκε 2,28%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεφύγει από τη γνωστή διαδρομή και να αλλάξει επίπεδο. Στο +2,61% και στα 1,8880 ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Άλλη μία θετική είδηση και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η στήλη που από καιρό είχε γράψει πως μόνο οι κινέζοι (State Grid) θα καταθέσουν προσφορά. Τελικά είναι και αυτοί που πήραν το 20% της Αριάδνη. Τίμημα δεν ανακοινώθηκε καθώς πρέπει να δοθούν πρώτα εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Το κατασκευαστικό σκέλος του έργου έχει ολοκληρωθεί με την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες καλωδίωσης και εγκατάστασης του υπαίθριου εξοπλισμού. Η ηλέκτριση του καλωδίου θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στις αρχές του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Αμετάβλητη η μετοχή στα 2,43 ευρώ, αλλά κοντά στα υψηλά 14 μηνών που έγραψε χθες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Οι λίγες κινήσεις που είδαμε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, συνεχίστηκαν και σήμερα. Θετική εξέλιξη, αφού θεωρούμε πως πολλές είναι αυτές οι εισηγμένες που είναι πάμφθηνες στο ταμπλό. Ξεχώρισαν σήμερα η ΕΚΤΕΡ (+6,45%), η Unibios (+7,38%), η Πλαστικά Θράκης (+3,42%), η Αλουμύλ (+3,36% και νέα υψηλά 14 μηνών), η ΕΥΑΘ (+2,22%), η Ελινόιλ (+4,88%), η BriQ (+1,49%) και μερικές ακόμα, άλλες με μικρότερο όγκο συναλλαγών και άλλες με καλύτερο.

ΒΙΟΤΕΡ: Μετά από 4 χρόνια, είχαμε εξέλιξη στο θέμα της εξυγίανσης. Όπως ανακοίνωσε συμπληρώθηκε και επικυρώθηκε η οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και έγινε η καταβολή των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς εργαζομένους και ξεκίνησε η μεταβίβαση των ακινήτων. Σε πέντε γραμμές προσπάθησε να εξηγήσει, αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά. Κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνει η συμφωνία πέρα από κάποιες γενικότητες που διατυπώνονται κάθε χρόνο στον ισολογισμό. Πόσο κάνουν τα ακίνητα; Πόσα δάνεια διαγράφονται; Τι μένει;

Ας δούμε όμως τους αριθμούς: Εδώ και πολλά χρόνια έχει μηδενικό τζίρο. Αν πάρουμε τα δάνεια από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες με τις τράπεζες χρωστάει 140 εκατ. ευρώ και άλλα 45 εκατ. ευρώ είναι σήμερα τόκοι τελευταίων ετών. Έχει ακίνητα 52,6 εκατ. ευρώ που προφανώς πάνε στις τράπεζες και σβήνουν αντίστοιχο ποσό δανείων και η τράπεζα έστω κάνει δώρο άλλα τόσα και τους τόκους. Πάει ο δανεισμός έτσι στα 35 εκατ. ευρώ και έχει όφελος 150 εκατ. ευρώ. Με αυτούς τους υπολογισμούς γυρίζει θετική η καθαρή θέση. Θα είναι όμως τόσο βαθύ το κούρεμα; Θα είναι μικρότερο ή ακόμα μεγαλύτερο; Της χρωστάνε τώρα και 20 εκατ. ευρώ και το ζητούμενο είναι να εισπράξει.

Πρέπει να δώσει επομένως εξηγήσεις η εταιρεία. Επίσης να κάνουμε μία άλλη ερώτηση που αφορά και άλλες εισηγμένες που οι τράπεζες κουρεύουν δάνεια. Θα τις ξανα-δανείσουν; Ή επειδή τώρα είναι servicers αλλάζει; Εδώ δηλαδή δε θα έχει πολλά μετρητά, πως θα αποκτήσει δραστηριότητα; Θα χρειαστεί νέα δάνεια, εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος «λευκός ιππότης» και βάλει λεφτά. Οι τράπεζες δεν αποκλείεται να έχουν ζητήσει να μπει φρέσκο χρήμα από κάποιον, αλλά για τη στήλη το ερώτημα είναι: Εκεί που κουρεύουν δάνεια, δίνουν ξανά νέα; Η μετοχή πάντως πήγε στο +10% και έκλεισε και με αγοραστές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρειών για διαγραφές δανείων που δεν είναι και λίγες θα σχολιάσουμε πως δεν μπορείς να παίρνεις την πρώτη κατοικία ή το μαγαζί, σπίτι, οικόπεδο, ενός απλού οφειλέτη, αλλά σε ένα επιχειρηματία να του διαγράφεις δάνεια χωρίς να παίρνεις, έστω μετοχές. Ας διαγράψουν, μιας και δεν πρόκειται να εισπράξουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ας πάρουν και ένα ποσοστό στην εταιρεία μέσω έκδοσης νέων μετοχών από μετατροπή δανείων. Θα μας πείτε, τι να κάνουν ένα ποσοστό. Ας ψάξουν, να βρουν επενδυτές, να συγχωνεύσουν, να αξιοποιήσουν, να τρέξουν και να κάνουν μερικά πράγματα. Προσωπικό έχουν και μάλιστα περισσεύει όπως καταλαβαίνουμε από τις γενναιόδωρες εθελούσιες που κάνουν. Ας το αξιοποιήσουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης