Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

“Στον αέρα” 314 δισ. δολάρια από την μείωση στην αεροπορική κίνηση

tags :
“Στον αέρα” 314 δισ. δολάρια από την μείωση στην αεροπορική κίνηση
Στις 24 Μαρτίου, η IATA εκτιμούσε τα χαμένα έσοδα στα 252 δισ. δολάρια σε ένα σενάριο με σοβαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς διάρκειας τριών μηνών
Η κρίση Covid-19 θα μειώσει τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών κατά 314 δις δολάρια το 2020, μείωση κατά 55% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με ενημερωμένα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), που δημοσίευσε σήμερα.
Στις 24 Μαρτίου, η IATA εκτιμούσε τα χαμένα έσοδα στα 252 δις δολάρια (-44% έναντι 2019) σε ένα σενάριο με σοβαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς διάρκειας τριών μηνών.
Τα ενημερωμένα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια σημαντική εμβάθυνση της κρίσης από τότε και αντικατοπτρίζουν τις ακόλουθες παραμέτρους:
- Σοβαροί εγχώριοι περιορισμοί διάρκειας τριών μηνών.
- Ορισμένοι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια ξεπερνούν τους τρεις πρώτους μήνες.
- Σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (οι οποίες είχαν μικρή παρουσία της νόσου και αναμενόταν να επηρεαστούν λιγότερο στην ανάλυση του Μαρτίου).
Η ζήτηση επιβατών πλήρους έτους (εγχώρια και διεθνής) αναμένεται να μειωθεί κατά 48% σε σύγκριση με το 2019. Τα δύο βασικά στοιχεία που οδηγούν σε αυτό είναι:

1. Συνολικές οικονομικές εξελίξεις: Ο κόσμος κατευθύνεται προς την ύφεση. Το οικονομικό σοκ της κρίσης Covid-19 αναμένεται να είναι το πιο σοβαρό το 2ο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% (συγκριτικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης).
Η ζήτηση επιβατών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας μόνο στο δεύτερο τρίμηνο θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση της ζήτησης επιβατών κατά 8% το τρίτο τρίμηνο.

2. Περιορισμοί ταξιδιού: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα εντείνουν τον αντίκτυπο της ύφεσης στη ζήτηση για ταξίδια. Η πιο σοβαρή επίπτωση αναμένεται να είναι το δεύτερο τρίμηνο.
Στις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2019 σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Οι εγχώριες αγορές θα μπορούσαν ακόμη να δουν την αρχή της αύξησης της ζήτησης ξεκινώντας το τρίτο τρίμηνο σε ένα πρώτο στάδιο άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές θα είναι πιο αργές, καθώς φαίνεται πιθανό ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν τους περιορισμούς ταξιδιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Οι προοπτικές της βιομηχανίας γίνονται πιο σκοτεινές με τη μέρα. Η κλίμακα της κρίσης καθιστά απίθανη την απότομη ανάκαμψη σε σχήμα V, τονίζει ο επικεφαλής της IATA Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ. Ρεαλιστικά, θα είναι μια ανάκαμψη σε σχήμα U με τα εγχώρια ταξίδια να επιστρέφουν πιο γρήγορα από τη διεθνή αγορά.
Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα από τα μισά έσοδα των επιβατών να εξαφανίζονται, δηλαδή 314 δις δολάρια.
Αρκετές κυβερνήσεις έχουν διευρύνει τα μέτρα οικονομικής αρωγής, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και θέτει σε κίνδυνο 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την αεροπορία. Και χωρίς επείγουσα ανακούφιση, πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν για να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη”.

Οικονομική ανακούφιση
Όπως επισημαίνει η IATA οι κυβερνήσεις πρέπει να συμπεριλάβουν την αεροπορία στα πακέτα σταθεροποίησης. Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται στον πυρήνα μιας αλυσίδας αξίας που υποστηρίζει περίπου 65,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Κάθε μία από τις 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζει 24 ακόμη θέσεις εργασίας στην οικονομία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης