Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

180 επενδύσεις στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης

tags :
180 επενδύσεις στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης
του Χάρη Ντιγριντάκη
Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού και ενώ η χώρα έχει αντεπεξέλθει ανέλπιστα καλά στην υγειονομική κρίση με τον επιτυχημένο χειρισμό από την πλευρά της ελληνική κυβέρνησης, ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος στα χρόνια των μνημονίων ήταν ο κλάδος που κράτησε τη χώρα όρθια, πνέει τα λοίσθια.
Όπως όλα δείχνουν στο λυκαυγές του Ιουνίου ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για το Ελληνικό μετά το πέρασμα του διαγωνισμού για το καζίνο στην επόμενη φάση (άνοιξε την περασμένη πέμπτη η Τεχνική Προσφορά της Mohegan).
Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «άναψε το πράσινο φως» της επένδυσης 60 εκατ. ευρώ των Αράβων (AGC Equity Partners) του Αστέρα της Βουλιαγμένης στη Μύκονο.
Όμως την ίδια στιγμή κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν γίνει αποδέκτες σωρείας παραπόνων από επενδυτές οι οποίοι βλέπουν τα αιτήματά τους προς την Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου ανάπτυξης, της οποίας προΐστανται ο Διευθυντής κ Παναγιώτης Λαμπρινός και ο Γ.Γ. κ. Νικόλαος Ματζούφας, να μην διεκπεραιώνονται.
Όπως προσθέτουν ο κ. Ματζούφας που επιλέχθηκε από το μέγαρο Μαξίμου για την συγκεκριμένη θέση λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του σε έργα ΣΔΙΤ καλείται να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο και να επισπεύσει τις διαδικασίες μιας και επί των ημερών του εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων υπαγωγής στα πλαίσια του Β κύκλου του Ν 4399/2016 πάνω από ένα χρόνο.
Χαρακτηριστικό δε είναι πως εδώ και ένα χρόνο που ξεκίνησε η υποβολή αιτημάτων στα πλαίσια του Γ κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης!

Έργα που λιμνάζουν
Επιπροσθέτως πλειάδα επενδύσεων ενταγμένων στους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους που είναι ολοκληρωμένες άνω της τελευταίας τριετίας λιμνάζουν σε γραφειοκρατικά κανάλια είτε αναμένοντας την επιτόπια αυτοψία παραλαβής είτε την έκδοση της Απόφασης Ολοκλήρωσης με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό σοβαρών επενδυτών μέσω των βραχυπρόθεσμων δανείων εκχώρησης της επιχορήγησης.
Δυστυχώς λόγω της άρνησης προφανώς των υπευθύνων της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους εκχωρήθηκαν μέσω του νέου νόμου για το Επιτελικό κράτος, υπάρχουν σήμερα επενδύσεις ολοκληρωμένες εμπροθέσμως ακόμη και από το 2014 που δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη επιχορήγηση!!! Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο εκκρεμούν 180 αποφάσεις υπαγωγής, ολοκλήρωσης και πληρωμής συνολικής δαπάνης 300 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλαρώνει περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις δίνοντας τη δυνατότητα για κρατικά δάνεια με μειωμένες εξασφαλίσεις καθώς και την δυνατότητα στα κράτη να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ακόμα και μέσω συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Η Γερμανία και άλλα κράτη ήδη το εκμεταλλεύονται και χορηγούν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις του και αν η Ελλάδα δεν αντιδράσει άμεσα ελλοχεύει ο κίνδυνος ελληνικές επιχειρήσεις να καταλήξουν σε γερμανικούς ομίλους οι οποίοι θα έχουν στηριχθεί με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων. Επισημαίνεται ότι μία λύση που προτάθηκε από συλλογικούς φορείς και επιμελητήρια και εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η μετατροπή του κινήτρου ήδη ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου από φορολογικές απαλλαγές σε άμεσες επιχορηγήσεις (grants).
Αυτοί που ξέρουν σημειώνουν ότι «την ώρα που οδεύουμε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό και τη χώρα θα χρειαστούν υπερβατικές λύσεις από την πλευρά της πολιτείας και πολιτικούς που να είναι έτοιμοι να τις εφαρμόσουν δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της πρωτοφανούς κρίσης του covid-19».
Οι φορείς του τουρισμού έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση και αναμένουν την ανακοίνωση των μέτρων για τη στήριξη του κλάδου. Μεταξύ των κύριων αιτημάτων είναι η επιδότηση του προσωπικού μέχρι το 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, η επιδότηση των ενοικίων των ξενοδοχειακών μονάδων, και η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις όπως επιταγές, επιστροφές προκαταβολών, φόροι κ.λπ.
Με βάση τους συλλογικούς φορείς τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αναχαιτίσουν το κύμα ανεργίας που αναμένεται να ακολουθήσει λόγω των ξενοδοχείων που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν, ούτε τα λουκέτα που αναμένεται να μπουν σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της όποιας τουριστικής σεζόν.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης