Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ηλίας Γ. Μπουρμάς: Οι κινηματογραφικές παραγωγές που φιλοξενούμε μας καθιερώνουν ως Film Destination

tags :
Ηλίας Γ. Μπουρμάς: Οι κινηματογραφικές παραγωγές που φιλοξενούμε μας καθιερώνουν ως Film Destination
To 2019 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σημείωσε αύξηση 62% σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2017
Εδώ και τρία χρόνια ο Ηλίας Γ. Μπουρμάς, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχει επιφορτιστεί με την ενίσχυση ενός από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού. Έχει καταφέρει, μάλιστα, να παντρέψει τον πολιτισμό με τον τουρισμό και πλέον η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία έχει δημιουργηθεί το πρώτο Film Office της χώρας, αποτελεί μαγνήτη για την πραγματοποίηση γυρισμάτων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Δεν επαναπαύεται και, όπως λέει επισημαίνει σε συνέντευξή του στο tourismtoday, «συνεχίζουμε σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς για την περαιτέρω ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης της Περιφέρειάς μας».

To 2019 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σημείωσε αύξηση 62% σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τη δεύτερη έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας που πραγματοποίησε ΙΝΣΕΤΕ. Πώς επιτεύχθηκε αυτή η αύξηση στα έσοδα και πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η ταξιδιωτική κίνηση στην περιφέρειά σας;

Είναι γεγονός πολύ ευχάριστο τη στιγμή δε που συνοδεύεται από παράλληλη αύξηση της τάξεως του 81% στην επισκεψιμότητα και του 48% στις διανυκτερεύσεις, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όλα τα ανωτέρω έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων ποσοστών και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα 2016-2018, που άγγιξαν το 68% στην αύξηση εισπράξεων και 42% στην επισκεψιμότητα, κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας 1η και 4η αντίστοιχα στις εν λόγω κατηγορίες πανελλαδικά. Να σημειώσω επιπλέον πως και το φετινό καλοκαίρι και παρά τα όσα προκάλεσε η πανδημία, οι κρατήσεις στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειάς μας, κυμάνθηκαν σε αντίστοιχα με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Τίποτα από τα ανωτέρω δεν έγινε τυχαία, είναι αποτελέσματα πολύμηνης, καθημερινής, πολύωρης δουλειάς, γεμάτης διαρκή ενημέρωση, προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα, συνεχή παρακολούθηση μελετών, μεγεθών, τάσεων αλλά και σεμιναρίων σε ελληνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, αδιάλειπτη επικοινωνία και συνεργασία με τους επιχειρηματίες μας, αρμόδιους φορείς και Δήμους και σταθερή μηνιαία επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ και τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες. Δεν επαναπαυόμαστε, σαφέστατα δεν πανηγυρίζουμε, παρά συνεχίζουμε σε ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς για την περαιτέρω ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης της Περιφέρειάς μας.

Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών. Πόσο μπορεί η έβδομη τέχνη να δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό;

Στην Περιφέρειά μας λειτουργεί το πρώτο Film Office της χώρας, διανύει ήδη τον 5ο χρόνο λειτουργίας του, διαγράφοντας μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτουμε μια, ήδη πολύ έμπειρη ομάδα, εξαιρετικούς συνεργάτες, με βαριά βιογραφικά στο χώρο, και φυσικά το μεγαλύτερο και πιο όμορφο φυσικό στούντιο της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση 4 ελληνικών παραγωγών και η συνεργασία μας στη σουηδική υπερπαραγωγή The Triangle of Sadness του πολυβραβευμένου Ruben Ostlund, που το προσεχές διάστημα θα φιλοξενηθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον πλανήτη, ταξιδεύουν την Περιφέρειά μας σε όλο τον κόσμο, προκαλούν τους θεατές να μας επισκεφτούν και μας καθιερώνουν παράλληλα ως Film Destination. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, ήδη μια νέα διεθνής παραγωγή ξεκινάει άμεσα γυρίσματα και γι’ αυτό φροντίζουμε σε συνεργασία με τον ΕΚΟΜΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και με δράσεις όπως η διενέργεια ταξιδιών εξοικείωσης για τη φιλοξενία παραγωγών του εξωτερικού, να ενισχύουμε καθημερινά την λειτουργία του Film Office μας το οποίο πιστεύουμε καθώς αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί ένα από πολυτιμότερα εργαλεία μας.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς σας; Πού θα εστιάσετε για το 2021;

Να μου επιτραπεί να επισημάνω καταρχάς, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής δομημένο σε απόλυτα επιστημονικό, επαγγελματικό, δημοκρατικό και φυσικά υγειονομικό υπόβαθρο, αποτελεί προϊόν απόλυτης συνέργειας με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τους αρμόδιους φορείς, τους Δήμους, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής και εναρμονισμένο με την Εθνική Στρατηγική Προώθησης και Προβολής του ΕΟΤ, τις αρχές και τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού και βρίσκεται υπό το πρίσμα της Εθνικής Στρατηγικής για την τουριστική προβολή. Ανανεώνοντας καθημερινά το ψηφιακό μας υλικό και κάνοντας χρήση όλων των εργαλείων marketing χτίζουμε το πρόγραμμά μας, προσαρμοσμένο στην παγκόσμια τουριστική τάση της αγοράς. Στόχοι μας, η μεγιστοποίηση της προβολής, η ενίσχυσή της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων μας μέσα από την παράλληλη σύνδεση της τοπικής παραγωγής, των προϊόντων και των παραδόσεων μας. Τέλος η μείωση της εποχικότητας, η ενίσχυση των ήδη συνεργαζόμενων αγορών και φυσικά το άνοιγμα νέων.

Πρόσφατα σε συνεργασία με τη Marketing Greece διοργανώσατε διαδικτυακό σεμινάριο που απευθυνόταν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ποιος ήταν ο στόχος του σεμιναρίου και ποιες άλλες δράσεις σχεδιάζετε στην ίδια κατεύθυνση;

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και συνάμα εποικοδομητικό σεμινάριο το οποίο είχε και σχεδόν καθολική συμμετοχή, δικαιώνοντας την επιλογή μας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού μας, στο πλαίσιο αυτό, από κοινού αποφασίσαμε την εν λόγω δράση με στόχο μέσα από τον διάλογο, την επικοινωνία και την εν γένει καθοδήγηση των ανθρώπων της Marketing Greece, να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε παράλληλα στις νέες τάσεις και ζητούμενα στην post COVID19 περίοδο. Αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά που ωστόσο μας δίδαξε την αξία που έχουν οι αρχές όπως η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η επιθυμία για γνώση και η συνεχής προσπάθεια, πάντα στο πλευρό των επιχειρηματιών μας, ανοίξαμε έναν κύκλο σεμιναρίων η θεματική των οποίων καθορίζεται από τις εκάστοτέ συνθήκες και ανάγκες. Παράλληλα και πολύ άμεσα εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο online training σεμιναρίων που θα απευθύνεται σε tour operators, δημοσιογράφους και διαμορφωτές κοινής γνώμης του εξωτερικού με στόχο την πλήρη ενημέρωση τους για το τουριστικό περιεχόμενο μας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει προγραμματίσει μία σειρά επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που θα ενισχύσουν την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής, με αιχμή τον εσωτερικό τουρισμό. Με ποιες άλλες δράσεις στοχεύετε στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού;

Ως ΣτερεοΕλλαδίτες νιώθουμε κάτι παραπάνω από υποχρέωση με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και το παρελθόν, να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα για το σήμερα και να δημιουργήσουμε ισχυρή προοπτική για το αύριο. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας και εποικοδομητική μας υποχρέωση και για το λόγο αυτό, μέσω μιας διαπαραταξιακής επιτροπής την οποία θωρακίζουν ιστορικά ο κύριος Θάνος Βερέμης και καλλιτεχνικά ο κύριος Δημήτρης Μαραμής, προγραμματίζουμε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων οι οποίες απευθύνονται και είμαστε βέβαιοι πως θα αγγίξουν τις καρδιές ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η σπουδαιότητα του γεγονότος και η ποιότητα των εκδηλώσεων θα προκαλέσουν αδιαμφισβήτητα το ενδιαφέρον όλων για την Περιφέρεια μας ενώ παράλληλα μας δίνεται η ευκαιρία για την υλοποίηση προγραμματισμένων δράσεων όπως είναι η δημιουργία Θεματικών διαδρομών, ιστορικών, πολιτιστικών, τουριστικών κ.ά. Οι εν λόγω διαδρομές απευθύνονται σε όλους αλλά κυρίως στους μαθητές, στους οποίους δίνουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσω των μαθητικών τους εκδρομών τόσο των σχολείων της χώρας, όσο και του εξωτερικού, να «ξεναγηθούν» στην Περιφέρεια και να γνωρίσουν τους θησαυρούς της , μέσα από ένα δίκτυο θεματικών διαδρομών που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές αλλά και “εκπαιδευτικές”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, προδιαγραφές.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης