O «πονοκέφαλος» του PCR και η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Είναι ένα από τα θέματα που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «κλειδιά» που θα «ξεκλειδώσουν» τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας, μετά τους εμβολιασμούς και το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Φορείς, τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμοί θέλουν απλούστευση των διαδικασιών, ειδικά όσον αφορά την επιστροφή των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα εμπόδια στην πράξη.
Αξιόπιστα τα τεστ
«Όλα τα τεστ που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, θεωρούνται αξιόπιστα.
Θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές επιλογές, εάν θέλουμε να πάει καλά η σεζόν», τονίζουν οι επιχειρηματίες.
Αν και δεν βλέπουν ακόμη ικανοποιητική κινητικότητα στα συστήματα κρατήσεων, διατηρούν συγκρατημένα την αισιοδοξία τους ότι «φέτος θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 2020» και ελπίζουν στην αξιοποίηση όλων των κινήτρων που θα μετατρέψουν την αυξημένη ζήτηση σε πραγματικές κρατήσεις.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID.
«Λύση προς τη σωστή κατεύθυνση»
Στη «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού, την Κρήτη, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταλύματά τους εντός του Ιουνίου και περιμένουν να κινηθεί η αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ευελπιστώντας να δουν άμεσα ένα «θετικό σινιάλο» από τις κύριες αγορές του εξωτερικού, όπως είναι η Βρετανία.
Για τα Χανιά για παράδειγμα, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση η οποία δεν μπορεί να εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή αν η χώρα μας δεν μπει παντού στην «πράσινη λίστα» και αν δεν διευκολυνθούν και άλλο τα ταξίδια.
«Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι ο μόνος τρόπος να απεμπλακούν οι επισκέπτες μας από την ταλαιπωρία.
Τα rapid και τα self test γίνονται πολύ πιο εύκολα και κοστίζουν λιγότερο, ενώ η διαδικασία είναι λιγότερο χρονοβόρα.
Θα είναι ένα ακόμη θετικό βήμα που θα συμβάλλει στην ουσιαστική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.
Θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να τονώσουμε τις τουριστικές μας ροές που τόσο έχουμε ανάγκη», δηλώνει στο bankingnews.gr o επικεφαλής των ξενοδόχων στα Χανιά κ. Μανώλης Γιαννούλης.
Επιστολή απόγνωσης των ξενοδόχων της Πάτμου
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πάτμου, όπου πριν ένα μήνα, παρατηρήθηκαν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων για την τρέχουσα θερινή περίοδο σε ξενοδοχεία και σε άλλες μονάδες από επισκέπτες του εξωτερικού, όταν μετά από επικοινωνία που είχαν με το νησί, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας PCR τεστ, αναγκαίο κατά την επιστροφή τους ώστε να γλιτώσουν την καραντίνα.
«Η απάντηση του Κέντρου Υγείας στα αιτήματα αυτά είναι να μεταβούν στην Κω, στην Αθήνα ή στη Λέρο να κάνουν τα test, διότι
α) Το Κέντρο Υγείας αν και διαθέτει μηχάνημα, έχει ελάχιστα μοριακά test στη διάθεσή του και αυτά μόνο για έκτακτες ανάγκες και αυτά από δωρεές,
β) Δεν έχει μικροβιολόγο (μόνο βοηθό),
γ) Δεν έχει διαθέσιμο προσωπικό για την υποχρέωση αυτή και
δ) Δεν υπάρχει κλιμάκιο ΕΟΔΥ στη νησί μας, ούτε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο», είχαν αναφέρει τότε στη σχετική επιστολή τους προς τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ιάκωβος Κουτλάκης και ο γραμματέας κ. Στέφανος Πασχαλίδης.
Μάλιστα, είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων «να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή ¨Ενωση, για όλες τις επιστροφές τουριστών στις χώρες τους να ισχύει και το rapid test».
Σαντορίνη: Δεν μπορούμε να διενεργούμε πάνω από 150 PRC την ημέρα
«Αυτό είναι πολύ καλό, αν υιοθετηθεί και εντός Ε.Ε. και από τρίτες χώρες.
Η Γερμανία για παράδειγμα δέχεται το rapid test κατά την επιστροφή, η Βρετανία και οι ΗΠΑ όμως όχι», τονίζει στο bankingnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης κ. Αντώνης Ηλιόπουλος και επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.
«Φανταστείτε ότι αν και διαθέτουμε ένα νοσοκομείο και μια πολυκλινική, εντούτοις δεν μπορούμε να κάνουμε πάνω από 150 μοριακά τεστ ημερησίως.
Αν έχουμε 1000 άτομα την ημέρα που πρέπει να υποβληθούν στο τεστ, πως θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι επιστροφές των τουριστών μας στις χώρες τους θα είναι εξασφαλισμένες;» αναρωτιέται.
ΠΟΞ: Να αποδεχόμαστε και τη δυνατότητα εισόδου με rapid test
Εξάλλου, με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη είχε ζητήσει από τις 27 Απριλίου 2021, για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα rapid test.
Στο έγγραφό της είχε επισημάνει πως η διενέργεια PCR είναι ακριβότερη και ανεβάζει κατά πολύ τον προϋπολογισμό των διακοπών της μέσης οικογένειας.
Είχε σταθεί όμως και στην απουσία κατάλληλων δομών (κέντρα υγείας κλπ) που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα μοριακά τέστ (PCR) σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς.
«Με δεδομένο το αυξημένο κόστος διενέργειας του PCR test, θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και εμείς την δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας με rapid test (που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίστηκε βάσει της σύστασης 2021/C 24/01 του Συμβουλίου), τα οποία, όπως προκύπτει, κρίνονται ανάλογα αξιόπιστα.
Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να χάνουμε από άποψη ασφάλειας, αφενός μειώνουμε το κόστος μετάβασης στη χώρα μας για τους επισκέπτες μας και αφετέρου δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε, κατά τη διαδικασία επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής, να αξιώνεται ομοίως η διενέργεια rapid test και όχι PCR test, στη μαζική διενέργεια των οποίων οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών