Όλα τα «όπλα» ρίχνει στη μάχη για την τουριστική «πίτα» η Ελλάδα, με πρώτο στόχο να «ξεκλειδώσει» τις ροές έτσι ώστε στις αρχές Ιουλίου, η κατάσταση να θυμίζει σε όλη την επικράτεια ένα «κανονικό» καλοκαίρι. Ο Ιούνιος διαψεύδει μέχρι στιγμής τις προσδοκίες που υπήρχαν για να «πάρει τα πάνω του ο τουρισμός» με καθοριστικό παράγοντα το «χαστούκι» από τη βρετανική αγορά που έχει δημιουργήσει μωσαϊκό πολλών ταχυτήτων στο τουριστικό τοπίο και σκηνικό «τρόμου» σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, για την επιβίωσή τους.
Η Ελλάδα έχει ανοίξει τον τουρισμό της εδώ και σχεδόν ένα μήνα και κάνει τα πρώτα βήματα προς την κανονικότητα, θέτοντας στην κορυφή του πλάνου, ως κορώνα την ασφάλεια, «αδιαπραγμάτευτο όρο» για να κερδίσει και φέτος το στοίχημα του τουρισμού στη Μεσόγειο (πέρυσι πήρε τα εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας).
«Κάνουμε βήματα, αλλά «μπουσουλώντας» και μέχρι τα τέλη του μήνα, θα πηγαίνουμε με αυτόν το ρυθμό. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν τη σεζόν σε όλη την Ευρώπη, με μοναδική εξαίρεση και όχι για όλες τις περιοχές, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που όπως όλα δείχνουν θα έχουμε κίνηση κυρίως από Έλληνες και Βαλκάνιους οδικούς επισκέπτες», λέει στο BN ξενοδόχος της Βόρειας Ελλάδας που ανοίγει σε λίγες μέρες την επιχείρησή του για τη σεζόν.
Στον αντίποδα, συνάδελφός του στη Ζάκυνθο δηλώνει «πλήρως απογοητευμένος, διότι το μονοπώλιο που έχει έχει επιβάλει η αγγλική αγορά στο νησί και οι βρετανικές απαγορεύσεις κινούνται στα όρια του νευρικού κλονισμού για τους περισσότερους» και κρατούν κατεβασμένα τα ρολά της επιχείρησής του μέχρι νεωτέρας.
Το σχέδιο, τα rapid test και ο φόβος του «άνοιξε – κλείσε»
Το restart του ελληνικού τουρισμού συνοδεύεται τις τελευταίες ημέρες με καθημερινή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται τόσο στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και στην αύξηση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, όσο και στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που για το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον θα «σιγοντάρουν» την ελληνική προσπάθεια.
«Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε ακόμα καλύτερη θέση» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει τονίσει τα «επιπρόσθετα εργαλεία φέτος», δηλαδή την αξιοποίηση της ελληνικής πρότασης που δεν είναι άλλη από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, αλλά και την ευρύτατη χρήση των self test «κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορωνοϊού»
Σύμφωνα δε, με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δέχεται κατά την είσοδο στη χώρα ταξιδιώτες και με rapid test 24 ωρών που θα διευκολύνει περαιτέρω τα ταξίδια, ευελπιστώντας φυσικά ότι θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας και κατά την επιστροφή.
«Αυτό αν συμβεί, θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι οι προορισμοί τις απαιτούμενες υποδομές για να υποστηρίξουν πλήθος μοριακών τεστ καθημερινά», τονίζει επιχειρηματίας της Κρήτης.
Ο μόνος φόβος που ελοχεύει είναι τα τοπικά lockdown για να μην δούμε πισωγυρίσματα και αναγκαστούν περιοχές να «μαραζώσουν» για δεύτερο καλοκαίρι, από τα «άνοιξε – κλείσε» όπως συνέβη πέρυσι. «Κλειδί» για να αποφευχθούν ατυχήματα είναι όχι μόνο η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και η καλύτερη αστυνόμευση που έχουν ζητήσει οι επιχειρηματίες που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα, «για να μην την πληρώσει ένας ολόκληρος προορισμός για λίγους που δεν διακρίνονται για την ατομική τους ευθύνη».
Μουσική και περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Η Χαλκιδική είναι ένας προορισμός που πέρυσι «πλήρωσε» την... χαλάρωση ορισμένων που αψήφισαν τα μέτρα με αποτέλεσμα να της επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί – πλήγμα στον τουρισμό της.
Φέτος οι επιχειρηματίες μοιάζουν υποψιασμένοι και ζητούν περισσότερους ελέγχους, ενώ σχολιάζουν και τις νέες ανακοινώσεις.
«Καλώς επανέρχεται η μουσική, δεν νοείται τουρισμός χωρίς ψυχαγωγία ή διασκέδαση.
Τα beach bar δεν γίνεται να είναι «βουβά», αλλιώς οι πελάτες μας δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να περάσουν όμορφα.
Το ζήτημα είναι να τηρούνται τα πρωτόκολλα», επισημαίνει επιχειρηματίας της εστίασης.
Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, ότι η «περισσότερη ελευθερία στην εστίαση» ή στα ωράρια δεν σημαίνει και πλήρη χαλάρωση των μέτρων, αναγνωρίζοντας πάντως πως αυτή η ευελιξία θα βοηθήσει τον τουρισμό της χώρας.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε τη σύγχυση ότι δεν υπάρχουν κανόνες.
Είναι αρκετά λογικό να προχωράμε βήμα – βήμα για να μην δώσουμε την εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης ή απελευθέρωσης.
Αυτό θα μας γυρίσει πίσω και αλίμονό μας», λέει στο BN επιχειρηματίας από το Βόλο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού.
«Χρειαζόμαστε όλες τις αγορές»
Η ευελιξία των κρατήσεων και μάλιστα χωρίς προκαταβολές εξαιτίας της πανδημίας δημιουργεί μεν κινητικότητα για την ώρα, αλλά «μια κινητικότητα που κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνει στο BN ξενοδόχος από το Νότιο Αιγαίο που χαρακτηρίζει την κατάσταση «απογοητευτική» και προσθέτει: «Η αυξημένη ζήτηση αύξησε και τις προσδοκίες μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να ανοίξουμε τις μεγάλες μονάδες που θα πρέπει να απασχολήσουν έξτρα προσωπικό και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μονοψήφιες πληρότητες».
Από την άλλη πλευρά όπως εξηγεί, οι κρατήσεις που αυξάνονται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα είναι πολύ θετικό σημάδι ότι «δεν έχει χαθεί ακόμη ο στόχος», ενώ όπως συμπληρώνει «όλα θα κριθούν στην επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο».
«Χρειαζόμαστε όλες τις αγορές, ακόμα και τα μικρά «ανοίγματα».
Δυστυχώς πολλές είναι ακόμη κλειστές» τονίζει ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στα Δωδεκάνησα, ενώ πολλοί παρομοιάζουν τα συστήματα των κρατήσεων με «δοχεία που γεμίζουν και αδειάζουν, αφού δεν υπάρχουν προκαταβολές».
Τονίζουν με έμφαση ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς παρόλο που μπήκαμε στο καλοκαίρι και μάλιστα, «εντονότερα από πέρυσι όπου τουλάχιστον είχαμε τις κρατήσεις του πρώτου τριμήνου».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr
Ξενοδόχοι: «Δοχείο που γεμίζει και αδειάζει οι κρατήσεις» στα ξενοδοχεία
«Γκάζια» για να διευκολυνθούν οι ροές, χωρίς την εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης
Σχόλια αναγνωστών