Για το πόσο έχει επηρεάσει η μετάλλαξη Δέλτα τον τουρισμό στο κοσμοπολίτικο «νησί των Ανέμων», μιλά στο BN η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μαρία Κουσαθανά και αναφέρεται στο καλό και το κακό σενάριο για την πορεία των εσόδων.
Φέτος η Μύκονος προσελκύει τουρίστες από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, ενώ η «λίστα» εμπλουτίστηκε με χώρες της Μέσης Ανατολής και τις Η.Π.Α.
«Δυστυχώς, αλλά οι αρμόδιοι, δεν έχουν δώσει την πρέπουσα προτεραιότητα στην πάταξη της παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας του νησιού που βλάπτει τη φήμη που με τόσο κόπο έχουμε δημιουργήσει» απαντά μεταξύ άλλων, σε ερώτηση για τα «κορωνοπάρτι» που οργανώνονται παράνομα σε βίλες του νησιού και απειλούν τις λεπτές ισορροπίες εν μέσω πανδημίας.
Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου
ΕΡ: Το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών της Μυκόνου παραδοσιακά είναι ξένοι τουρίστες.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας άλλαξαν την «ανθρωπογεωγραφία» του νησιού;
Περιμένατε αγορές που δεν ήρθαν;
ΑΠ: Η Μύκονος είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με υψηλή ζήτηση.
Παρ όλα αυτά, φάνηκε η επίδραση της πανδημίας στο γεγονός ότι περιορίστηκαν οι αγορές του εισερχόμενου τουρισμού, όπως άλλωστε έγινε και σε όλη την Ελλάδα.
Το 2020 περιοριστήκαμε στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Γερμανία κυρίως και το 2021 εμπλουτίστηκε αυτή η λίστα με κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής και τις Η.Π.Α..
ΕΡ: Οι αναταράξεις στη βρετανική αγορά σε τι βαθμό σας έχουν επηρεάσει;
Έχετε ακυρώσεις;
ΑΠ: Αναμφίβολα, η Αγγλία αποτελεί σημαντικό αλλά ευτυχώς όχι καθοριστικό μερίδιο της αγοράς μας. Σαφώς, είχαμε ακυρώσεις από Άγγλους επισκέπτες αλλά δεν επηρέασαν καθοριστικά τις μέχρι τώρα επιδόσεις μας.
ΕΡ: Έχει αλλάξει η πανδημία το life style της Μυκόνου;
Ήταν συνώνυμο με την πολυτέλεια, τις κοσμικές παραλίες και τα πάρτι.
Κάποια από αυτά (παράνομα) είδαμε στα ρεπορτάζ να πρωταγωνιστούν σε βίλες του νησιού...
ΑΠ: Το νησί των ανέμων, η Μύκονος, αποτελεί την επιτομή στην προσφορά ποιοτικών και πολυτελών υπηρεσιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Για να μπορούμε να παρέχουμε αυτής της ποιότητας τις υπηρεσίες, έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις και γίνονται κάθε χρόνο τόσο από τους επιχειρηματίες του νησιού όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς, αλλά οι αρμόδιοι, δεν έχουν δώσει την πρέπουσα προτεραιότητα στην πάταξη της παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας του νησιού που βλάπτει τόσο τη φήμη που με τόσο κόπο έχουμε δημιουργήσει για το νησί μας, αποτελεί σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος και φυσικά απειλεί τις τόσο λεπτές ισορροπίες που χρειάζεται να διατηρήσουμε εν μέσω πανδημίας.
ΕΡ: Η Μύκονος είναι ένας προορισμός «απλησίαστος» για τους πολλούς.
Έχουν επηρεαστεί από την κρίση οι τιμές σε καταλύματα, εστιατόρια κλπ;
ΑΠ: Για τη σεζόν 2021 δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες προσφορές στις τιμές ούτε στα ξενοδοχεία ούτε στα εστιατόρια.
ΕΡ: Τα ξενοδοχεία πως ανταποκρίνονται στα δεδομένα της σεζόν;
Έχουν ικανοποιητικές πληρότητες για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους;
Θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη;
ΑΠ: Δυστυχώς αλλά ο στόχος που είχε τεθεί για τζίρους σε επίπεδα 50-60% του 2019 φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά.
Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί σε συνεννόηση με το κράτος, μία στήριξη για να μπορέσουν και τα ξενοδοχεία με τη σειρά τους να μείνουν ανοικτά για ένα ικανοποιητικό διάστημα και να στηρίξουν και την οικονομία αλλά και τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
ΕΡ: Η Μύκονος είναι καλύτερα οργανωμένη φέτος σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας;
Τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα;
Σας έχουν δυσκολέψει;
ΑΠ: Ήδη από πέρυσι είχαν εφαρμοστεί με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε σοβαρά υγειονομικά θέματα το 2020. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του 2020, φέτος τηρούνται στο έπακρο και μεγάλη επιτυχία τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία.
ΕΡ: Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο για τον τουρισμό φέτος στο νησί σας;
Μπορείτε να βασιστείτε σε κάποιες αγορές, όπως για παράδειγμα στην αμερικανική;
Τι δείχνουν οι κρατήσεις;
ΑΠ: Το καλό σενάριο για εμάς είναι να κρατήσει η σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο τουλάχιστον για να μπορέσουν να αποδώσουν οι επενδύσεις που έχουμε κάνει και να φτάσει ο τζίρος μας στο 40-45% του 2019.
Το κακό σενάριο είναι να έχουμε μία σεζόν, που λόγω της υγειονομικής κατάστασης, θα περιοριστεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού.
Ας ελπίσουμε, ότι θα δείξουμε όλοι την απαραίτητη ατομική και κοινωνική ευθύνη που θα επιτρέψει την επιμήκυνση τη σεζόν όσο περισσότερο γίνεται.
www.bankingnews.gr
Κουσαθανά (Πρόεδρος Ξενοδόχων Μυκόνου) στο BN: Κακό σενάριο να έχουμε μία σεζόν ως το τέλος καλοκαιριού
«Το καλό σενάριο για εμάς είναι να κρατήσει η σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο τουλάχιστον, για να φτάσει ο τζίρος μας στο 40-45% του 2019», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου
Σχόλια αναγνωστών