Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν δημοφιλείς προορισμοί με κρίσιμα μεγέθη σε αφίξεις και έσοδα για την ανάκαμψη του τουρισμού, με τη Μύκονο που μπήκε πρώτη στο «χορό» της άμεσης λήψης περιοριστικών μέτρων να ξυπνά από το αρχικό σοκ και παρά το μούδιασμα, να ψάχνει τώρα τρόπους ισορροπίας για να μην ξεφύγει και άλλο η κατάσταση. Το μίνι lockdown έφερε μεγάλες αντιδράσεις στο νησί, σήμανε όμως και «συναγερμό» σε μια προσπάθεια να μη χαθούν άλλες «δυνατές» τουριστικά μέρες, πλην του δεκαημέρου (έως 26 Ιουλίου) κατά το οποίο ισχύουν τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν. «Είχε πάει τόσο καλά η σεζόν, είχαμε πολύ καλές πληρότητες και πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να τελειώσει αυτός ο «εφιάλτης» που τείνει να μας οδηγήσει σε καταστροφή», τονίζει στο BN επιχειρηματίας της Μυκόνου που βλέπει τον κίνδυνο μιας… άδοξης τουριστικής περιόδου να πλησιάζει απειλητικά. Σημειώνει δε, ότι η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου με πολλά έγκριτα μέσα του εξωτερικού να αναφέρονται στην απόφαση που «αν και συζητιόταν, έπιασε στον ύπνο τουρίστες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο απόηχος να έχει φτάσει ήδη παντού και φοβόμαστε να μην υπάρξουν σημαντικές ακυρώσεις».
Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες που επέβαλε μεταξύ άλλων σιωπητήριο στη μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, άλλαξε αίφνης και την εικόνα στα Ματογιάννια, θυμίζοντας μια άλλη Μύκονο και παραπέμποντας σε εποχή… καραντίνας. Οι ερωτήσεις από τους τουρίστες «πέφτουν βροχή», όχι όμως για την ώρα και οι ακυρώσεις, καθώς οι πληρότητες – ειδικά για τα ξενοδοχεία – παραμένουν σε συνήθη για την εποχή επίπεδα, με το πλήγμα να εστιάζεται περισσότερο στην εστίαση και τη διασκέδαση, που είναι όμως συνώνυμες του κοσμοπολίτικου προφίλ που έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες το νησί και είναι ένα «βάρος που πρέπει άμεσα να ξεφορτωθούμε» σημειώνουν επιχειρηματίες.
«Οι ακυρώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστες και σε μονοψήφια ποσοστά. Υπάρχει «πάγωμα» στις κρατήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που μας απασχολεί και τόσο, διότι μέχρι και τον Αύγουστο, οι πληρότητές μας ξεπερνούν το 90%. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα σε σχέση με την επιδημιολογική μας εικόνα και πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες οδηγούνται σε μια πιο αυστηρή γραμμή επιτήρησης των μέτρων, όμως η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εάν δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία παντού. Το θετικό είναι ότι βλέπουμε να υπάρχει μια κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα και ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει εδώ», υποστηρίζει, μιλώντας στο ΒΝ, η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μαρία Κουσαθανά.
«Το 30% των κρουσμάτων δεν μας αναλογεί»
Τα «κορωνοπάρτι» ειδικά σε βίλες και κότερα και η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ευθύνονται σύμφωνα με τους επιχειρηματίες στην αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε σε οριζόντια μέτρα, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται σε νεαρά άτομα που έσπευσαν όπως λένε στη Μύκονο για να κάνουν διακοπές, «σαν να μην υπάρχει πανδημία». Κατά τους ίδιους, είναι καλό που διευκολύνεται η διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων και μάλιστα «βαριών για ιδιοκτήτες και διοργανωτές παράνομων πάρτι, αρκεί οι ελληνικές αρχές να επεμβαίνουν αμέσως όπως καλούνται να πράξουν», επισημαίνει ξενοδόχος, ο οποίος αναφέρει πως «ο 18χρονος Ιταλός τουρίστας – κρούσμα που δεν έβρισκε πρόσφατα δωμάτιο για να μπει σε καραντίνα, διέμενε σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του νησιού σε συνεργασία το αρμόδιο υπουργείο βρίσκονται πολύ κοντά στην εύρεση και δεύτερου ξενοδοχείου καραντίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, αφού το ένα και μοναδικό έχει γεμίσει. «Μας προβληματίζει που «χρεώνουν» στη Μύκονο ακόμα και τουρίστες που έρχονται στο διεθνές αεροδρόμιό μας από άλλους προορισμούς για να πετάξουν στον τόπο διαμονής και στις χώρες τους και αναγκαστικά υποβάλλονται σε μοριακά τεστ ή rapid στο νησί μας. Αυτό είναι αδικία, διότι θέλοντας και μη ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε στο νησί, όταν από επίσημα στοιχεία περίπου το 30% όσων ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου μας, δεν είναι τουρίστες της Μυκόνου», λέει η κ. Κουσαθανά.
«Μύκονος είναι όλη η Ελλάδα»
Υπέρ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε εστίαση – επισιτισμό – τουρισμό, τάσσεται ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΟΞ για ενσωμάτωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων. Μάλιστα όπως λέει, το υποχρεωτικό δεύτερο εβδομαδιαίο rapid τεστ που χρειάζεται να αναρτηθεί στην Εργάνη για τα νησιά που είναι στο στόχαστρο λόγω επιδημιολογικών δεδομένων με βάση τα νέα μέτρα «θα πρέπει να το πληρώνει ο εργαζόμενος που δεν θέλει να εμβολιαστεί και είναι σεβαστή η άποψή του».
«Αυτό που συνέβη αρχικά στη Μύκονο, επηρεάζει τον τουρισμό σε όλη τη χώρα», επισημαίνει και εξηγεί: «Η Μύκονος είναι παγκόσμιος προορισμός. Όταν ο ξένος τουρίστας ακούει για τη Μύκονο, θεωρεί ότι είναι όλη η Ελλάδα στην ίδια κατάσταση. Άρα Μύκονος είναι όλη η Ελλάδα και σήμερα σε όλη τη χώρα επικρατεί προβληματισμός και «παγωμάρα» στο ταξιδιωτικό κοινό». Μάλιστα όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι νεαρά άτομα και παρά το ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στους κατοίκους είναι πολύ υψηλά ένα μεγάλο μέρος από το εισαγόμενο εργατικό δυναμικό αρνείται να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε καραντίνα εφόσον βγει θετικό το τεστ, στα δωμάτια για το προσωπικό των ξενοδοχείων από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Έτσι εξηγείται το ότι το ξενοδοχείο καραντίνας δεν έχει ακόμη γεμίσει. Επισκέπτες λίγων ωρών που έρχονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης από άλλα νησιά για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, βρίσκονται θετικοί στα rapid τεστ και προσμετρώνται στα κρούσματα του νησιού», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.
«Τηλεφωνούν θορυβημένοι και ρωτούν αν γίνονται έλεγχοι»
Αλλά και στην Πάρο, ο «πέλεκυς» του lockdown που επικρέμεται πάνω από το νησί έχει αλλάξει την ψυχολογία του τουρισμού. Από το πρώτο «καμπανάκι» της Μυκόνου, η κατάσταση είναι αγχωτική με τους περισσότερους να εστιάζουν το πρόβλημα στα παράνομα «κορωνοπάρτι» που ξεκινούν σε βίλες μόλις κλείσουν τα μαγαζιά με νεαρούς να συνωστίζονται χωρίς μέτρα προστασίας για να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας.
«Μας τηλεφωνούν τουρίστες θορυβημένοι από τα όσα πληροφορούνται από τις ειδήσεις και μας ρωτούν αν γίνονται έλεγχοι και ποια μέτρα έρχονται. Οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν είναι θέμα χρόνου να οδηγήσουν σε μεγάλες ακυρώσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση», τονίζει επιχειρηματίας. Όπως λέει, η ανησυχία υπάρχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας των επιχειρήσεων, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν που καλείται τώρα να επιβιώσει σε «κινούμενη άμμο» και με την τοπική οικονομία να πληρώνει «το τίμημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
«Παγωμάρα» σε top προορισμούς – κρίσιμους για τα μεγέθη του τουρισμού, μετά το lockdown στη Μύκονο
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα νησιά στο peak της σεζόν, για να ελεγχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας
Σχόλια αναγνωστών