Ανοδικές οι πληρότητες τον Αύγουστο, αγωνία για τη βρετανική αγορά
Ένας μήνας που τα χαμόγελα επιστρέφουν στα νησιά του Ιονίου, είναι ο Αύγουστος μετά από αρκετό καιρό απόγνωσης.
Οι τουριστικές αφίξεις κορυφώνονται από τον περασμένο μήνα και οι επιχειρηματίες βλέπουν να μπαίνουν επιτέλους χρήματα στα ταμεία τους.
Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο μέτωπο της πανδημίας όμως, δεν τους αφήνουν σε ησυχία και τους θέτουν σε κατάσταση μόνιμης επιφυλακής τελευταία. Οι προβλέψεις τους είναι φειδωλές και εξαρτώμενες από την πορεία της βρετανικής αγοράς, η οποία δείχνει μόλις να έχει ανεβάσει ρυθμό μετά από παρατεταμένη απουσία. Αλλά για πόσο;
Ταξιδιωτικές οδηγίες
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της τουριστικής αγοράς έρχεται να επισκιάσει ο φόβος ότι τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Ρουμανία θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Μαζί με τις φήμες ότι η βρετανική κυβέρνηση θα υποβαθμίσει την Ελλάδα λόγω επιβάρυνσης του επιδημιολογικού της φορτίου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό νευρικότητας.
«Μπορεί ανά πάσα στιγμή να φέρουν ακυρώσεις και να οδηγήσουν σε τερματισμό της σεζόν νωρίτερα από το προσδοκώμενο. Συγκρίσεις με το 2019 μπορούν να γίνουν μόνο εάν φτάσουμε τη σεζόν μέχρι και τον Οκτώβριο», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια ώρα, αλλαγές υπάρχουν και στην ανθρωπογεωγραφία των τουριστών που κινούνται αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο.
«Φιλί ζωής» από τους Γερμανούς στην Κέρκυρα
Ξαφνικά φέτος, οι Γερμανοί «αγάπησαν περισσότερο το νησί των Φαιάκων», λένε επιχειρηματίες του νησιού που βλέπουν αύξηση της τουριστικής τους κίνησης από τη μεγάλη αυτή αγορά και έτσι, δηλώνουν ευχαριστημένοι για τα δεδομένα της εποχής.
Το τελευταίο μάλιστα δεκαπενθήμερο οι κρατήσεις από το εξωτερικό ανέβηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ενώ τον προηγούμενο μήνα στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» προσγειώθηκαν 1.623 διεθνείς πτήσεις έναντι 699 του Ιουνίου.
«Η Γερμανία μάλιστα ξεπέρασε τις αφίξεις Ιουλίου 2019 και παρ΄ όλο που πλέον μας έχει εντάξει στις «περιοχές κινδύνου» και απαιτεί αρνητικό τεστ κατά την επιστροφή, οι περισσότεροι τουρίστες μας δεν έδειξαν να πτοούνται καθώς στην πλειονότητά τους είναι εμβολιασμένοι», επισημαίνει ξενοδόχος.
«Οι πληρότητες Αυγούστου αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 70 – 75% των ξενοδοχείων, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε ποσοστό 50 – 60%.
Την «κούρσα» των αφίξεων οδηγούν οι Γερμανοί και ακολουθούν Ρουμάνοι, Σέρβοι, Τσέχοι, Πολωνοί και Ιταλοί.
Οι Βρετανοί ακόμη δεν έχουν «ανοίξει όλα τα χαρτιά τους» για τον Σεπτέμβριο και συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τα έσοδα της σεζόν σε σχέση με το 2019. Το μεγάλο «στοίχημα» για το νησί μας εξαρτάται από τις προθέσεις τους», δηλώνει στο BN o γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Κώστας Μέριανος.
Οι Πολωνοί και οι άλλοι που «σώζουν την παρτίδα» στη Ζάκυνθο
Με την πανδημία να εξακολουθεί να αποτελεί την κινούμενη άμμο πάνω στην οποία προσπαθεί να φτάσει επιτυχώς στο τέρμα της σεζόν ο ελληνικός τουρισμός, σε ένα άλλο νησί του Ιονίου, στη Ζάκυνθο, οι επιχειρηματίες πρόταξαν από νωρίς την υγειονομική ασφάλεια απέναντι στα κορωνοπάρτι και στο σύνηθες ξεσάλωμα της νεολαίας, μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενισχύθηκαν οι πεζές περιπολίες στο Λαγανά τόσο στο κλειστό μέρος του δρόμου όπου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, όσο και στα πεζοδρόμια έξω από τα νυχτερινά κέντρα, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Όπου εντοπίζεται, αποφασίστηκε να γίνεται άμεση επέμβαση της αστυνομίας, με τη σύμφωνη γνώμη κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.
«Το κενό των Βρετανών καλύπτουν κυρίως οι Πολωνοί, οι οποίοι θα λέγαμε ότι «σώζουν την παρτίδα» στη Ζάκυνθο.
Ακολουθούν Τσέχοι, Ρουμάνοι, Ιταλοί και Γάλλοι, ενώ καθημερινά έχουμε μέχρι τις 20 Αυγούστου 4 με 5 εσωτερικές πτήσεις, γεμάτες από Έλληνες επισκέπτες - αρκετοί από αυτούς με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Οι πληρότητές μας φθάνουν στο 80%, ενώ μετά το πρώτο εικοσαήμερο του μήνα δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, διότι όσο δουλεύουμε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), ο Σεπτέμβριος μας δείχνει ακόμη σχεδόν μηδενική κίνηση>», τονίζει η πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κ. Χριστίνα Τετράδη.
Η ίδια επισημαίνει πως οι επιχειρηματίες φοβούνται περισσότερο την εκδήλωση πυρκαγιών, από το να υπάρξουν πιθανές ακυρώσεις εξαιτίας περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν άλλες χώρες κατά την επιστροφή (τεστ, καραντίνες) «διότι οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται στη Ζάκυνθο είναι εμβολιασμένοι».
Δυνατό ξεκίνημα για τους Ιταλούς στην Κεφαλονιά
Διακυμάνσεις ανά περιοχή στην τουριστική κίνηση διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς, οι οποίοι βλέπουν τα ξενοδοχεία να υποδέχονται τον Αύγουστο μισογεμάτα στην περιφέρεια και με πληρότητες άνω του 85% στο Αργοστόλι. Η αγγλική αγορά δεν κινείται όπως θα περίμεναν και μετά από μια παρατεταμένη ισχαιμική τουριστική περίοδο στις αρχές της σεζόν, οι ελπίδες τους μετατίθενται πλέον για τον Οκτώβριο. «Αν έχουμε ανακατατάξεις στις λίστες των χωρών που βρίσκονται στο κόκκινο και άρα ενεργοποιούνται μέτρα, θα ανακοπεί οι τουριστική ροή, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τη γερμανική αγορά, από όπου οι αφίξεις έχασαν το συνήθη ρυθμό τους», επισημαίνει από την πλευρά του ο επικεφαλής των ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος.
Όπως λέει, τα ξενοδοχεία αυτή την εποχή φιλοξενούν κυρίως Έλληνες που επισκέπτονται το νησί και μέσω των προγραμμάτων «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για Όλους», αλλά και Ιταλούς που φέτος έκαναν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στο νησί. Κύπριοι, Αυστριακοί και Ολλανδοί συμπληρώνουν τον κατάλογο με τις κύριες τουριστικές αγορές, ενώ κρατήσεις υπάρχουν και για τον Σεπτέμβριο «αλλά για μας ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας δεν σημαίνει επιμήκυνση της σεζόν», τονίζει.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών