Ανεμβολίαστοι οι 6 στους 10 εργαζόμενους στην ηπειρωτική Ελλάδα
Η χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν εμβολιαστική κάλυψη επαναφέρει σενάρια τύπου lockdown σε τοπικές κοινωνίες που περιμένουν πως και πως να επωφεληθούν οικονομικά από τον τουρισμό, ώστε να ξαναμπούν σε τροχιά ανάκαμψης.
Έτσι, μετά και τον «πάγο» που επεβλήθη στους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων 2020 – 2021, οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται πλέον να υποδεχτούν πελάτες από τον Οκτώβριο με επιφυλάξεις όμως και σε καθεστώς σύγχυσης ωστόσο, για το τι θα ισχύσει τελικά σε δύο μέτωπα: Μέτρων και ανεμβολίαστων.
«Είναι ίδια η εικόνα με αυτή του Μαΐου 2021 για τους θερινούς προορισμούς.
Όλα είναι υπό αμφισβήτηση. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Ακούμε διάφορα σενάρια για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους, για το ποιοι θα επιτρέπεται ταξιδεύουν, ποιοι δεν θα ταξιδεύουν, ποιοι θα μπαίνουν στους χώρους και ποιοι δεν θα μπαίνουν, είναι σενάρια που μας φοβίζουν», δηλώνει στο BN ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Εκτιμά ότι τον χειμώνα θα είναι χειρότερα τα πράγματα, «διότι μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουμε μια Ελλάδα ανοιχτή για τους Ευρωπαίους, η επιβίωση όμως των ορεινών προορισμών και της ηπειρωτικής Ελλάδας εξαρτάται καθαρά από τον εσωτερικό τουρισμό.
Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στα εστιατόρια ή δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν, τότε δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να σχεδιάσουν τις διακοπές τους.
Όλο αυτό αναμένεται να το πληρώσουμε τον χειμώνα και μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 40% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, άρα αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμένοι, η «πίτα» θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το 2019».
«Ο Έλληνας πρέπει να ταξιδέψει και το χειμώνα»
«Αν μέχρι πρότινος μπορούσε ο κόσμος να ταξιδέψει το καλοκαίρι, θέλουμε να μπορεί να το κάνει απρόσκοπτα και τον χειμώνα» τονίζουν οι ξενοδόχοι που έχουν τις επιχειρήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Καλλίας μάλιστα υποστηρίζει ότι «ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιλέχθηκε μια πολύ πιο «προνομιακή» μεταχείριση του εποχικού θερινού τουρισμού έναντι του χειμερινού, στη λογική ότι τα έσοδα του καλοκαιριού είναι μεγαλύτερα και έπρεπε να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα στις αγορές του εξωτερικού, από τις οποίες εξαρτάται κατά κύριο λόγο το ελληνικό καλοκαίρι και κατ΄επέκταση η ελληνική οικονομία.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το τι θα γίνει με τα μέτρα.
Αυτό που μας προβληματίζει είναι να μην παρασύρουν ουσιαστικά όλο το κομμάτι της εξόδου, της μετακίνησης, της διαμονής, επειδή κάποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αν λοιπόν μπούμε σε μια λογική του να πάρουμε αποφάσεις που θα δεσμεύσουν και τους εμβολιασμένους σε ένα lockdown ή σε ένα μερικό lockdown γιατί κάποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε αυτό το σενάριο θα είναι καταστροφικό», υπογραμμίζει.
«Το χειμώνα όποια απόφαση και να πάρουμε για τον κορωνοϊό είναι αποκλειστικά και μόνο για «εσωτερική κατανάλωση».
Πολλές φορές δεν υπολογίζουμε τη ζημιά των επιχειρήσεων που λειτουργούν μέσα στη δική μας κλειστή κοινωνία της Ελλάδας, άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις μας», τονίζει από την πλευρά του άλλος επιχειρηματίας από την Καστοριά.
«60% ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι»
Την ίδια ώρα, σε εστία ανησυχίας εξελίσσεται για ξενοδόχους του ορεινού όγκου, το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζομένων.
«Κατά κύριο λόγο είναι από τις ορεινές περιοχές, από μικρά χωριά, απομακρυσμένα που θεωρούν λανθασμένα ότι δεν θα φτάσει ως εκεί ο ιός.
Είναι κοινωνίες που ήταν covid free από την αρχή της πανδημίας και άρα εκεί αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς και είναι δύσκολο να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.
Δεν κυκλοφορούν, δεν συναναστρέφονται, δεν πηγαίνουν στην πόλη.
Εκείνοι που ζουν στα χωριά το καλοκαίρι και δουλεύουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το χειμώνα, έχουν μια άρνηση να εμβολιαστούν», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας και προσθέτει: «Οι 6 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.
Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας το 2022.
Ώριμα και σοβαρά θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να το ξανασκεφτούν και να μην αμφισβητούν τις λύσεις που μας δίνει η επιστήμη».
Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως «εκ των πραγμάτων θα ισχύσουν διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
Αρκετοί τάσσονται μάλιστα υπέρ του υποχρεωτικού τεστ για πελάτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και εξηγούν: «Όταν έχουμε επιλέξει να εμβολιαζόμαστε και να τηρούμε τα μέτρα για να παρέχουμε ασφάλεια στους πελάτες μας, έτσι αντίστοιχα ζητάμε και από τους πελάτες μας να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Ας πάρουμε το κακό σενάριο, όπου θα έχουμε να μεγάλο ποσοστό της χώρας (μέσα στο καταχείμωνο θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι πρώτες γρίπες) που αρνείται να εμβολιαστεί και το κράτος αναγκαστεί να πάει σε μερικό ή ολικό lockdown.
Αυτό δεν το θέλουμε.
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, ακόμα και αν αυτές αφορούν σε διαχωρισμό των εμβολιασμένων από τους μη εμβολιασμένους», λέει επιχειρηματίας της Αλεξανδρούπολης.
«Φέτος θα δουλέψουμε, ο πήχης στο 50% - 60% του 2019»
Και μπορεί ακόμη να ζούμε το όνειρο του θερινού success story με την επιμήκυνση έως και τον Οκτώβριο να φαντάζει εφικτή ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ο χειμώνας ωστόσο πλησιάζει πιο κοντά με το άνοιγμα των σχολείων και τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας «σκέφτονται» από τώρα τα «δυνατά» τριήμερα και τις αργίες.
«Είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για μικρότερη πίτα λόγω ανεμβολίαστων και μέτρων.
Θεωρώ ότι η ψυχολογία μας θα ανέβει και μόνο που θα αρχίσουμε να βλέπουμε κόσμο γιατί πέρυσι ήμασταν κλειστοί, αν και το 2022 θα είναι μια χρονιά που θα αρχίσουμε να πληρώνουμε ό,τι μας έδωσε το κράτος και όποια άλλη υποχρέωση υπήρχε από τα παλιά.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έρθουν ξανά μέτρα τύπου «τα Χριστούγεννα δεν γίνονται ρεβεγιόν» σημειώνει ο κ. Καλλίας, αφήνοντας αιχμές για την περσινή αντίστοιχη απαγόρευση λόγω covid.
«Θα είναι μια χρονιά που δεν είναι τόσο καλή όσο το 2019, αλλά θα είναι μια χρονιά που επιτέλους θα δουλέψουμε. Θεωρώ ότι ο πήχης μπαίνει στο 50% – 60% των εσόδων του 2019», προσθέτει και εκτιμά ότι το 80% των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχείων της ηπειρωτικής Ελλάδας και του ορεινού όγκου που παρέμειναν κλειστά, θα επαναλειτουργήσουν από τον Οκτώβριο.
Ο ίδιος, ζητά να δοθούν κίνητρα στους Έλληνες για να ταξιδέψουν το φετινό χειμώνα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από επιδότηση μετακινήσεων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και επιμήκυνση του «Τουρισμός για Όλους».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr
Σχόλια αναγνωστών