«Γνωριμία» ενόψει ΔΕΘ, στην πρώτη συνάντηση εργασίας Κικίλια – ΣΕΤΕ
«Επίδοση εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισμό μέσα στις αντιξοότητες της πανδημίας και της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξαν προορισμοί που μέσα στον Αύγουστο ξεπέρασαν ακόμη και τα νούμερα της προ covid εποχής», υποστηρίζει άνθρωπος της αγοράς.
Παράγοντες του τουρισμού δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους» προτού δείξει τις προθέσεις του και ο Οκτώβριος, για τον οποίο υπάρχουν μεν κρατήσεις, μένει δε, να μετουσιωθούν σε αφίξεις.
«Πράγμα απρόβλεπτο για την ώρα καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τα «κέφια» της πανδημίας, από την πορεία των εμβολιασμών και από την πολιτική που θα ακολουθήσουν για τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι κυβερνήσεις άλλων χωρών και ιδιαίτερα των βασικών τροφοδοτών του ελληνικού τουρισμού», όπως λένε.
«Συνθήκες που δείχνουν ότι το παιχνίδι της επιμήκυνσης «παίζεται» ακόμη και όλα θα κριθούν στο... φώτο φίνις», επισημαίνει επιχειρηματίας που δείχνει συγκρατημένος στις προβλέψεις του «γιατί αν κάτι μας έμαθε η πανδημία είναι πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και προβλέψιμο».
Ελλάδα, η κερδισμένη στη Μεσόγειο
Η Ελλάδα παραδοσιακά κάνει τις καλύτερες εισπράξεις κατά το τρίτο τρίμηνο της σεζόν και εφόσον ο φετινός Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος όπως όλα δείχνουν, έχουν αυτές τις επιδόσεις (που φτάνουν έως 80%) τότε η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι θα καταφέρει να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των χαμένων λόγω πανδημίας αφίξεων και εσόδων, συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.
Και αυτό, αν συμπεριλάβει κανείς και την ισχυρή ζήτηση που ακόμη «τρέχει» εξαιτίας και των κλιματολογικών συνθηκών που επιμηκύνουν θέλοντας και μη, το ελληνικό καλοκαίρι.
Ήδη, η χώρα μας πέτυχε το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019 (έρευνα ForwardKeys).
Ακολούθησαν η Κύπρος (64,5%) και η Τουρκία (62,8%), η οποία αναγκάζεται να τερματίσει πρόωρα τη σεζόν σε αρκετά ξενοδοχεία, εξαιτίας της «κόκκινης λίστας» των Βρετανών κατά τη θερινή περίοδο που διατήρησε τη χώρα σε καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών.
Την ίδια ώρα, η τουριστική «υπερδύναμη» Ισπανία επλήγη και αυτή σημαντικά για τον ίδιο λόγο, αφού η Βρετανία είναι η βασική της αγορά, ενώ απώλεσε δυνάμεις και από την αντίδραση της γερμανικής αγοράς που βρέθηκε να καταγράφει σημαντική πτώση, αγγίζοντας σχεδόν το 35%.
«Ανοιχτός» προορισμός ως το τέλος της σεζόν
Εκτός από τους Γάλλους που φαίνεται ότι σε πολλές περιοχές είναι πρώτοι σε αφίξεις, τους Γερμανούς που συνεχίζουν να κρατούν «ψηλά» προορισμούς και το Φθινόπωρο, τους Πολωνούς που έκαναν φέτος την έκπληξη και το αμείωτο ενδιαφέρον της σκανδιναβικής αγοράς και της Αυστρίας σύμφωνα με την TUI, η Ελλάδα υπολογίζει πολύ στην αγοραστική δύναμη των Αμερικανών που σε συνδυασμό με τις πολλές απευθείας πτήσεις χαρακτηρίζεται ως «τεράστια τονωτική ένεση».
Οι εξελίξεις όμως στο μέτωπο της πανδημίας στις ΗΠΑ, οδήγησαν ευρωπαίους αξιωματούχους στο να προχωρήσουν σε συστάσεις προς τα κράτη – μέλη ώστε να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στα ταξίδια των Αμερικανών, με πρώτη την Ιταλία που απαιτεί αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών και στους εμβολιασμένους.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου» έσπευσε να διευκρινίσει ο νέος υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εξήγησε μάλιστα ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας», δείχνοντας το δρόμο ότι η Ελλάδα προτίθεται να αξιοποιήσει κάθε ημερολογιακή ημέρα και κάθε αγορά ώστε να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στον τερματισμό του... ράλι που λέγεται «τουριστική σεζόν 2021».
Ανάμεσά τους και τους απόδημους Έλληνες: «Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι απόδημοι Έλληνες, έδειξαν και δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρώτη συνάντηση Κικίλια – ΣΕΤΕ
Λίγες μέρες πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Βασίλης Κικίλιας θα έχει σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα την πρώτη του συνάντηση γνωριμίας και εργασίας με το Προεδρείο και τους εκπροσώπους των μελών - κλαδικών ενώσεων του ΣΕΤΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως μέριμνα για τις συνεχούς λειτουργίας που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη από την αρχή της πανδημίας.
Η επόμενη μέρα επίσης, είναι ένα από τα ζητούμενα για τον τουριστικό κλάδο, μιας και η πανδημία άνοιξε από μόνη της τη συζήτηση για το «τι είδους τουρισμό θέλουμε».
Η στροφή προς τον «ποιοτικό τουρισμό» που σημαίνει όμως και αναβάθμιση των υποδομών που λείπουν επί δεκαετίες από την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς «το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος.
Η διατήρηση του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα είναι μέτρο που θα δώσει ώθηση στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος που δημιούργησε η πανδημία, θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τριετία».
Οι αστάθμητοι παράγοντες
Μπορεί τα στοιχεία του EuroControl να δείχνουν ότι η χώρα μας στη Μεσόγειο δέχτηκε τη μικρότερη μείωση σε σχέση με τους άλλους προορισμούς, ωστόσο ο Οκτώβριος, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες είναι ένας πολύ καθοριστικός μήνας για τα έσοδα του «ταμείου».
Και αυτό γιατί είναι ένας μήνας μεταβατικός και παραδοσιακά πολύ δυνατός για αστικούς προορισμούς – όπως είναι για παράδειγμα η Αθήνα, αλλά και ο πρώτος μήνας της σεζόν για τους χειμερινούς προορισμούς του ορεινού όγκου και της επαρχίας που έχοντας χάσει τον περσινό χειμώνα, «ποντάρουν» τα πάντα για την επιβίωσή τους στη φετινή χρονιά.
«Φοβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την πανδημία οι ευρωπαϊκές αγορές μας.
Αν δηλαδή, θα θελήσουν να κρατήσουν τον κόσμο τους εντός συνόρων ενόψει χειμώνα.
Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι το φθινόπωρο θα συνεχίσει να μας δίνει καλά νούμερα.
Μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν πτοήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τα διάφορα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν από κάποιες χώρες για τα ταξίδια, όπως δηλαδή καραντίνες και επιπλέον τεστ.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μπορεί να υπάρξουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως νέες μεταλλάξεις του ιού και ίσως κάποιοι να αναθεωρήσουν», σημειώνει άνθρωπος της αγοράς.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών