Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι «πενήντα διαφορετικές αποχρώσεις» του ελληνικού τουρισμού

Οι «πενήντα διαφορετικές αποχρώσεις» του ελληνικού τουρισμού
Δεν είναι όλες οι περιοχές Μύκονος λένε επιχειρηματίες και περιμένουν «δύσκολο χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Με «καλό μάτι» είδαν οι επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στις πόλεις (όπως στη Θεσσαλονίκη όπου νεότερης ηλικίας άνθρωποι ταξιδεύουν για city break) τα μέτρα ελευθερίας για εμβολιασμένους και την άρση περιορισμών τύπου lockdown, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης - συνθήκες που πλέον καταργούνται από αύριο Σάββατο και τουλάχιστον (εκτός απροόπτου) για δεκαπέντε ημέρες.
Όμως, εκείνο που μοιάζει να τους απασχολεί ιδιαίτερα και στην ουσία να τους προβληματίζει ενόψει χειμώνα, είναι το συνεχιζόμενο «κοκκίνισμα» του χάρτη που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με αυξημένα κρούσματα στην περιοχή τους, σε συνδυασμό με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών του μόνιμου πληθυσμού.
Θεωρούν μάλιστα ότι αυτή η «κόκκινη κάρτα» θα επηρεάσει ούτως ή άλλως αρνητικά δυνητικούς επισκέπτες «για ψυχολογικούς λόγους» είτε υπάρχουν τοπικά προληπτικά μέτρα σε εξέλιξη, είτε όχι.

Ικανοποιητική η «επιδιόρθωση» των μέτρων

«Αν δεν «πρασινίσει» η περιοχή μας, δύσκολα θα επανέλθουμε σε τουριστική κανονικότητα τους επόμενους μήνες που έρχονται, οι οποίοι θα είναι δύσκολοι από άποψη χαμηλών θερμοκρασιών και ο κόσμος θα μαζεύεται αναγκαστικά μέσα.
Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν εν δυνάμει ταξιδιώτες που εμφανίζονται διστακτικοί στο να μετακινηθούν σε «κόκκινες» περιοχές», τονίζει επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους και δίκαια είναι «διότι αυτοί συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για να χτιστεί το τείχος ανοσίας» και ότι θα λειτουργήσουν τελικά υπέρ της τουριστικής κίνησης.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη του μίνι lockdown τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις, την ώρα που η πόλη άρχισε να συνηθίζει και πάλι σε υψηλές πληρότητες τα Σαββατοκύριακα.
«Η «επιδιόρθωση» των μέτρων είναι ικανοποιητική, διότι επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των εν δυνάμει επισκεπτών», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ανδρέας Μανδρίνος και εξηγεί ότι «η δυσκολία έγκειται στο «κοκκίνισμα».
Θα πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους ότι θα πρέπει και αυτοί να εμβολιαστούν.
Μας προβληματίζει που βλέπουμε ότι γενικά η Ελλάδα τοποθετείται πιο κάτω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη».

«Απρόβλεπτος και δύσκολος» χειμώνας στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα η ανάκαμψη του τουρισμού «αργεί να φανεί» καθώς από τον Μάρτιο του 2020 που τα καταλύματα έκλεισαν με κρατική εντολή και που στη συνέχεια άνοιξαν και πάλι - με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, η κίνηση σχεδόν απουσιάζει το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.
Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δούλεψαν κυρίως με περαστικούς ή με πελάτες που είχαν αφήσει εκκρεμότητες για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους και οι οποίοι χρειάστηκε να μετακινηθούν στην περιοχή έως και τα μέσα Αυγούστου.
«Μόνο ο Αύγουστος πήγε καλύτερα από τον αντίστοιχο περσινό και αυτός μέχρι τον 15Αύγουστο.
Οι υπόλοιποι μήνες ακολούθησαν την ίδια ροή με την αντίστοιχη περσινή.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και απρόβλεπτος, αφού ακόμα και η όποια κίνηση του Σαββατοκύριακου, πρέπει να έρθει η Τετάρτη για να αρχίσει να φαίνεται» λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου – Γαβαλά.
Άλλος ξενοδόχος της Θεσσαλίας κρατά «μικρό καλάθι».
Όπως λέει, πέρυσι προτίμησε να έχει κλειστό το ξενοδοχείο του και να το επαναλειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο «χαρισματικές» όπως είναι η Μύκονος για να έχουν success story.
Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας και για τις τοπικές κοινωνίες της υπόλοιπης Ελλάδας.
Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική επαρχία ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει».

Στην Καβάλα «ο τουρισμός τελείωσε για φέτος»

Μια από τις επαρχιακές πόλεις, όπου οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουν τα νούμερα του 2019, είναι η Καβάλα.
Φέτος, οι πληρότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κινήθηκαν ικανοποιητικά και η προσπάθεια επανεκκίνησης έγινε κυρίως μέσω μεμονωμένων πελατών και του οδικού τουρισμού.
«Ο οργανωμένος τουρισμός με τα groups από το εξωτερικό που μας κρατούσαν «ζωντανούς» αυτή την εποχή, θα αργήσει να φανεί και η εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε ορατά σημάδια από την επόμενη χρονιά.
Η κίνηση είναι υποτονική και ακόμη και τα μέτρα για την πανδημία δεν έχουν επίπτωση στους τζίρους μας, γιατί ουσιαστικά ο τουρισμός τελείωσε για φέτος», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Μιτζάλης.
Για τους επιχειρηματίες της περιοχής, η Καβάλα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον δωδεκάμηνο τουρισμό, αν εκμεταλλευτεί κατάλληλα το γεγονός ότι είναι μια πόλη ζωντανή και ταυτόχρονα έχει δυνατότητες να επενδύει στο συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού.
Θεωρούν δε, ότι το δικό τους come back πρέπει να γίνει με την προβολή και το σωστό μάρκετινγκ που απαιτείται, για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού που τον καθιστούν ελκυστικό για τον επισκέπτη.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης