Ο ευρωπαϊκός αστικός τουρισμός δέχτηκε μεγάλο χτύπημα από την πανδημία. Αυτό τον τεράστιο αντίκτυπο, περιγράφει η έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης του 17ου European Cities Marketing (ECM) 2020-2021.
Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση σημείωσαν μέση πτώση 60,9%. Ποσοστό που απέχει πολύ από τον ρυθμό ανάπτυξης 4,3% του προηγούμενου έτους.
Όπως επισημαίνεται ο τουριστικός τομέας και οι τοπικοί DMOs είναι σε μια μοναδική θέση για να συμβάλουν στην ευρύτερη ανάκαμψη με σχέδια και δράσεις.
Η έκθεση του ECM περιλαμβάνει 107 ευρωπαϊκές πόλεις και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του το 2020. Μέχρι τότε, οι πόλεις ηγούνταν της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας.
Συνολικά οι προορισμοί μέλη της ECM αντιπροσώπευαν 690 εκατ. διανυκτερεύσεις τουριστών το 2019.
Για χρόνια, ο τουρισμός πόλης ήταν η πιο κυρίαρχη και δυναμική πτυχή του ευρωπαϊκού τουρισμού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2020 ήταν μια ταραγμένη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο λόγω της πανδημίας του COVID-19 που κυριάρχησε σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Οι τρεις κορυφαίες πόλεις δεν επηρεάστηκαν
Το 2020, ήταν σημείο καμπής για τον ευρωπαϊκό αστικό τουρισμό. Αλλά οι τρεις κορυφαίες πόλεις δεν επηρεάστηκαν
Παρά τη δύσκολη χρονιά, οι τρεις πρώτες πόλεις όσον αφορά στο σύνολο των διανυκτερεύσεων το 2020 παρέμειναν οι ίδιες με το προηγούμενο έτος. Αυτές είναι Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο.
Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες απώλειες
Μεταξύ των κορυφαίων 15, η Στοκχόλμη και το Αμβούργο είχαν τις χαμηλότερες μειώσεις το 2020. Γεγονός που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στην κατάταξή τους από το 2019. Η Στοκχόλμη πέρασε από την 13η στην 6η θέση και το Αμβούργο από τη 12η στην 7η.
“Βουτιά” στις αγορές μεγάλων αποστάσεων
Εξετάζοντας τις κύριες αγορές προέλευσης της Ευρώπης, είναι προφανές ότι όλες κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις.
Οι πιο πληγείσες ήταν οι αγορές μεγάλων αποστάσεων που ήταν αναμενόμενο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών σε περιόδους πανδημίας.
- Κίνα (-88,9%).
- ΗΠΑ (-88,2%).
- Ιαπωνία (-84,8%).
Ενώ το 2019 υπήρχαν σαφείς ενδείξεις της οικονομικής σημασίας του σύγχρονου αστικού τουρισμού, το περασμένο έτος έδειξε αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης στις διεθνείς διανυκτερεύσεις και στις δύο πόλεις της Έκθεσης ECM ( -77,0%) και των 28 χωρών της ΕΕ (-57,8%).
Συνολικός όγκος διανυκτερεύσεων
Στις αστικές περιοχές υπήρξε μείωση πολύ περισσότερο από άλλες (-68,5% έναντι -32,6%) σε όρους συνολικού όγκου διανυκτερεύσεων.
Ο μέσος ρυθμός αύξησης της χωρητικότητας κρεβατιών για τις πόλεις ήταν -5,0% το 2020.
Πληρότητα
Όσον αφορά στην πληρότητα, ο μέσος όρος ήταν μόνο 21,3%. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο χειμώνας (δηλαδή, η περίοδος πριν από την πανδημία) ήταν η πιο πολυσύχναστη περίοδος με μέσο όρο 1,67 διανυκτερεύσεων ανά πολίτη.
Η Ευρώπη κατέχει τις πόλεις και τις περιοχές με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, καθώς και τις κορυφαίες εξερχόμενες αγορές.
Ο αντίκτυπος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων, των προμηθευτών του τουρισμού και των μεταφορών, καθώς και των οικογενειών τους και ολόκληρων κοινοτήτων.
Όλοι οι προορισμοί χτυπήθηκαν, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση, την ελκυστικότητα. Και η φήμη τους ως ασφαλή μέρη αμφισβητείται πλέον σε μεγάλο βαθμό.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις θα αναλάβουν έναν νέο ρόλο
Οι DMOs συμφωνούν σχεδόν απόλυτα (89%) ότι η κρίση θα οδηγήσει τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
«Προς το παρόν, η ανοικοδόμηση του τουρισμού αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα σε πολλούς προορισμούς, υπογραμμίζει η Πέτρα Στούσεκ πρόεδρος του ECM.
Και οι DMOs θα συμβάλουν σημαντικά στον συντονισμό και τη λειτουργία των προσπαθειών ανάκαμψης».
Πηγή: www.tourismtoday.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών