Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σχεδόν διπλάσιο το 2021 το ενεργειακό κόστος στους ορεινούς προορισμούς

Σχεδόν διπλάσιο το 2021 το ενεργειακό κόστος στους ορεινούς προορισμούς

Ο πιο «νεκρός» μήνας από άποψη κίνησης ο Νοέμβριος 2021, λένε οι επιχειρηματίες

Σχετικά Άρθρα
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της χώρας που βλέπουν τα έξοδά τους να έχουν πάρει την ανιούσα, χωρίς να έχουν πελατεία.

«Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου δεν έχουν καθόλου κίνηση.
Ο μήνας ήταν έτσι κι αλλιώς από τους υποτονικούς της χρονιάς, φανταστείτε τώρα που υπάρχει έξαρση της πανδημίας» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και εκτιμά ότι ο φετινός Νοέμβριος είναι πάνω από 60% κάτω, σε έσοδα και επισκέψεις, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στους χειμερινούς προορισμούς είναι το ενεργειακό κόστος και ζητούν επιδότηση, ώστε μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν.
Όπως εξηγούν, το κόστος αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τονίζουν την εξής διαφορά: Στον ορεινό όγκο το ενεργειακό κόστος καλύπτει το 40% του τζίρου μιας επιχείρησης υπό φυσιολογικές συνθήκες και στα city hotels, το 20%.
«Για την ώρα βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για τα Χριστούγεννα.
Υπάρχει ενδιαφέρον και αφορά κυρίως τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και «τουρισμός για όλους» επειδή λήγουν», θα πει άλλος επιχειρηματίας.

Συνέχεια στην έρευνα του ΙΤΕΠ και το χειμώνα

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία νέας έρευνας του ΙΤΕΠ που έχει ανατεθεί από το ΞΕΕ, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα του κλάδου ανά περιοχή και για τους χειμερινούς μήνες, είτε αφορά σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, είτε του ορεινού όγκου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του Ινστιτούτου η μέση τιμή στα ξενοδοχεία σε επιλεγμένους μήνες για το 2019, το 2020 και το 2021, ενδεικτικά, έχει ως εξής:

  • Αύγουστος 2019: 125 ευρώ, Αύγουστος 2020: 95 ευρώ, Αύγουστος 2021: 114 ευρώ
  • Σεπτέμβριος 2019: 97 ευρώ, Σεπτέμβριος 2020: 75 ευρώ, Σεπτέμβριος 2021: 90 ευρώ

Ωστόσο, η μέση πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα, για να διαμορφωθεί τελικά στο 58% λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων, αλλά και της χαμηλής πληρότητας των ξενοδοχείων της Αττικής:

  • Σεπτέμβριος 2019: 79,2%, Σεπτέμβριος 2020: 21,7%, Σεπτέμβριος 2021: 58,4%

Για το σύνολο της επικράτειας, η μέση μηνιαία πληρότητα με αναγωγή στο συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας, αλλά και η μέση τιμή για τους μήνες Ιούλιο – Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, είναι οι εξής:

Πληρότητα - τιμή στο σύνολο της Επικράτειας

  • Ιούλιος: 54% - 104 ευρώ
  • Αύγουστος: 74,8% - 114 ευρώ
  • Σεπτέμβριος: 58,4% - 90 ευρώ
  • Οκτώβριος: 30,1% - 81 ευρώ

«Πήραμε το ρίσκο, τώρα θέλουμε γενναία βήματα μπροστά»

Τα ανοιχτά καταλύματα αυτή την εποχή βρίσκονται αντιμέτωπα με την αβεβαιότητα.
«Είναι σαν να έχουμε σταματήσει ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και την παγωνιά και να αναγκαζόμαστε να κάνουμε βήματα μπροστά, μέσα σε μια καταχνιά», περιγράφει επιχειρηματίας της Στερεάς Ελλάδας τη σημερινή κατάσταση, την ώρα που η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί «θολό τοπίο» όπως λέει και εξηγεί ότι τα υγειονομικά δεδομένα είναι αυτά που συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ακόμα και αν δεν επιβληθεί πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.
Οι άνθρωποι του τουρισμού υποστηρίζουν μάλιστα ότι πήραν ρίσκο για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία και ότι μέσα σε δύο χρόνια, μετρούν μόνο απώλειες τζίρου.
Έτσι, για όσες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί πλήγμα, ζητούν να συνεχιστεί η στήριξη, όπως και οι ρυθμίσεις δανείων και οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι εκτιμούν πως θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς δεν ισχύουν τώρα οι προκαταβολές.
«Πρέπει να γίνουν γενναία βήματα μπροστά. Θεωρούμε δεδομένο ότι μετά από τέτοια κάμψη, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να κατορθώσει μια επιχείρηση να βρεθεί στο σημείο που βρισκόταν το 2019», τονίζουν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης