Καλός «οιωνός» για το καλοκαίρι η κινητικότητα στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά
Με ανακοινώσεις που εμπεριέχουν στοιχεία για τις πληρότητες ανά περιοχή, τις συγκρίνουν με αυτές του 2019 – χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται «success story» του χειμερινού τουρισμού, εκπέμποντας δραματικό SOS για το μέλλον των επιχειρήσεων.
«Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου που διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα πανελλαδικά» τονίζουν και εκφράζουν παράλληλα αγωνία εγκατάλειψης... ότι μετά τις γιορτές «κανείς δεν θα ασχολείται» μαζί τους.
Μόνο για λίγες μέρες υψηλές πληρότητες
Οι επιχειρηματίες, κάνοντας τον απολογισμό τους, διαπίστωσαν ότι «η επιτυχία περιορίστηκε σε τρεις με τέσσερις περιοχές της χώρας» που είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν πραγματικά υψηλές πληρότητες μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αυτές μόνο για λίγες ημέρες.
Βάζουν μάλιστα στο κάδρο και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα ή «όποτε αυτά κρίνουν και δίχως να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις (πρωτόκολλα, προσωπικό, φορολογικές και άλλες) με τα ξενοδοχεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Αναλυτικά:
- Στην Πελοπόννησο, η πληρότητα κατά το 15νθημερο της εορταστικής περίοδο του 2019 ήταν 100%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο της περιόδου 2021 – 2022 έκλεισε στο 55%.
- Στη Δράμα, το 2019 η πληρότητα ήταν 85% και τώρα στο 35%.
- Στην Ημαθία, τα ξενοδοχεία ήταν σχεδόν γεμάτα σε ποσοστό 92% το 2019 και μέχρι πριν λίγες ημέρες η πληρότητά τους δεν ξεπερνούσε ούτε το 34%, ενώ δύο μονάδες της περιοχής δεν κατάφεραν να ανοίξουν καν.
- Στη Δυτική Μακεδονία, το εορταστικό 15νθήμερο ολοκληρώθηκε με πληρότητες 35%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν στο 85%.
- Στο Καρπενήσι οι πληρότητες κινήθηκαν στην περιοχή του 50% όταν αντίστοιχα το εορταστικό 15νθήμερο του 2019 ήταν στο 95%.
- Στα Καλάβρυτα, οι πληρότητες μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό όλων των εποχών.
- Στην ορεινή Κορινθία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ πριν λίγες ημέρες δεν ξεπερνούσαν το 55%.
- Στα Τρίκαλα η πληρότητα του 2019 άγγιζε το 100%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο 2021 – 2022 δεν υπερέβη το 40-45%.
Αλλά και στη Μαγνησία, παρ΄ όλο που το τετραήμερο των Θεοφανείων η πληρότητα ανήλθε στο 65%, ολόκληρη η εορταστική περίοδος σύμφωνα με τους ξενοδόχους έκλεισε γύρω στο 50%, ενώ οι τιμές παρέμειναν για ακόμη μια χρονιά σταθερές.
Τα μέτρα που ζητούν
- Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
- Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
- Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις των ορεινών προορισμών τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
- Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
- Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης
Αισιοδοξία για το καλοκαίρι
«Πολύ θετική η εικόνα της πρώτης εβδομάδας του έτους των νέων κρατήσεων για την σεζόν του 2022 στην χώρα μας», έγραψε στο twitter ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO της Sani/Ikos Group κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
«Φαίνεται να επικρατεί σε επισκέπτες & αγορές η πεποίθηση ότι, παρά την Omicron, η πανδημία θα υποχωρήσει σύντομα με την ανάγκη για διακοπές να είναι ισχυρότερη από ποτέ», σημείωνε ο έμπειρος παράγοντας. Αναφερόμενος στη συνέχεια σε δημοσιεύματα των Daily Mirror & Daily Express εκτίμησε: «Επιβεβαιώνουν την θετική εικόνα κρατήσεων από Μεγάλη Βρετανία: Holiday ‘stampede’- Οι Βρετανοί ‘κάθονται’ σε οικονομίες 1,7 τρισ. στερλίνες.
Η ροή κρατήσεων αρχές του 2022 αναφέρεται να βρίσκεται σε pre-Covid επίπεδα, ενώ η μέση αξία είναι 23% υψηλότερη».
Η κινητικότητα στο ξεκίνημα του Ιανουαρίου αναπτέρωσε τις ελπίδες για το φετινό καλοκαίρι που είχαν «μουδιάσει» τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας και αν και έχει «χτυπηθεί» εξίσου από την Omicron, δείχνει πως οι κρατήσεις του για την Ελλάδα κινούνται ξανά σε προ-κορωνοϊού επίπεδα, ιδιαίτερα μετά τη χαλάρωση ταξιδιωτικών περιορισμών.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μαζί με τη γερμανική, η βρετανική δεξαμενή αποτελεί βαρόμετρο για την τουριστική κίνηση της σεζόν, ύστερα από τον «πάγο» που σημειώθηκε σε προκρατήσεις την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.
«Είναι σαν να ξεκινά η χρονιά με καλό «οιωνό» για τη δυναμική που αναμένεται να έχει η χώρα μας τουριστικά το ερχόμενο καλοκαίρι και μάλιστα στη σκιά του πέμπτου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη» εξηγούσαν άνθρωποι του τουρισμού.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών