Πρώτη από όλους, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) απέστειλε πριν λίγες ημέρες σχετικές επιστολές στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και σε 49 δημάρχους της Αττικής, επισημαίνοντας το πρόβλημα που έχει λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και σύγχυση, τόσο για τα επίπεδα πληρότητας όσο και για το ζήτημα του «υπερτουρισμού» που αναδείχθηκε ξανά μέσα στην πανδημία.
Με τις εν λόγω επιστολές, οι ξενοδόχοι ζητούν προστασία και την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως συμβαίνει δηλαδή στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον όλοι για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που επιβαρύνει τη λειτουργία νόμιμων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στερεί έσοδα από το κράτος, διευκολύνει την παρανομία και δημιουργεί κοινωνικά ζητήματα.
Aφορά:
- καταλύματα που λειτουργούν παράνομα
- ξενοδοχεία που δηλώνουν “ξενοδοχεία” στα διεθνή site κρατήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι, καθώς και
- τα άπειρα καταλύματα τύπου ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ που ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» εκ των οποίων, κάποια τηρούν ορισμένες αναγκαίες προδιαγραφές και ένα καλό επίπεδο προσφοράς προς τους επισκέπτες, τα περισσότερα ωστόσο λειτουργούν χωρίς προδιαγραφές ποιότητας, χωρίς κανόνες και χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες σε ότι αφορά στο επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών, των κανόνων υγιεινής και τήρησης μέτρων/ πρωτοκόλλων covid 19, των θεμάτων απασχόλησης προσωπικού (μαύρη εργασία) κ.ά.
«Καμία σχέση με την ξενοδοχειακή πραγματικότητα»
Αντίστοιχη επιστολή απέστειλε προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και η τοπική Ένωση Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν «θλιβερές» πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα του νησιού.
Το πρόβλημα για τον κλάδο της φιλοξενίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις την τελευταία δεκαετία και οι εκπρόσωποί του ζητούν να μπει τάξη στο χάος που επικρατεί και οι Δήμοι να ενδιαφερθούν για το ζήτημα που καθιστά την Ελλάδα ουραγό των διεθνών και των ευρωπαϊκών αντίστοιχων πρακτικών με μεγάλες απώλειες σε έσοδα, σε φήμη, σε απασχόληση και σε προσφερόμενη ποιότητα προς τον επισκέπτη.
«Όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, το δημόσιο, οι δήμοι αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν - και τα καλύπτουν ως συνήθως από την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για θετικές πληρότητες και αφίξεις, που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την ξενοδοχειακή τουλάχιστον πραγματικότητα. Και εξακολουθούμε να ακούμε για φαινόμενα ‘υπερτουρισμού’, προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε πού άραγε αυτά οφείλονται» αναφέρουν στην επιστολή τους οι ξενοδόχοι της Ρόδου.
Τι συμβαίνει στο εξωτερικό
Για τους ξενοδόχους της Αθήνας, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών – των περισσότερων στην Ελλάδα, είτε μιλάμε για χειμώνα, είτε για καλοκαίρι, το που ακριβώς διαμένουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κάνουν διακοπές στη χώρα μας, παραμένει αρκετές φορές ένα «άλυτο μυστήριο», όσο και «κοινό μυστικό». Κατά τους ίδιους η όποια «έκρηξη» σε πληρότητες που εμφανίζουν κατά διαστήματα διάφοροι προορισμοί, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην «έκρηξη» αντίστοιχων καταλυμάτων.
«Δεν ξέρουμε καν που μένουν και εξακολουθούμε να μιλάμε για φαινόμενα «υπερτουρισμού».
Για αυτό ζητάμε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας - να αναλάβουν και οι Δήμοι τις δικές τους - όπως συμβαίνει στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο κλπ.
Εκεί η τοπική αυτοδοίκηση έχει παρέμβει ήδη ενεργά, θεσπίζοντας μέτρα και κανόνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, για την προστασία των τουριστικών προορισμών και του ίδιου του τουριστικού τους προϊόντος, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε στην εξεύρεση στέγης και σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες», τονίζουν οι επιχειρηματίες.
Μάλιστα η επιβολή αυστηρού πλαισίου στις πόλεις αυτές, οδήγησε στις περισσότερες περιπτώσεις σε σημαντική μείωση των διαμερισμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.
«Η παραξενοδοχία ξέφυγε από κάθε έλεγχο»
Αν και η πανδημία έπληξε και τα καταλύματα τέτοιου τύπου, παρατηρήθηκε ότι παρά τη σημαντική επίδραση που είχε π.χ. στο τοπίο βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυτές αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικές με την άρση περιορισμών. Για την ΠΟΞ, το πρόβλημα της παραξενοδοχίας έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του τεράστιου πλήγματος που δέχθηκε ο κλάδος μέσα στην υγειονομική κρίση.
Μεγάλος αριθμός μη νόμιμων καταλυμάτων δρουν ανεξέλεγκτα, στερώντας έσοδα από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ανταγωνίζονται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις.
«Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση.
Όσα καταλύματα λειτουργούν παράνομα πρέπει να εντοπιστούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Για τα διαμερίσματα που εκμισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις, στο πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Το τουριστικό προϊόν της χώρας και οι νόμιμες επιχειρήσεις πρέπει επιτέλους να προστατευθούν» είχε επισημάνει η ΠΟΞ σε επιστολή της τον περασμένο Νοέμβριο προς τους υπουργούς Επικρατείας κ.κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια.
Σε μια τριετία, χάθηκαν 300 εκατ. ευρώ
Ένα στα 10 ευρώ που δαπανήθηκαν στον κλάδο της οικονομίας του τουρισμού κατέληξε σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές που διέθεταν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, ενώ η οικονομία διαμοιρασμού κατέγραψε σε ένα χρόνο έσοδα άνω του 1,9 δισ. ευρώ (10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης της χώρας) με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων αυτών κάθε χρόνο να αγγίζει το 25%, σύμφωνα με πορίσματα μελέτης της Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το 2019.
Η μείωση των δημοσίων εσόδων την τριετία 2016-2018 εκτιμήθηκε σε 300 εκατ. ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας σε 36.560, αφού στην οικονομία του διαμοιρασμού παρατηρείται το φαινόμενο της αθέατης εργασίας. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν αρνητικές επιδράσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, με αλλοίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Το φαινόμενο εκτοπισμού ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν πιο έντονο στην προ πανδημίας εποχή, όταν στην Αθήνα συγκεκριμένα, 1 ακίνητο στην οικονομία του διαμοιρασμού στερούσε 2 ακίνητα και προκαλούσε αύξηση 9,3% στις τιμές των ενοικίων.
Στο ίδιο διάστημα που διενεργήθηκε η έρευνα (Νοέμβριος 2018-Ιανουάριος 2019), σε δείγμα 36.000 ακινήτων στα Χανιά, διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση 4.500 ακίνητα και μόλις 200 για μακροχρόνια, προκαλώντας κοινωνικό πρόβλημα σε φοιτητές, εργαζόμενους κλπ που αδυνατούσαν να βρουν στέγη.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών