Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι συνέπειες στους προορισμούς από την απαγόρευση της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης

Οι συνέπειες στους προορισμούς από την απαγόρευση της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης
Κάτοικοι περιοχών ανά τον κόσμο παραπονούνται ότι τα STR επηρεάζουν τη φύση της κοινότητας τους και προκαλούν έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών
Η αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (STR), απογειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Νέοι προορισμοί αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια του COVID-19 για διαμονή σε STR σε απομακρυσμένες περιοχές, κατά προτίμηση προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή RV.
Είναι γνωστό ότι ένα από τα μειονεκτήματα των STR είναι ότι μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις κατοικιών και να αυξήσει τις τιμές στα ενοίκια για τους ντόπιους.
Κάτοικοι περιοχών ανά τον κόσμο παραπονούνται ότι τα STR επηρεάζουν τη φύση της κοινότητας τους και προκαλούν έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.
Ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το Harvard Business Review, αποκαλύπτει πως ο περιορισμός των STR μειώνει την ανάπτυξη.
Η έρευνα δείχνει ότι με τη σωστή προσέγγιση, το STR μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ενθάρρυνση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Oπως υπογραμμίζεται στην μελέτη οι πόλεις που περιορίζουν τα STR επηρεάζονται αρνητικά την ανάπτυξη. Αντίθετα οι πόλεις με ισχυρή αγορά STR είναι πιο πιθανό να έχουν αναβαθμισμένη οικιστική και ταχύτερη ανάπτυξη.
Οι μειωμένες βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ισοδυναμούν με λιγότερους τουρίστες όλο το χρόνο, κάτι που προκαλεί πρόβλημα στις τοπικές οικονομίες.
Μειώνει τα βασικά έσοδα από φόρους διαμονής και επηρεάζει τα έσοδα από τους φόρους επί των πωλήσεων.
Η μελέτη εντόπισε επίσης μια σαφή σύνδεση των STR και των αδειών διαμονής στις ΗΠΑ.
Κατά μέσο όρο, μια αύξηση 1% στις καταχωρίσεις της Airbnb οδήγησε σε αύξηση 0,769% στις αιτήσεις για άδειες. Υποδηλώνοντας ότι η Airbnb μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των τοπικών αγορών ακινήτων ενισχύοντας έτσι τις τοπικές φορολογικές βάσεις.
Συγκρίνοντας τις καταχωρίσεις Airbnb όσο και τις αιτήσεις αδειών τρία χρόνια πριν και μετά την ψήφιση ενός περιορισμού STR σε μια γειτονιά διαπιστώθηκε μια σαφή πτωτική τάση τόσο στις καταχωρίσεις όσο και στις άδειες.
Οι καταχωρίσεις της Airbnb μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 21%, και οι άδειες διαμονής μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10%.
Παράλληλα, οι επιπτώσεις σε μια γειτονιά συνάδουν με τον αντίκτυπο των επισκεπτών που νοικιάζουν ένα σπίτι μέσω Airbnb, Vrbo ή άλλης πλατφόρμας.
Όπως τονίζεται στο Harvard Business Review «η προσιτή στέγαση είναι ένα πραγματικό ζήτημα σε πολλές κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό.
Αλλά ο περιορισμός των επιλογών διαμονής για τους τουρίστες και η πρόκληση αρνητικού αντίκτυπου στην τοπική οικονομία δεν είναι η λύση».
Σύμφωνα με την μελέτη οι δήμοι θα μπορούσαν να εξετάσουν μέτρα που περιλαμβάνουν τέλος ή φόρο για STR που προορίζονται ειδικά για τη δημιουργία οικονομικά προσιτών κατοικιών.
Για παράδειγμα όπως έγινε στο Crested Butte, στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι της πόλης ψήφισαν υπέρ της αύξησης του φόρου βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για τη χρηματοδότηση τοπικών πρωτοβουλιών στέγασης.
Η πόλη Encinitas στην Καλιφόρνια, ενέκρινε πρόσφατα τροποποιήσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως τα όρια πληρότητας των STR, την αναστάτωση της γειτονιάς, τα θέματα στάθμευσης και σκουπιδιών.
Παρόμοιες πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το δίλημμα «παραμονή ή φύγε» στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Καθώς και να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της τοπικής οικονομίας με την πάροδο του χρόνου.
Οι δήμοι, θα πρέπει να αναλύσουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχουν τα STR στους συνολικούς προϋπολογισμούς και την τοπική οικονομία τους, επισημαίνει η μελέτη.
Από την άλλη πλευρά ο επαγγελματισμός των οικοδεσποτών και των διαχειριστών ακινήτων του STR είναι απαραίτητος, για τη δημιουργία μιας νέας εποχής αυστηρής συμμόρφωσης σε δημοφιλείς και αναδυόμενες περιοχές διακοπών.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης