Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ποιοι τουρίστες “ψηφίζουν” σταθερά Ελλάδα και ποιοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι

Ποιοι τουρίστες “ψηφίζουν” σταθερά Ελλάδα και ποιοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι
Αρχές Μαρτίου οι πρώτες αφίξεις στη Ρόδο, από τον Απρίλιο οι υπερατλαντικές πτήσεις, σηκώνουν άγκυρες τα ημερόπλοια
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το κλίμα στα συστήματα κρατήσεων έχει «αναθερμανθεί» σε σχέση με τα τέλη του 2021 που είχε παγώσει λόγω Omicron.
Ελληνικοί προορισμοί κυρίως στο νότο (αργότερα στα βόρεια) θα αρχίσουν να μπαίνουν σε ρυθμούς καλοκαιριού από την 1η Μαρτίου για να υποδεχθούν σιγά σιγά τη σεζόν με την προσδοκία ότι θα είναι αρκετά καλύτερη από την περσινή και ίσως, ισάξια σε κάποιες περιπτώσεις, με εκείνη του 2019.
Οι προετοιμασίες πάντως βρίσκουν τους περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού αισιόδοξους μεν - σκεπτικούς δε, διότι παρά την ισχυρή ζήτηση που διαπιστώνουν ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ελλάδα από τις αγορές του εξωτερικού, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι αρκετά μεγάλες, το ενεργειακό κόστος τεράστιο, η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ και κυρίως, ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο όπως υποστηρίζουν «μετά από δύο χρονιές σημαντικών ζημιών για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Λύνουν κάβους τα ημερόπλοια

Στη γραμμή της επανεκκίνησης βρίσκεται πια μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας, η επιβατική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα τουριστικά ημερόπλοια που έδιναν ζωή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ετοιμάζονται να σηκώσουν άγκυρες, κάτι που οι άνθρωποι του τουρισμού συγκεκριμένων κυρίως προορισμών, θεωρούν ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το 2022».
Το θέμα αναδεικνύουν ήδη τουρκικά μέσα ενημέρωσης με το Ναυτικό Εμπορικό Επιμελητήριο της γειτονικής χώρας να διευκρινίζει ότι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα μέσω θαλάσσης, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα και το εάν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR έως 72 ωρών ή rapid test έως 24 ωρών προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας. Για την ιστορία, οι Τούρκοι που μας επισκέφθηκαν το 2019 ξεπέρασαν το 1 εκατ, ενώ το 2020 μειώθηκαν στις 232 χιλ. (ΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της γείτονος, ο αριθμός των επισκεπτών από την Ελλάδα στην Τουρκία το 2019 άγγιξε τις 800 χιλ, ενώ μειώθηκε την επόμενη χρονιά σε 136 χιλ.
«Με την άρση των περιορισμών στις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, ο αριθμός των επισκεπτών από γειτονικές χώρες αυξήθηκε και για τις δύο χώρες το 2021, αλλά γίνονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα καλύψει τη δραστηριότητα προ πανδημίας», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, στοχεύει σε 1,5 εκατομμύριο υψηλού επιπέδου Τούρκους τουρίστες, ανάμεσά τους και όσοι έρχονται μέσω των λιμανιών Χίου, Μυτιλήνης, Σάμου, Κω και Ρόδου και δαπανούν τα χρήματά τους στις τοπικές κοινωνίες.
«Να αφήσουν το συνάλλαγμά τους», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Action 24, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια.
Αν και έσπεσε να προσθέσει: «Yπάρχουν πολλά τα οποία μας χωρίζουν και είμαι αυτός ο οποίος βγήκα και καυτηρίασα τη συμπεριφορά των Τούρκων με το πάρτι που έκαναν έξω από την Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά».

Γερμανοί, Βέλγοι “ψηφίζουν” Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί που συνεχίζουν να σκέφτονται από τώρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω και ήδη δημοσιογραφικά δίκτυα της μεγάλης ταξιδιωτικής δεξαμενής (RND) κατατάσσουν τον ελληνικό τουρισμό στην κορυφή της πυραμίδας με τους κερδισμένους της πανδημίας. Το 2020 οι Γερμανοί φαίνεται πως προτίμησαν μαζικά τη χώρα μας για «ήλιο & θάλασσα», αφού το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου η αεροπορικές θέσεις κάλυψαν το 86% των αντίστοιχων του 2019. Άλλωστε η TUI αναμένει ένα «δυνατό καλοκαίρι» αφού στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της είχαν προχωρήσει ήδη σε κράτηση για τις διακοπές τους - αριθμός που αντιστοιχεί στο 72% του 2019 κατά την ίδια περίοδο. Ο Όμιλος υπολογίζει να μεταφέρει στην Ελλάδα 3 εκατ. τουρίστες από 2,8 εκατ. προτού ξεσπάσει η κρίση και παράλληλα εκτιμά ότι εξαντλούνται εν μέρει και τα ελεύθερα δωμάτια στα ελληνικά νησιά.
Ανοδικά κινούνται όμως και οι κρατήσεις μέσω της TUI Βελγίου, με τους ελληνικούς προορισμούς να αποτελούν το δεύτερο μετά την Ισπανία δημοφιλέστερο «στόχο» τους για το 2022.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στον προϋπολογισμό των διακοπών, περίπου 8% σε σχέση με το 2019 λόγω του ανοδικού πληθωρισμού.
Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι το Βέλγιο σκοπεύει να άρει τον απαγόρευση σε μη απαραίτητα ταξίδια στις 19 Απριλίου ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις, ενώ τελευταία αποφάσισε να μειώσει την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να επισπεύσει τη διαδικασία ανοσίας με την ενισχυτική δόση.

Ανακάμπτουν από το Πάσχα οι αφίξεις Βρετανών

Σταθερά ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες, σύμφωνα με την ForwardKeys, αυξήθηκαν κατά 22% τον Ιανουάριο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου πριν από την πανδημία. Μάλιστα η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάκαμψης σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, μετά το Μεξικό και τις Μαλδίβες. Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν και κρατήσεις σε ελληνικούς προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα, καταγράφοντας αύξηση κατά 26% έναντι του 2019, με τα πρωτεία να κατέχουν η Κύπρος (68%), η Νιγηρία (35%), το Μεξικό (28%) και μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία (+5).
Το ελληνικό νησί πάντως που φιγουράρει στο τοπ 5 της Ryanair στις προτιμήσεις των Βρετανών για το φετινό καλοκαίρι είναι η Σαντορίνη, η οποία βρίσκεται στη σχετική λίστα μετά από τέσσερα ισπανικά νησιά: Λανθαρότε, Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα και Γκραν Κανάρια.
Το τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία αναμένεται να έχει μια ιδιαίτερη δυναμική φέτος και να διαγράψει μια άκρως αντίθετη πορεία από αυτήν του 2021, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Boris Johnson έσπευσε να ανακοινώσει μόλις χθες, την κατάργηση όλων των περιορισμών ήδη από τα τέλη του μήνα, μεταξύ αυτών και την αυτοαπομόνωση ακόμη για κάποιον που θα διαγνωστεί θετικός, σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό στη λογική του να «ζεις με τον Covid».

Απευθείας από τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο

Μιλώντας για τις προκρατήσεις Ιανουαρίου στο περιφερειακό συμβούλιο Τουρισμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ξεπερνούν κάθε προσδοκία, μαζί με τα αιτήματα των αεροπορικών εταιρειών για slots στα ελληνικά αεροδρόμια και ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο, δρομολογούνται για την Ελλάδα 14 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Περιφερειάρχες να είναι έτοιμοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, «καθώς τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα και από τις αρχές Μαρτίου αναμένονται σημαντικές ροές επισκεπτών προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα δε, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο μέσα στις πρώτες μέρες του Μαρτίου αναμένεται να προσγειωθεί στο σμαραγδένιο νησί, η πρώτη διεθνής πτήση, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί μαζί με τους Έλληνες ήταν αυτοί που το 2021 στήριξαν επί της ουσίας τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπου και καταγράφηκαν περισσότερες κατά 50,63% διανυκτερεύσεις έναντι του 2020, αλλά λιγότερες κατά 55,02% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με το χάρτη των εθνικοτήτων που παρουσίασε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) μετά τον εσωτερικό τουρισμό (οι Έλληνες επισκέπτες ήταν και το 2021 η εθνικότητα που στήριξε τα ξενοδοχεία με τις διανυκτερεύσεις τους να ανέρχονται σε 583.471 (ποσοστό 53,12% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων του 2021), έναντι 459.585 το 2020 και 1.119.582 το 2019), στην πρώτη θέση του πίνακα με τους αλλοδαπούς επισκέπτες βρέθηκαν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, με 56.734 διανυκτερεύσεις έναντι 8955 του 2020 (αύξηση 533,55%) και έναντι 93.590 του 2019 (πτώση 39,38%). Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η ΕΞΘ, «περισσότερες από τις μισές διανυκτερεύσεις Αμερικανών για το 2021 αφορούν φοιτητές που επέλεξαν πανεπιστημιακά ιδρύματα και κολέγια της πόλης για να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης