«Μουδιασμένη» είναι η τουριστική βιομηχανία που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής.
Ευχή όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες και οι επιπτώσεις στον κλάδο να είναι οι μικρότερες δυνατές, σε μια σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών και από την οποία έχουν υψηλές προσδοκίες.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός» δηλώνουν στο ΒΝ Έλληνες επιχειρηματίες που ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τιμές στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, οι οποίες έχουν «εκτροχιάσει» όπως λένε τον προϋπολογισμό των λειτουργικών τους εξόδων.
Την ανησυχητική κατάσταση περιέγραψε από το Βουκουρέστι με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος μίλησε για κάποιες ακυρώσεις λόγω κλίματος, αλλά με περιθώρια ανάκαμψης έως τον Μάιο: «Από σήμερα, η κατάσταση όσο θα διαρκέσει o πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά. Όλα έχουν "παγώσει" και είναι λογικό να υπάρχουν ακυρώσεις, ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στον Φεβρουάριο είναι θετικό, διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως τον Μάιο».
Προβληματισμός στη Ρόδο για ενεργειακό, πρώτες ύλες
Στο νησί της Ρόδου, οι Ρώσοι αποτελούν μια σημαντική πηγή τουριστικών εισπράξεων, η οποία αν χαθεί, θα πρέπει και να αντικατασταθεί από άλλη, ώστε να καλυφθούν τα νούμερα του 2019 – διακαής πόθος των επιχειρηματιών του τουρισμού που από το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφουν απώλειες.
«Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό, εάν απουσιάσουν.
Εκείνη τη χρονιά είχαμε 130.000 επισκέψεις από Ρωσία κυρίως, αλλά και από Ουκρανία.
Οι Ρώσοι βρίσκονταν μέσα στην πρώτη πεντάδα των εθνικοτήτων και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για long stay τουρίστες, με διάρκεια διακοπών που μπορεί να έφτανε και τον έναν μήνα, ενώ δαπανούσαν αρκετά χρήματα για καλοπέραση», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.
Με την ακρίβεια στην ενέργεια όπου κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακόμα θα εκτιναχθεί, τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και τις τιμές καθηλωμένες στα επίπεδα του 2019 στις συμφωνίες που είχαν κλειστεί με τους tour operators, η φετινή χρονιά είναι άγνωστο πόσο θα συμβάλει τελικά στην ανάκαμψη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Και αυτό, διότι το 80% της τουριστικής κινητικότητας στη Ρόδο γίνεται με πακέτα tour operating, άρα με τιμές προ ενεργειακής κρίσης.
Άλλωστε, στο σμαραγδένιο νησί η πλειονότητα των συμφωνιών αφορά all inclusive και resorts και το κόστος για τα προϊόντα αυτά τα προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδόχος της περιοχής έχει υπολογίσει ότι ενώ για το τετράμηνο το ρεύμα της επιχείρησής του κόστιζε 40 χιλιάδες ευρώ, τώρα αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τις 100 χιλιάδες ευρώ για την ίδια χρήση και αυτός είναι μόνο ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για φέτος.
«Υπάρχει προβληματισμός.
Αυτή τη στιγμή η κινητικότητα από τη Ρωσία βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», είναι όμως πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και καλό είναι να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Πάντως η Πρωτομαγιά αποτελεί διαχρονικά για τους Ρώσους μια καλή ημερομηνία για διακοπές, διότι έχουν αργία και ελπίζουμε να εξελιχθούν όλα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτει ο κ. Μαρκόπουλος – στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με το που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε στην ΕΡΤ: «Eίμαστε μακριά ακόμα για να αποτιμήσουμε σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάσει την τουριστική μας βιομηχανία».
«Δεν υπάρχει διάθεση για σχολιασμούς»
Μετά το πρώτο σοκ από τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι άνθρωποι του τουρισμού στην Κρήτη παραμένουν σκεπτικοί εν αναμονή των εξελίξεων, λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στο νησί. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης είναι λακωνικός στις δηλώσεις του και τονίζει: «Yπάρχει ανησυχία, βρισκόμαστε σε στάση αναμονής μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα».
Την ίδια στιγμή, η TUI Russia ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει τουρίστες από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Καζάν κ.α. με πτήσεις πολλών αερομεταφορέων προς τα ελληνικά νησιά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τα τέλη Απριλίου.
«Σχεδιάζουμε να στείλουμε περίπου 110 χιλιάδες τουρίστες στα ελληνικά θέρετρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το 35% αυτού του αριθμού θα πάει στην Κρήτη, άλλο ένα 35% στη Χαλκιδική και το 30% στην Κέρκυρα» δήλωνε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος κ. Vadim Matskevich στην ιστοσελίδα ATOR, ανήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια δείπνου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Grecotel.
«Όλα είναι παγωμένα και κανείς δεν έχει διάθεση αυτή τη στιγμή για σχολιασμούς. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην ενέργεια που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο τον τελευταίο καιρό, ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ και πόση όρεξη θα έχουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί για διακοπές», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης.
Όσον αφορά τη ροή των κρατήσεων πανελλαδικά στο σύνολο των ευρωπαϊκών δεξαμενών και για όλους τους ελληνικούς προορισμούς, η κινητικότητα από τις δύο πρώτες βασικές αγορές, δηλαδή από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία συνεχιζόταν κανονικά κατά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και παρέμενε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, ενώ κρατήσεις από την Τσεχία και την Πολωνία εξακολουθούσαν να είναι αργές – έτσι κι αλλιώς δεν είχαν δείξει ακόμη ιδιαίτερη δυναμική.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
«Ψυχρολουσία» και στον τουρισμό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Όλα έχουν παγώσει» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων – «Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα» εκτιμούν Έλληνες επιχειρηματίες
Σχόλια αναγνωστών