Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την ώρα σχετικά με το ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους ανθρώπους του κλάδου να θεωρούν κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και αναμένεται μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία θα κλιμακώνονται ωστόσο, όσο δεν θα γίνεται σαφής η αποκλιμάκωση της έντασης και της διάρκειας των εχθροπραξιών και παρά τη στάση αναμονής που τηρούν, παράγοντες της αγοράς εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και εύχονται να επικρατήσει το συντομότερο δυνατό η ειρήνη στην περιοχή, ώστε οι επιπτώσεις να μην γίνουν σε τέτοιο βαθμό δυσμενείς που να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα στη ζήτηση και τις προσδοκίες τους για τη φετινή θερινή σεζόν.
Μετά την πανδημία, ο πόλεμος
Το πόσο ευαίσθητος στους κλυδωνισμούς είναι ο τομέας το γνωρίζει όχι μόνο η τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κυβέρνηση που έχει υπολογίσει για φέτος υψηλές ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η άνοδος των προκρατήσεων που καταγράφηκε κατά τους τελευταίους μήνες, η υψηλή ζήτηση για τους προορισμούς, αλλά και η ανθεκτικότητα, η ασφάλεια και τα άμεσα αντανακλαστικά του ελληνικού τουρισμού απέναντι στην κρίση της πανδημίας είναι παράγοντες που διατηρούν τις ελπίδες – τουλάχιστον όσον αφορά τις τουριστικές ροές. Από την άλλη πλευρά, στο υπέρογκο (ήδη) ενεργειακό κόστος που παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πληθαίνουν οι φόβοι ότι θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ προστίθεται και η νευρικότητα για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Είναι πολύ νωρίς για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ουκρανία και της Ρωσία επηρεάζεται άμεσα, αλλά υπάρχει χρόνος για να εξευρεθεί ισορροπία και ελπίζουμε να μην εξαπλωθεί το κλίμα ανησυχίας ευρύτερα στις αγορές», αναφέρουν τουριστικές πηγές.
Εξάλλου, «όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο, «ψυχραιμία» απέναντι στις εξελίξεις συνιστά ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός που θεωρεί μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά ότι «ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν» με «περιθώριο ανάκαμψης έως τον Μάιο», παρόλο που όλα έχουν «παγώσει» και υπάρχουν ακυρώσεις ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους, ενώ στο μικροσκόπιο της αγοράς μπαίνει και το ενδεχόμενο να εκτοξευτεί το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.
Ενδέχεται να επηρεαστούν αγορές μακρινών αποστάσεων
Όσο θα υπάρχουν συγκρούσεις, οι εικόνες από την περιοχή των βομβαρδισμών, η ανθρωπιστική κρίση με τα καραβάνια προσφύγων, ο αριθμός των θυμάτων και οι τραγικές ιστορίες θα συνεχίσουν να κάνουν το γύρο του κόσμου και ενδέχεται να επηρεάσουν την ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού, κυρίως από συγκεκριμένες δεξαμενές τουριστών. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν, τα επακόλουθα της σύρραξης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη, τόσο από παραδοσιακές αγορές, όσο και από αναδυόμενες.
Εν δυνάμει ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, αλλά και από τον Καναδά, αρκετοί από τους οποίους αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ενδεχομένως να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και να επιλέξουν άλλη κατεύθυνση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και με την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για επισκέπτες με υψηλή δαπάνη και με έμφαση στις διακοπές πολυτελείας που εκτός από το μοντέλο ήλιος & θάλασσα, στηρίζουν και τον τουρισμό πόλεων – έτσι ένα ενδεχόμενο πλήγμα στο σκέλος των εσόδων, κυρίως από την αμερικανική αγορά, εάν τα πράγματα δεν ομαλοποιηθούν σύντομα, θα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη.
Φόβοι για επιπτώσεις στα ταξίδια των Ευρωπαίων
Επιχειρηματίες εύχονται, οι γεωπολιτικές εξελίξεις να μην «κοντραριστούν» κατά την επανεκκίνηση της σεζόν, με τις μέχρι προτού ξεσπάσει ο πόλεμος ευοίωνες προοπτικές για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας που ελπίζει σε μια καλύτερη χρονιά φέτος, σε σύγκριση με την περσινή. Μεγάλοι οργανισμοί ωστόσο, όπως για παράδειγμα το FTI, εξέφρασαν φόβους για τυχόν επιπτώσεις στην τουριστική διάθεση Ευρωπαίων και στην προκειμένη περίπτωση των Γερμανών, εφόσον παραμείνει έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία. Κορυφαίος εκπρόσωπός του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, δεν απέκλεισε η πολεμική σύγκρουσή στις πύλες της Ευρώπης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των κρατήσεων από τη χώρα αυτή.
Η αγορά ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις στα ταξίδια αναψυχής, εξαιτίας μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος του μικρομεσαίου νοικοκυριού από τις ανατιμήσεις. Εάν ωστόσο διατηρηθεί υψηλή η ζήτηση από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό να καλύψει τις απώλειες από τη ρωσική αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τουλάχιστον. Εκτόξευση της ακρίβειας λόγω ουκρανικού θα επηρεάσει αναπόφευκτα την οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά εν όψει τουριστικής περιόδου, άρα και τον εσωτερικό τουρισμό, υποστηρίζουν άνθρωποι του κλάδου και θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων στήριξης. Ταξίδια προς την ανατολική Ευρώπη κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο, ενώ ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία εμφανίζονται προς το παρόν αμήχανα για το πως θα διαχειριστούν το ζήτημα, σε αντίθεση μάλιστα με τη χαλάρωση των περιορισμών στο μέτωπο της πανδημίας που γίνεται εμφανής στα περισσότερα κράτη.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών