Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γιάννης Σμυρλής, Enterprise Greece: 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους περιλαμβάνει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022

Γιάννης Σμυρλής, Enterprise Greece: 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους περιλαμβάνει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022
Η Ελλάδα πέτυχε κορυφαίους στόχους στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων εν μέσω πανδημίας
Προσωπικότητα με βαθιά γνώση του τομέα των Διεθνών Σχέσεων και με παρακαταθήκες που πηγάζουν από τις πολυετείς επαφές του στο εξωτερικό μέσα από διαφορετικές θέσεις έχει μετεξελίξει τους φορείς που ηγείται σε βραχίονες υλοποίησης σημαντικού μέρους των ενεργειών εξωστρέφειας της πολιτείας.
Σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών η Ελλάδα πέτυχε κορυφαίους στόχους στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων εν μέσω πανδημίας. Ο Γιάννης Σμυρλής στη συνέντευξη του στο tourismtoday και τον Χάρη Ντιγριντάκη αναπτύσσει μεταξύ άλλων τις βασικές παραμέτρους του Εθνικού Σχέδιου Εξωστρέφειας το 2022.

Ποιο το απόσταγμα της πρόσφατης επίσκεψης της κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία. Σε ποιους τομείς επιτεύχθηκαν ή μπήκαν οι βάσεις να κλειδώσουν συμφωνίες;

Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών είναι σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη πολυμελή επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ριάντ, το διάστημα 12-14.03.2022, η οποία αποτελεί την πρώτη από μία σειρά επιχειρηματικών αποστολών που σκοπεύουμε να οργανώσουμε στο μέλλον. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και την Enterprise Greece υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κώστα Φραγκογιάννη. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – ο Υπουργός, κ. Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, κ. Τσακίρης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Καβαλάκης – καθώς και η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Αναστασοπούλου. Τα 55 υψηλόβαθμα στελέχη των 43 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του διμερούς επενδυτικού φόρουμ, στο οποίο παρουσιάστηκε το νέο επενδυτικό πλαίσιο της χώρας μας, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες Β2Β συναντήσεις με σαουδαραβικές εταιρείες του κλάδου τους. Από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις 100 επιχειρήσεις και φτάσαμε σε ένα σύνολο περίπου 300 διμερών συναντήσεων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων, οι επαφές υπήρξαν γόνιμες και παραγωγικές. Συνεπώς, τέθηκαν ισχυρά θεμέλια προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες στους τομείς ενέργειας, αγροδιατροφικών, υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στην προοπτική μεταφοράς τεχνογνωσίας και συνεργασίας στον κλάδο του Τουρισμού.

Το 2021 υπήρξε ρεκόρ εξαγωγών. Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2022 και πώς θα επιτευχθούν;

Κάτω από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, και μάλιστα κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Συγκεκριμένα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών για το 2021 άγγιξε το 29,6% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Το 2021 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές που έφτασαν τα €40 δισ. Ο στόχος της Κυβέρνησης για αύξηση των εξαγωγών σε 48% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% το 2019, δεν είναι πλέον ανέφικτος. Για να το επιτύχουμε αυτό, στο Υπουργείο Εξωτερικών δίπλα στα παραδοσιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε χώρες-στόχους, δημιουργήσαμε και αξιοποιούμε νέα ψηφιακά εργαλεία. Ειδικότερα, προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προσφέραμε διαδικτυακές Β2Β συναντήσεις εργασίας, καθώς και συμμετοχή σε virtual διεθνείς εκθέσεις. Περαιτέρω, παρέχουμε δωρεάν webinars και προγράμματα εκμάθησης και εξοικείωσης των Ελλήνων εξαγωγέων με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να μπορούν οι εξαγωγείς να προβάλλουν και να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έργα 3 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο το σχεδιασμό και την εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των εξαγωγέων σε ηλεκτρονικά μέσα.

Τι εμπεριέχει το φετινό Σχέδιο Εξωστρέφειας;

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ένα πρακτικό εργαλείο, που εκπονούμε στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, με στόχο να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, και μάλιστα συντονισμένα, ανά γεωγραφική περιοχή και κλάδο δραστηριοποίησης, ενώ παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να εξαγάγουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, που μας επιτρέπουν να χαράξουμε τους άξονες της στρατηγικής για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες μας. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας του 2022, αξιοποιώντας την εμπειρία του 2021, περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2021. Σημειώνεται ότι το 33,6% των δράσεων είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών και το 33,9% στην προσέλκυση των επενδύσεων. Από αυτό, ποσοστό 8% αφορά τον ενεργειακό τομέα και το 7,3% αφορά επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, δύο τομείς κεντρικής στρατηγικής για την παρούσα Κυβέρνηση. Οι δράσεις αφορούν όχι μόνο τις παραδοσιακές αγορές των ελληνικών προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιούμε άνοιγμα σε νέες αναδυόμενες αγορές, όπως είναι ενδεικτικά η Λατινική Αμερική και η υποσαχαρική Αφρική.

Υπάρχει πλάνο στήριξης των ΟΕΥ και διευκόλυνσης του έργου των επιχειρήσεων;

Τα στελέχη Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αποτελούν τις αντένες μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να παρέχουμε ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στον Έλληνα εξαγωγέα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 60 Γραφεία ΟΕΥ σε 51 χώρες. Στόχος μας είναι η αναδιάρθρωση των Γραφείων ΟΕΥ, ώστε αφενός να παγιώσουμε τη θέση μας σε παραδοσιακές αγορές και αφετέρου να αποκτήσουμε θεσμική παρουσία σε σημαντικές αγορές, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νιγηρία. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε την ανακατανομή της στελέχωσης βάσει των αναγκών που ανακύπτουν σε κάθε χώρα. Περαιτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, οργανώνουν προγράμματα επιμόρφωσης και ειδικής εκπαίδευσης για τους ΟΕΥ σχετικά με το αναμορφωμένο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), καθώς και τα νέα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που παρέχονται στη χώρα μας. Ακόμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να αναζητούν έγκυρη ενημέρωση για κάθε χώρα από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών, agora.mfa.gr, αλλά και την ιστοσελίδα της Enterprise Greece. Τέλος, στο πλαίσιο του συντονιστικού μας ρόλου στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου, ώστε – σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς – να αντιμετωπίζουμε όλα τα τρέχοντα και έκτακτα προβλήματα που συναντούν οι επιχειρήσεις.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης