Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα

του Χάρη Ντιγριντάκη

Η διάρκεια του Πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και συνακόλουθα η πληθωριστική έκρηξη στην Ευρώπη αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που θα κρίνουν την πορεία της τουριστικής σεζόν το 2022.
Στον αντίποδα η δίψα και η διάθεση των περισσότερων να ταξιδέψουν στην μετά Covid-19 εποχή αναμφίβολα δύναται να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό που θα αμβλύνει τις φοβίες ή τις δεύτερες σκέψεις του δυνητικού τουρίστα. Προς ώρας υπάρχει στασιμότητα από τις περισσότερες αγορές για νέες κρατήσεις για Ελλάδα πλην των Βρετανών που δεν ορρωδούν προ ουδενός.
Σημειώνεται ότι ήδη ο TUI o μεγαλύτερος παγκόσμιος παίκτης στον τουρισμό έχει ανακοινώσει αύξηση σε σχέση με το 2019 για Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η σπουδή των Αράβων να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
Παράλληλα οι πτήσεις από την αμερικανική αγορά προς την Ελλάδα είναι περισσότερες από ποτέ, ενώ Κοινός τόπος ότι η φετινή σεζόν αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστό 80% σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Φέτος η ρωσική και η ουκρανική αγορά θα είναι ελάχιστη ενώ και η κινεζική αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε και φέτος. Βέβαια δεν αποκλείεται εν συνόλω τα έσοδα να αγγίξουν αυτά του 2019 λόγω της ανόδου των τιμών, ενώ αν αλλάξει πριν το Πάσχα το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον τότε εκτιμάται ότι η ζήτηση θα επανέλθει αν όχι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 από τις άλλες αγορές.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους top δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για διακοπές το 2022.
Και είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να σκαρφαλώσει στο top 10. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας της Bounce που ανέλυσε αναζητήσεις στο Google για πτήσεις, ξενοδοχεία και διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες, σε 50 προορισμούς.
Στην κορυφή βρίσκονται οι Μαλδίβες γνωστές για τις πανέμορφες παραλίες, τα πολυτελή θέρετρα και τον καλοκαιρινό καιρό, με 2.457.000 συνολικές αναζητήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση με 998.100 αναζητήσεις.
Η ζήτηση είναι ανθεκτική στη Βρετανία και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες αγορές πηγών για επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες θα παράγουν σημαντική κίνηση, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του.
Η British Airways, η Ryanair Holdings Plc, η EasyJet Plc και η Jet2 Plc αναζητούν περισσότερες πτήσεις από ό,τι το 2019, όταν ο αριθμός των τουριστών έφτασε το ρεκόρ των 31 εκατομμυρίων και η Air France και ο κλάδος της Transavia θα έχουν ισχυρή παρουσία, είπε ο Κικίλιας.
Υπάρχει επίσης μια εισροή ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων, με τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ να μεταφέρουν περίπου 3.000 άτομα την εβδομάδα από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον, πολλές με προορισμό τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια.
Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά ξεκινούν στις 2 Απριλίου και οι επισκέψεις από την Αυστραλία σημειώνουν ρεκόρ, ενώ η Qatar Airways αναζητά πτήσεις σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης