Με το βλέμμα «καρφωμένο» στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις του πολέμου βρίσκονται οι Έλληνες ξενοδόχοι που ετοιμάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες για το φετινό καλοκαίρι.
Αλλά και με ένα πρόσθετο «βάρος» στους ώμους τους που έχει να κάνει με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια πρώτων υλών, ένα κόστος που επιβαρύνει σημαντικά και τη μέση ελληνική οικογένεια – βασικό «πελάτη» των τουριστικών επιχειρήσεων της Πελοποννήσου.
«Η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά κύριο λόγο, εξαρτάται σημαντικά από τους Έλληνες πελάτες» δηλώνει στο BN o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης και προσθέτει: “Η ακρίβεια αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Αυτό θα δημιουργήσει τέτοια οικονομική στενότητα που με σιγουριά θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αισθητή μείωση της χρονικής διάρκειας των διακοπών, όσο και στη χειρότερη περίπτωση, την οριστική ματαίωση αυτών”.
Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές προεκτάσεις του επηρεάζουν το τουριστικό ενδιαφέρον και τις κρατήσεις για το καλοκαίρι; Υπάρχουν ακυρώσεις από Ρώσους και από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή;
Σε μία χρονική περίοδο που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα όσα “στραβά και ανάποδα” δημιούργησε στον τουρισμό η πανδημική κρίση, η ξενοδοχία καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει αντίξοες προκλήσεις – “αναταράξεις”, που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τουλάχιστον για φέτος φαίνεται “χλωμό”, Ρώσοι και Ουκρανοί, να ταξιδέψουν, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, στη Λακωνία, δεν είχαν, ούτε έχουν μεγάλη εξάρτηση από Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες.
Όμως, η παρατεταμένη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εγκυμονεί κινδύνους να κλονιστεί η γεωπολιτική σταθερότητα και να χαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή ως μη ασφαλής τουριστικός προορισμός.
- Δηλαδή, ποια είναι η εικόνα όσον αφορά τις κρατήσεις;
Στη σκιά των εξελίξεων και ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς, οι εν δυνάμει ταξιδιώτες κρατούν στάση αναμονής.
Ο ρυθμός των προ κρατήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η ροή νέων κρατήσεων έχει ανακοπεί.
Οι κρατήσεις στη Λακωνία, μέχρι στιγμής, κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκριτικά με το 2019, η κινητικότητα των κρατήσεων βρίσκεται περίπου στο 30%.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία, προσδοκούμε ότι η φετινή χρονιά θα κυλήσει ομαλότερα και θα έχει μια θετικότερη εξέλιξη. Πάντως, με ένα και δυο μήνες πληρότητα, όπως συνέβη και το 2021, “δεν φτάνει ούτε για ζήτω”.
Σε κάθε περίπτωση, ως Πελοποννήσιοι - Λάκωνες Ξενοδόχοι, ελπίζουμε ότι οι υψηλού επιπέδου προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίες, ίσως μπορέσουν να εξασφαλίσουν την επιτυχία στη νέα τουριστική περίοδο.
- Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;
Ο τουρισμός, όπως και οι μεταφορές, ήταν οι δύο τομείς οικονομικής δραστηριότητας που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά και ουσιαστικά επηρεάστηκαν αμέσως με την έναρξη της πανδημίας και εξακολουθούν να επηρεάζονται μέχρι και σήμερα λόγω των νέων Ρωσο – Ουκρανικών διενέξεων.
Απόρροια όλων αυτών των εξελίξεων είναι η πρόσφατη επικράτηση πληθωριστικών τάσεων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων τουριστών.
Αυτές οι πληθωριστικές τάσεις είναι που προξένησαν την άνοδο του κόστους των καυσίμων, την εκτόξευση του κόστους στην ενέργεια, την αύξηση στις πρώτες ύλες και στα ήδη διατροφής, γεγονότα που επιδρούν αρνητικά στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό των επισκεπτών.
Έτσι λοιπόν όπως εξελίσσεται η κατάσταση προβλέπεται να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, ενώ παράλληλα δημιουργείται μεγάλη ανασφάλεια σε αυτούς που θέλουν να κλείσουν διακοπές για το καλοκαίρι.
- Το πληθωριστικό "τσουνάμι" λόγω ενεργειακού κόστους, φέρνει δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των επιχειρήσεων;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως κλάδος, παρόλο που τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις, στέκουμε ακόμη όρθιοι.
Είμαστε έτοιμοι δε, να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε και την ψυχραιμία αλλά και το απαραίτητο ψυχικό απόθεμα, στο να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία και σε αυτήν τη νέα δυσκολία. Χάρη στη συμβολή των ξενοδόχων, η χώρα μας επιβραβεύτηκε για την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για την ασφάλεια που παρείχε στους ταξιδιώτες.
Ο Έλληνας ξενοδόχος έχει προσφέρει τόσα πολλά και ακόμη προσφέρει. Είναι ο κλάδος που παράγει το 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας.
- Πότε ανοίγουν οι εποχικές επιχειρήσεις; Θα είναι το Πάσχα ή λίγο αργότερα;
Λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας της τουριστικής περιόδου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις στη Λακωνία, παραδοσιακά ανοίγουν από το Πάσχα και μετά.
Οι επικρατούσες ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, συνάδουν στο να υπάρχει τουριστική δραστηριότητα όλες τις εποχές του χρόνου.
Όμως, όσες φορές επιχειρήσαμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας νωρίτερα, διαπιστώσαμε ότι οι υψηλές λειτουργικές οικονομικές υποχρεώσεις είναι δυσανάλογες κρατήσεων-εσόδων. Έτσι λοιπόν και φέτος υπολογίζεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανοίξουν γύρω στο Πάσχα.
Από την άλλη μεριά, οι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού τους κόστους. Ειδικότερα η ενεργειακή κρίση, έχει ήδη εκτινάξει το λειτουργικό κόστος των τουριστικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 30% έως 40%, με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Επειδή η πλειοψηφία των τουριστικών μας επιχειρήσεων, ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, είναι αναγκαίο να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και κινήσεις, εκ μέρους της Πολιτείας, για την ανακούφισή τους.
- Η Πελοπόννησος τουριστικά, εξαρτάται από τους Έλληνες πελάτες σε πολύ σημαντικό βαθμό. Ανησυχείτε μήπως η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος ακυρώσουν ή μειώσουν τη χρονική διάρκεια των διακοπών τους; Έχετε εναλλακτικές;
Η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά κύριο λόγο, εξαρτάται σημαντικά από τους Έλληνες πελάτες. Η μεγαλύτερη “δεξαμενή” άντλησης πελατών είναι από την Αθήνα, ενώ προσελκύονται πελάτες και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και κατ’ επέκταση της Λακωνίας, είναι η οδική πρόσβαση.
Να σημειωθεί ότι οι προορισμοί με οδική πρόσβαση, πέρυσι πρωταγωνίστησαν στις επιλογές των Ελλήνων τουριστών, κυρίως στην Πελοπόννησο. Ευελπιστούμε ότι, ο οδικός τουρισμός, και φέτος θα στηρίξει επάξια την τουριστική κίνηση στη Λακωνία και θα λειτουργήσει ως ένας από τους βασικούς παράγοντες άνθισης του εγχώριου τουρισμού. Από την ξένη αγορά διακινούνται πελάτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία, σε μικρότερο ποσοστό μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας αλλά και από τις πλατφόρμες των μεγάλων OTA'S (Βooking.com-Expedia.com-Hotels.com κλπ.).
Η ακρίβεια αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για διακοπές. Αυτό, ίσως να δημιουργήσει τέτοια οικονομική στενότητα που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αισθητή μείωση της χρονικής διάρκεια των διακοπών, όσο και στη χειρότερη περίπτωση, στην οριστική ματαίωση αυτών.
- Οι τιμές θα είναι ίδιες με πέρυσι ή «τσιμπημένες» λόγω ενεργειακού, πληθωρισμού και ακρίβειας;
Παραμένει δισεπίλυτος “γρίφος” η τιμολογιακή πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί στα ξενοδοχεία κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Οι εξελίξεις συνάδουν στο να διατηρηθούν οι τιμές στα ίδια επίπεδα του 2021, παρά τα αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω του πληθωρισμού, του ενεργειακού, της ακρίβειας και την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
- Έχετε υπολογίσει το ποσοστό «διαρροής» εργαζομένων από τον κλάδο, λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία στον τουρισμό; Είναι μεγάλα τα κενά και πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ενόψει καλοκαιρινού restart;
Στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Λακωνία, διαχρονικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου μας ήταν η δυσκολία στην εξεύρεση επαρκούς αριθμού εργαζομένων.
Στην παρούσα όμως φάση, τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο, όπου λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αρκετοί εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αναζήτησαν απασχόληση σε κάποιον άλλο τομέα.
Από ό,τι διαφαίνεται, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα αγγίξει περισσότερο τα μικρότερα ξενοδοχεία που ανήκουν σε χαμηλές κατηγορίες.
Η έλλειψη ξενοδοχειακών υπαλλήλων, εστιάζεται σε ειδικότητες όπως καμαριέρες, σερβιτόροι και υπάλληλοι υποδοχής, γεγονός που επαπειλεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπολογίζεται ότι λόγω της μεγάλης “διαρροής” εργαζομένων, αν δεν βρεθεί άμεση λύση, η έλλειψη προσωπικού δεν αποκλείει την περίπτωση στο να μην μπορέσουν να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.
- Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας – Α’ Αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου – Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
Σχόλια αναγνωστών