Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» για τον διεθνή τουρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί COVID-19

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» για τον διεθνή τουρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί COVID-19
Μόνο τον πρώτο μήνα του 2022, η παγκόσμια αγορά κατέγραψε 18 εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες

Αβεβαιότητα φρενάρει το δυναμικό ξεκίνημα στον διεθνή τουρισμό, ο οποίος είχε ανακάμψει σημαντικά τον Ιανουάριο του 2022.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» με αβεβαιότητες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των περιορισμών COVID-19 που εξακολουθούν να ισχύουν.
Τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) δείχνουν ότι οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις του Ιανουάριο του 2022 έχουν αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο τον πρώτο μήνα του 2022, η παγκόσμια αγορά κατέγραψε 18 εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες.
Παρόλο που ο αριθμός των παγκόσμιων αφίξεων τουριστών έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι, οι αριθμοί εξακολουθούν να παραμένουν 67% κάτω από τα επίπεδα πανδημίας.
Ο UNWTO εξηγεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει καθώς οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να τηρούν τους κανόνες εισόδου και άλλους περιορισμούς σε ισχύ.
«Ενώ αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θετική τάση που είχε ήδη ξεκινήσει πέρυσι, ο ρυθμός ανάκαμψης του Ιανουάριο επηρεάστηκε από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και την εκ νέου εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αρκετούς προορισμούς.
Μετά την πτώση κατά 71% του 2021, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο του 2022 παρέμειναν 67% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του UNWTO.
Όσον αφορά στις παγκόσμιες επιδόσεις, τα ισχυρότερα αποτελέσματα ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάζουν:

  • Ευρώπη (+199%)
  • ΗΠΑ (+97%)
  • Μέση Ανατολή (+89%)
  • Αφρική (+51%)

Η Δυτική Ευρώπη κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είχε τέσσερις φορές περισσότερες αφίξεις για τον Ιανουάριο του 2022 από ό,τι το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι 58 τοις εκατό μικρότερες από το 2019.
Αρκετά νησιά στην Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό, μαζί με ορισμένους ευρωπαϊκούς και κεντροαμερικανικούς προορισμούς, κατέγραψαν επίσης το καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με το 2019.
Επιπλέον, ο UNWTO έχει επίσης συζητήσει τις προοπτικές ανάκαμψης. Αλλά, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον καθώς εμποδίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα παγκόσμια ταξίδια.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κινδυνεύει να εμποδίσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στα παγκόσμια ταξίδια, πρόσθεσε ο UNWTO.
Οι αγορές προέλευσης των ΗΠΑ και της Ασίας, που θα αρχίσουν να ανοίγουν, θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα όσον αφορά στα ταξίδια στην Ευρώπη, καθώς αυτές οι αγορές είναι ιστορικά πιο αποτρεπτικές για τον κίνδυνο».
Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στον παγκόσμιο διεθνή τουρισμό, οι κρατήσεις και οι αναζητήσεις αεροπορικών ταξιδιών σε διάφορα κανάλια παρουσίασαν πτώση στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, οι κρατήσεις άρχισαν να αυξάνονται ξανά, καθώς η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει απολύτως ασφαλής.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης