Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αναθερμαίνεται με περισσότερες πτήσεις το ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για διακοπές στην Ελλάδα

Αναθερμαίνεται με περισσότερες πτήσεις το ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για διακοπές στην Ελλάδα
Θετική η εικόνα κρατήσεων και προσδοκώμενων εσόδων, με αστερίσκο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Το πως θα αποτυπωθεί η δυναμική της γερμανικής αγοράς που βρίσκεται στην πρώτη θέση των κύριων τουριστικών δεξαμενών περιμένουν να δουν φέτος αρκετοί ελληνικοί προορισμοί, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού.
Το 2022, όπως επισημαίνει μελέτη της Alpha Bank, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις χώρες προέλευσης όπως είναι η Γερμανία, ως συνέπεια των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει σε πιθανή επιβράδυνση των τουριστικών αφίξεων, δεδομένης της θετικής συσχέτισης με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, των ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Η Γερμανία σύμφωνα με έρευνα της Refundit για την περίοδο 2010-2020 που βασίζεται σε στοιχεία του ΣΕΤΕ κατέχει την πρώτη θέση στις αφίξεις από την Ε.Ε., ενώ το 2019 οι Γερμανοί τουρίστες βρέθηκαν αντίστοιχα στην πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες με 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πέρυσι οι εισπράξεις από τη χώρα αυτή, ξεπέρασαν στο σύνολο των εισπράξεων ακόμα και το 2019 και διαμορφώθηκαν στο 22,1%, έναντι συμμετοχής 16,3% στη χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ενώ ειδικά στην Κρήτη, από κάθε 3 ευρώ που δαπανούν ξένοι τουρίστες, το 1 προέρχεται από Γερμανούς.

«Σωσίβιο» οι αποταμιεύσεις

Ο αντίκτυπος μπορεί εν μέρει να αντισταθμιστεί από συσσωρευμένες αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την τάση για αυξημένη κατανάλωση στη μετά πανδημική περίοδο, τονίζει η Alpha Bank. O πόλεμος στην Ουκρανία δεν ανακόπτει την τουριστική ανάπτυξη, αφού οι συνέπειες με βάση την ανάλυση της τράπεζας, είναι περιορισμένες. Σύμφωνα δε με ξενοδόχους, τον περασμένο μήνα, οι Γερμανοί εμφανίζονταν συγκρατημένοι σε κρατήσεις, «διότι υπολογίζουν σαν λαός τα χρήματά τους» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα τους.
Ωστόσο, αγαπημένοι τους προορισμοί, όπως είναι η Κρήτη, αναμένεται – εκτός απροόπτου – να συνεχίσουν να δέχονται μεγάλες ροές από τη γερμανική αγορά, η οποία δύσκολα θα χάσει τα πρωτεία, όπως λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί. «Η Γερμανία είναι η νούμερο ένα αγορά για την Κρήτη όσον αφορά τις αφίξεις, αλλά και τα έσοδα. Βρίσκονται δηλαδή στην πρώτη θέση των αγορών από όπου το νησί μας αντλεί σημαντικές τουριστικές ροές και εκτίμησή μου είναι ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή» επισημαίνει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης.

High Spenders οι Γερμανοί

«Το 2020 τον Ιανουάριο λίγο πριν την πανδημία, είχαμε Μάιο-Σεπτέμβριο 65% μέση πληρότητα στη χώρα, πήγαινε πάρα πολύ καλά. Τώρα έχουμε για το ίδιο διάστημα στο 50% την μέση πληρότητα, που σημαίνει ότι έχουμε να διανύσουμε δρόμο και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσο αφορά τα έσοδα, εγώ κρατώ αυτό που έχει βάλει στον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το 80% των εσόδων του 2019, ευχαριστημένοι θα είμαστε. Αρκεί το λειτουργικό κόστος να μπει σε μια κανονικότητα» επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επικεφαλής της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, εξηγώντας πως η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα υστερεί απέναντι στο νότο στην αρχή της σεζόν.
Για τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, οι Γερμανοί συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «high spenders ταξιδιώτες, οι οποίοι παραδοσιακά αφήνουν σημαντικό εισόδημα στους κλάδους που σχετίζονται με τουρισμό, στηρίζοντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της μέσης ελληνικής οικογένειας». Άλλωστε, τα πρώτα στοιχεία από τους δύο μεγαλύτερους tour operators TUI και Der Touristik δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, ακόμη και με διπλασιασμό των κρατήσεων σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς, τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο.

Δυναμικό comeback και στην Αθήνα

Η ισχυρή παρουσία της γερμανικής τουριστικής αγοράς στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Κικίλιας με τον διευθυντή πωλήσεων της Condor Airlines, κ. Paul Schwaiger. Από τα μέσα Απριλίου η γερμανική αεροπορική εταιρεία προσγειώθηκε, ξανά απευθείας στην Αθήνα ύστερα από περισσότερα από 25 χρόνια και πραγματοποιούνται πια σε εβδομαδιαία βάση έξι πτήσεις από το Ντίσελντορφ και την Λειψία. Ο επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της εταιρείας είπε ότι το καλοκαιρινό πρόγραμμα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής- περιλαμβάνει πτήσεις από οκτώ αεροδρόμια της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας, σε συνολικά 17 προορισμούς στην Ελλάδα.
«Μετά τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, τώρα, και η Γερμανία επιβεβαιώνει εκ νέου τη δυναμική της χώρας μας στο εξωτερικό, την αναβάθμιση του ελληνικού brand name, αλλά και την εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης που οικοδομούμε όλους αυτούς τους μήνες. Έπειτα από δύο και πλέον έτη πανδημίας, έχοντας ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτής της πρωτόγνωρης και πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μία ασφαλής χώρα για τους επισκέπτες της και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης