Ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα επιδείξει ανθεκτικότητα εν μέσω κινδύνων σε πολλαπλά μέτωπα, προβλέπεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).
Η έκθεση παρακολουθεί τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19, καθώς και τις τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές αντίξοες συνθήκες.
Και εκτιμά ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 30% χαμηλότερες από τον όγκο του 2019, υποστηριζόμενες από εγχώρια ταξίδια και ταξίδια μικρών αποστάσεων.
Τα ταξίδια εσωτερικού αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως το 2022, ενώ τα διεθνή ταξίδια δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 έως το 2025.
Παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, τα στοιχεία από το έτος έως την ημερομηνία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έδειξαν ότι σε όλους τους προορισμούς, οι αφίξεις θα είναι 43% χαμηλότερες σε σταθμισμένη βάση σε σχέση με το 2019, βελτίωση σε σχέση με την πτώση 60% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα πιο γρήγορα rebound με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Φεβρουάριο αναφέρθηκαν από:
- Σερβία (-11%).
- Τουρκία (-12%).
Άλλοι προορισμοί που ανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022 είναι:
- Βουλγαρία (-18%).
- Αυστρία (-33%).
- Ισπανία (-34%).
- Μονακό (-34%).
- Κροατία (-37%).
Αβεβαιότητες και προκλήσεις
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχει καταστεί ικανός να αντιμετωπίζει αβεβαιότητες και προκλήσεις, δήλωσε ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC.
Ο κλάδος ανακάμπτει σταθερά από τον Covid-19 και υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.
Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα πρέπει να διατηρήσει αυτό το σθένος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις σημαντικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Η ETC καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή και έγκαιρη οικονομική βοήθεια και άλλη υποστήριξη στον τομέα, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Η επιρροή του Covid-19 στους διεθνείς ταξιδιώτες, μειώνεται
Η έκθεση δείχνει ότι ο Covid-19 υποχωρεί ως ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει τα ταξιδιωτικά σχέδια των καταναλωτών.
Βοηθούμενοι από τα εμβόλια και τα ενισχυτικά Covid-19, καθώς και από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις πιστοποιήσεις των προορισμών, οι διεθνείς ταξιδιώτες είναι πλέον λιγότερο διστακτικοί σχετικά με την επίσκεψη στην Ευρώπη.
Πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν αφαιρέσει την απαίτηση για τεστ Covid πριν από το ταξίδι, υπό τον όρο της κατάστασης εμβολιασμού.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, η Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος, αν και 24% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Οι αγορές-πηγές μεγάλων αποστάσεων
Οι ΗΠΑ παραμένουν μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων όλων των αγορών πηγών μεγάλων αποστάσεων.
Ο ετήσιος μέσος όρος ανάπτυξης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αναμένεται να είναι 33,6% την πενταετία 2021-2026, με την ταχύτερη αύξηση να παρατηρείται στη Βόρεια Ευρώπη (+41,5%).
Συνολικά, εξακολουθεί να ισχύει ότι το 2022 τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της ανάκαμψης του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα.
Αντίθετα, δεν έχουν υπάρξει άμεσα σημάδια επιστροφής των αφίξεων Κινέζων τουριστών στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Κίνα -η μεγαλύτερη αγορά με ταξιδιώτες στον κόσμο- υφίσταται επί του παρόντος ένα σοβαρό ξέσπασμα της παραλλαγής Omicron στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ωθώντας τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά lockdown και υποχρεωτικές δοκιμές για την καταστολή της εξάπλωσης του ιού.
Πάνω από το 50% των προορισμών στην Ευρώπη σημείωσαν μειώσεις άνω του 90% στις αφίξεις Κινέζων τουριστών σε σύγκριση με το 2019.
Πόσο θα επηρεάσει τον ταξιδιωτικό τομέα η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση
Προβλέπεται ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξερχόμενων ταξιδιών και από τις δύο αγορές προέλευσης.
Βραχυπρόθεσμα, οι γειτονικές χώρες και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία και την Ουκρανία ως αγορές πηγής θα επηρεαστούν περισσότερο από την άποψη της τουριστικής απόδοσης.
Η ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης αναβλήθηκε για το 2025 λόγω της σύγκρουσης, με τις αφίξεις να προβλέπονται τώρα στο 43% χαμηλότερα το 2022 σε σύγκριση με το 2019.
Ο αντίκτυπος του πολέμου θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο προορισμούς όπως η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λιθουανία, όπου οι Ρώσοι αποτελούσαν τουλάχιστον το 10% των συνολικών εισερχόμενων ταξιδιών το 2019.
Οι Ρώσοι τουρίστες που ξοδεύουν υψηλά ποσά στα ταξίδια, θα κάνουν ακόμα πιο αισθητό τον αντίκτυπο όσον αφορά στις τουριστικές δαπάνες σε αυτούς τους προορισμούς.
Το 2019, οι ρωσικές δαπάνες συνέβαλαν στο 34% των συνολικών δαπανών στο Μαυροβούνιο, στο 25% στην Κύπρο και στο 16% στη Λετονία.
Συνολικά, δεν αναμένεται άμεση ανάκαμψη για χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον ρωσικό τουρισμό βραχυπρόθεσμα.
Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις των μειωμένων ταξιδιών τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, η σύγκρουση έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα.
Η πληθωριστική επίδραση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα συνεχίσει να επιδεινώνει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών και μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων φέτος.
Άλλα αυξανόμενα κόστη, όπως τα τρόφιμα, μπορεί να διαβρώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών και να επηρεάσουν περαιτέρω τα ταξίδια σε μια σειρά αγορών.
Επιπλέον, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας για τους περισσότερους αερομεταφορείς της Δυτικής Ευρώπης θα επηρεάσει την αεροπορική σύνδεση Ευρώπης-Ασίας.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει το ταξιδιωτικό αίσθημα στην Ευρώπη από τις υπερπόντιες αγορές.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MMGY Travel Intelligence, δείχνει ότι το 62% των ταξιδιωτών των ΗΠΑ που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την Ευρώπη δήλωσαν ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξαπλώθηκε σε κοντινές χώρες ως παράγοντας που επηρεάζει τα σχέδια, που είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ερωτηθέντων που ανέφεραν την υγεία του Covid-19 και ανησυχίες για την ασφάλεια ως παράγοντα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων το 2022 σε σύγκριση με άλλες αγορές πηγών μεγάλων αποστάσεων.
Πηγή: www.tourismtoday.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών