Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μάρκος Κωβαίος (Πάρος): Οι «Αειφόροι Νήσοι» μάς δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα υποδομής στον σωστό χρόνο

Μάρκος Κωβαίος (Πάρος): Οι «Αειφόροι Νήσοι» μάς δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα υποδομής στον σωστό χρόνο
Κομβικό σημείο για την επόμενη μέρα αποτελεί η επέκταση του νέου αεροδρομίου

Για τη σύμπραξη του δήμου Πάρου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι» μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday.gr o δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος. «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει υψηλούς στόχους, βάζοντας τις βάσεις για να υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί μας», επισημαίνει ο δήμαρχος Πάρου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως προτεραιότητα του Δήμου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη, ώστε να αναδειχθεί το νησί ως ένας προορισμός, τον οποίο θα απολαμβάνουν οι πολίτες καθημερινά και θα χαίρονται οι επισκέπτες.

  • Κύριε δήμαρχε, ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι» για την Πάρο; Σε ποιους άξονες βασίζεται το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του νησιού;

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει υψηλούς στόχους, βάζοντας τις βάσεις για να υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί μας. Το φαινόμενο της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ ωστόσο, από το οποίο δεν εξαιρείται ούτε ο Δήμος Πάρου, δεν μας δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής σε σχέση με τον χρόνο.
Το κενό αυτό έρχεται ακριβώς να υποστηρίξει το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ειδικότερα, η Αναπτυξιακή μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα υποδομής στον σωστό χρόνο που με τα δεδομένα του Δήμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα.
Η συγκεκριμένη ιδέα που πρώτοι οραματιστήκαμε και υλοποιούμε από κοινού με τους Δήμους Αντιπάρου-Αμοργού, θα ενεργεί επικουρικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αποτελώντας επί της ουσίας μία εταιρική συμφωνία, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η συγκρότηση ενός επιστημονικού μηχανισμού που θα προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και έργων. Οι πόροι γι’ αυτά, θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, κατέχοντας την τεχνογνωσία, το απαραίτητο προσωπικό και τις πιστοποιήσεις, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα παροχής οποιαδήποτε τεχνικής υποστήριξης καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δήμου, επάνω σε θέματα χρηματοδοτήσεων, μεγάλων τεχνικών έργων και έργων ψηφιακής ανάπτυξης, ενώ θα συνδράμει στη συνολική λειτουργία τους, σε ένα περιβάλλον με συνεχή γραφειοκρατική επιβάρυνση και αγκυλώσεις.
Πλέον, οι Δήμοι μας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους δίνει ο νόμος, ώστε να οδηγήσουν δυναμικά στη νέα εποχή τις τοπικές μας κοινωνίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα τα παραπάνω θα γίνονται με βάση τις δικές μας ανάγκες και τις δικές μας προτεραιότητες. Παράλληλα, όλα θα είναι στο φως της διαφάνειας και του συνεχούς ελέγχου του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμπολιτών μας. Στο τέλος της ημέρας εξάλλου, ο Αναπτυξιακός θα είναι αρωγός και για τις υπηρεσίες, και για τον Δήμο και για τους πολίτες.
Βασικός μας στόχος από εκεί και έπειτα είναι η αποτύπωση και η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου και ολιστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για το άμεσο και το απώτερο μέλλον, ώστε να καταστήσουμε τα παραδοσιακά μας Κυκλαδονήσια, σύγχρονους ευρωπαϊκούς κόμβους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άξονες πάνω στους οποίους βασιζόμαστε εμείς, είναι η ανάδειξη της ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, της διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος και του πολιτιστικού αποθέματος της Πάρου, των πλούσιων φυσικών πόρων, αλλά και των πολύτιμων προϊόντων της παριανής Γης.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει στην κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης της Πάρου και ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε δρομολογήσει;

Ως Διοίκηση έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να καταστήσουμε το νησί μας ένα προορισμό, τον οποίο θα απολαμβάνουν οι πολίτες καθημερινά και θα χαίρονται οι επισκέπτες. Η δυναμική πορεία του νησιού εξάλλου, είναι αναμενόμενο να απαιτεί συνεχώς βελτίωση αλλά και σχεδίαση νέων έργων υποδομής έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στην Πάρο υλοποιούνται σημαντικά έργα για την επάρκεια στην ύδρευση και αποχέτευση, καθώς και έργα στις πύλες εισόδου του νησιού, για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη για το νέο εμπορικό λιμάνι που θα αποφορτίσει την περιοχή της Παροικιάς.
Ακόμα, σε τελική φάση είναι οι μελέτες για την επέκταση του ΧΥΤΑ και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αθλητισμού. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τα έργα υποδομής αναπτύσσονται νέα επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουριστικό τομέα.
Κομβικό σημείο για την επόμενη μέρα άλλωστε, αποτελεί η επέκταση του νέου αεροδρομίου, ένα σπουδαίο έργο τόσο για το ίδιο το νησί, όσο και για τις Κυκλάδες αλλά και την ίδια τη χώρα που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του νησιού.
Τις προηγούμενες ημέρες εξάλλου, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 1.990.000 ευρώ για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στο νησί, σε Παροικία και Νάουσα, όντας ο πρώτος και μοναδικός Δήμος από τους 34 της Περιφερείας που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

  • Η Πάρος είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές νησί τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Πώς κινείται φέτος η τουριστική ζήτηση, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών, και πώς μπορεί να ενισχυθεί η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα;

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το σύνολο της χρονιάς που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι και εφέτος παρατεταμένη, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής σε επίπεδο προσέλευσης αλλά και κρατήσεων επιβεβαιώνουν η στρατηγική προώθησης προς τις διεθνείς αγορές που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποδίδει καρπούς.
Από εκεί και πέρα η πανδημία έχει επιφέρει αναμφίβολα σημαντικές αλλαγές στον τουρισμό. Μία από αυτές είναι ότι οι επισκέπτες αναζητούν άλλους ρυθμούς, διαφορετικούς από τον μαζικό τουρισμό σε υγιεινό περιβάλλον και με ανθρώπινους ρυθμούς, δίπλα στη φύση. Δεν αγοράζουν απλώς τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά την προσδοκία μιας εμπειρίας. Το τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού του μέλλοντος θα βασίζεται πλέον στην ποιότητα, στην ισορροπία και στη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος θα αποτυπώνεται σε επιλογές που θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερες δραστηριότητες, θα αναπτύσσονται δίκαια και σε απόλυτη αρμονία, όσο είναι δυνατό με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βασίζονται και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μέσα στο έτος. Οι στόχοι αυτοί, θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής και δραστηριότητες όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός, οι πολιτιστικές περιηγήσεις, και πολλά άλλα.

  • Πώς θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού και να επωφεληθούν από αυτή τη σύμπραξη;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και οικονομική ενίσχυσής τους, μέσα από την αναζήτηση πρωτοποριακών πρακτικών και την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της Πάρου, επικεντρωνόμαστε έτσι σε καινοτόμες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, που έχουν ως στόχο την αυξημένη προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γι΄ αυτό, προσφέρουμε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση του τόπου μας, η οποία μπορεί να επωφεληθεί από την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού δυνητικών πελατών, καθώς και από την πιθανή διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.
Στην κατεύθυνση αυτή, δραστηριοποιούνται εδώ πλήθων επιχειρήσεων που προσφέρουν στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να απολαύσουν μεταξύ άλλων μοναδικές γαστρονομικές συνταγές στα γραφικά ταβερνάκια του νησιού, αλλά και ξεναγήσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς με τον σπάνιο πολιτιστικό πλούτο και τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση, όπως για παράδειγμα στα αρχαία λατομεία Πάρου και την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή. Το νησί βέβαια σε διεθνές επίπεδο είναι γνωστότερο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που προσφέρει στο εξαιρετικό του φυσικό περιβάλλον, όπως το Wind surfing, αλλά και το πιο σύγχρονο Kite surfing. Ενώ μην ξεχνάμε ότι η Πάρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για οινοτουρισμό, όντας ένα από τη νησιά των Κυκλάδων με μεγάλη οινική παράδοση.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης