Προς κορύφωση η τουριστική σεζόν, υψηλές προσδοκίες για αύξηση εσόδων πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε ποσοστό 672,5% και αντίστοιχα οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν εκρηκτική άνοδο κατά 536,4% σε σχέση με το 2021 (αναμενόμενο, καθώς άργησε να ξεκινήσει πέρυσι η σεζόν), αντιπροσωπεύοντας μάλιστα το 92,4% και το 90,3% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, οι εισπράξεις υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 552,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 547,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 81,7% και το 87,8% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.
Η σεζόν φτάνει στο αποκορύφωμά της και μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται στη χώρα μας περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ παράλληλα, ο Σεπτέμβριος δείχνει άκρως ικανοποιητικές πληρότητες που θυμίζουν Αύγουστο σε δημοφιλείς προορισμούς. «Ο τουρισμός συμβάλλει στη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στο Mega, φέροντας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημαντική αύξηση που εμφάνισαν τα έσοδα του Μαΐου τόσο σε καταλύματα όσο και σε υπηρεσίες εστίασης σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, όπως επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε, ο τζίρος των καταλυμάτων τον Μάιο σημείωσε άλμα, ξεπερνώντας το μισό δισ. ευρώ -26 εκατ. περισσότερα από τον Μάιο του 2019- ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Κλιμακώνεται η τουριστική κίνηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά
Το μεγαλύτερο μέρος του εισπρακτικού ενδιαφέροντος εστιάζεται στη high season που ήδη διανύουμε, με τις προσδοκίες για τα τουριστικά έσοδα Ιουλίου – Αυγούστου να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την τελευταία χρονιά προ πανδημίας σε αρκετούς top προορισμούς. Είναι αυτές που μαζί με τις επιδόσεις του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανεβάσουν τον πήχη ακόμη και μέχρι την περιοχή των 20 δις συνολικά για το 2022 (εκτός απροόπτου) σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς. Το καλοκαίρι ξεκίνησε με θέρμη όσον αφορά τις αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με στοιχεία που θέλουν 2,4 εκατ. επιβάτες να έχουν διακινηθεί μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή με αύξηση 122% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και ελάχιστα πιο κάτω, μόλις 6%, αναφορικά με τα επίπεδα του 2019.
Ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις αντιστοιχεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, σε πάνω από 250.000 θέσεις κάθε εβδομάδα από το εξωτερικό προς το «Ελ. Βενιζέλος», με τις αναμενόμενες αφίξεις από τη Γαλλία να ξεχωρίζουν σε αριθμούς και να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής αυτές από Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη θέση είναι αυτή την περίοδο οι αφίξεις από Γερμανία που ξεπερνούν σε προγραμματισμό τις 21.000 θέσεις ανά εβδομάδα μέχρι και την πρώτη του Αυγούστου και ακολουθούν αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσον αφορά τα νησιά, πρωταθλητές σε αριθμό προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως, ενώ τη Μύκονο επισκέφθηκαν τον Ιούλιο 37% περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019 και παράλληλα ρεκόρ αύξησης σημείωσε η Σαντορίνη που έφτασε το 62% κατά το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιούλιο της τελευταίας χρονιάς πριν την πανδημία.
Μικρότερα κέρδη στα ταμεία των περισσότερων επιχειρήσεων
Τα νούμερα μπορεί να… ζαλίζουν και να δείχνουν ότι πράγματι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει εντυπωσιακά και δεν αντιστέκεται στις γενναιόδωρες προβλέψεις για τη φετινή πορεία του, ωστόσο υπάρχουν και τα… αλλά. Προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας κυρίως η Πελοπόννησος, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου κρατούν «μικρό καλάθι» εξαιτίας αδυναμίας του εσωτερικού τουρισμού να κινηθεί με την ίδια άνεση, λόγω οικονομικής στενότητας από τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει την τσέπη του και έχει περικόψει αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον τη διάρκεια των διακοπών του. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων καταλυμάτων κυρίως σε περιοχές όπου η σεζόν διαρκεί χρονικά λιγότερο εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους ασφυκτιούν από την αύξηση του λειτουργικού κόστους και του αθέμιτου ανταγωνισμού που όπως καταγγέλλουν με σειρά ανακοινώσεών τους ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων, προκαλεί στο επιχερείν η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση.
Ακόμα και αυτοί που είχαν το περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές διότι δεν είχαν κλεισμένα συμβόλαια με t.o.s, πιστεύουν ότι η εκρηκτική άνοδος τιμών σε αγαθά, πρώτες ύλες, ενέργεια και τρόφιμα δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί και ψαλιδίζει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους στα ταμεία των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, νέα μελέτη για τους best value προορισμούς ευρωπαϊκών πόλεων της Mabrian κατατάσσει την Αθήνα στη δεύτερη θέση μετά το Ζάγκρεμπ, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο καλύτερης ποιότητας – τιμής, για τον Ιούνιο του 2022. Η μελέτη υπολογίζει την αεροπορική συνδεσιμότητα, τον αριθμό θέσεων σε προγραμματισμένες πτήσεις και τον αριθμό των πόλεων και των χωρών που ο κάθε προορισμός έχει άμεση διασύνδεση, ον παράγοντα της μέση τιμής του ξενοδοχείου, αλλά και το επίπεδο ικανοποίησης επισκεπτών σε τομείς όπως η ασφάλεια, το κλίμα, η ποιότητα διαμονής και προσφοράς τουριστικού προϊόντος.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών