Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες ενόψει χειμώνα
«Μας καίει το αύριο» δηλώνουν οι ξενοδόχοι που έχουν τις επιχειρήσεις τους σε μια από τις πιο χαρισματικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που συνδυάζουν ομορφιά, φύση και παράδοση με τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών. Το Λουτράκι -γνωστό και ως Λουτρά Πόζαρ που σημαίνει νερό και κάρβουνο- «ερήμωσε» σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού που βλέπουν τον «παράδεισό» τους – άλλοτε δημοφιλή προορισμό, να αφανίζεται μέρα με την ημέρα.
«Ο χειρότερος Αύγουστος όλων των εποχών»
Για τους επαγγελματίες που δίνουν τη «μάχη» τους για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι από το ξέσπασμα της πανδημίας που «πλήγωσε» τους τζίρους τους, ο φετινός είναι ίσως «ο χειρότερος Αύγουστος όλων των εποχών». Οι λιγοστοί περαστικοί τουρίστες δεν διανυκτερεύουν πια στην περιοχή που «δεν έχει κόσμο» σύμφωνα με τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα ακόμα και καφενεία του χωριού να «έχουν κατεβάσει ρολά». Οι ιαματικές πηγές ως τόπος συνάντησης, αναψυχής, ευεξίας, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης έγιναν κι αυτές «θύματα» της ενεργειακής κρίσης.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι «αυτό που μέχρι πρότινος ήταν αναγκαίο για πολλούς, δηλαδή η σωματική ανακούφιση και θεραπεία από διάφορες ασθένειες, πλέον έχει καταντήσει πολυτέλεια. Με την τιμή της βενζίνης στα ύψη, ένας Θεσσαλονικιός που χρειαζόταν 30 ευρώ για τη μετακίνησή του στα μέρη μας, η ίδια διαδρομή θα του κοστίσει πλέον στην τσέπη του ούτε λίγο, ούτε πολύ 70 ευρώ. Μέσα στην κρίση, η λουτροθεραπεία είναι από τις πρώτες συνήθειες που θα κόψει επειδή έχει άλλες προτεραιότητες ή θα πάει για μπάνιο στη θάλασσα».
Στην περιοχή λειτουργούν όλο το χρόνο 27 ξενοδοχειακές μονάδες και 40 ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, συνολικά 5.500 κλίνες. «Έχουμε χάσει το 70% της κίνησης σε σχέση με το 2019. Ακόμα και ο περσινός, ήταν καλύτερος Αύγουστος παρ΄όλο που είχαμε την πανδημία σε έξαρση. Για ολόκληρο το φετινό μήνα που διανύουμε ακόμη και αν είναι Δεκαπενταύγουστος, οι πληρότητες δεν φτάνουν ούτε στο 50%, ενώ υπάρχουν και μέρες που κατρακυλούν κάτω από 10%» εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γιάννης Ουζούνης. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μας έκαναν κυριολεκτικά να χάσουμε τον ύπνο μας. Η σημαντικότερη αγορά μας που αντιστοιχεί στο 50% των επισκεπτών μας έχει χαθεί. Οι Ρώσοι είναι άφαντοι από τον περασμένο Μάρτιο, το ίδιο και οι μονοήμερες εκδρομές με λεωφορεία που έφερναν τουρίστες κάθε καλοκαίρι από την Πιερία και τη Χαλκιδική, για λουτροθεραπεία. Ούτε οι Έλληνες έρχονται γιατί η βενζίνη κοστίζει, θα προτιμήσουν να πάνε στις παραλίες. Σκεφτείτε ότι το 2019 η πληρότητα Αυγούστου στα Λουτρά Πόζαρ άγγιζε έως και το 100%» προσθέτει και εύχεται τα ξενοδοχεία «να δουλέψουν με τα επιδοτούμενα vouchers το χειμώνα».
«Άνοιξε η συζήτηση για εκ περιτροπής λειτουργία επιχειρήσεων»
Οι επιχειρηματίες έφτασαν στο σημείο να προτείνουν ως «μόνη λύση» την εκ περιτροπής λειτουργία ανά Σαββατοκύριακο, «όπως τα φαρμακεία». Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι ενόψει χειμώνα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις από Σεπτέμβριο, μήνα που θα χρειαστεί να ανάψουν πρόωρα τη θέρμανση ώστε να ζεστάνουν όλους τους χώρους των μονάδων τους. «Σήμερα, βρίσκει κανείς διαμονή σε δίκλινο ενοικιαζόμενο δωμάτιο στα Λουτρά Πόζαρ ακόμα και με 30 ευρώ και με πρωινό σε ξενοδοχείο στην τιμή των 50 ή 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η ΔΕΗ έρχεται στο φουλ, προμήθειες σε πετρέλαιο θέρμανσης, πέλετ, ξύλα δεν έχουμε κάνει ακόμη διότι δεν έχουμε κανένα πλάνο για τον άλλο μήνα. Με δυο λόγια, δεν ξέρουμε πως να πορευτούμε, επικρατεί μεγάλη σύγχυση, ανησυχία και απόγνωση», δηλώνει ο κ. Ουζούνης.
«Είμαστε χειρότερα από την κρίση covid. Δεν κινείται τίποτε στην περιοχή τις καθημερινές και ελάχιστες είναι οι φορές που χτυπούν τα τηλέφωνα για κρατήσεις τα Σαββατοκύριακα» υποστηρίζει. «Υπολογίζαμε να δουλέψουμε λιγάκι μέσα στο καλοκαίρι για να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις προμήθειες καυσίμων θέρμανσης. Εκτός από ένα τριήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας (μιλάμε για δύο διανυκτερεύσεις), οι Έλληνες έχουν κόψει και τις επισκέψεις στα πανηγύρια των χωριών που είναι πολλά. Ζήτημα για ένα ξενοδοχείο να είχε καταγράψει είκοσι διανυκτερεύσεις το μήνα για Ιούνιο και Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι εμείς εδώ στα ορεινά, ανάβουμε αναγκαστικά τη θέρμανση μέχρι Μάιο και δυστυχώς, μετά το φετινό καλοκαίρι που δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε, σειρά έχει ένας χειμώνας που έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, θα είναι χειρότερος όλων», εκτιμά.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών