Προτάσεις για τη διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων κατέθεσε σήμερα 15/9 ο ΣΕΤΕ στα αρμόδια υπουργεία.
Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η τουριστική χρονιά εξελίσσεται καλύτερα του αναμενομένου και τα τελικά έσοδα, που αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019, θα αποτελέσουν τεράστια ανάσα για την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία.
Βέβαια, ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η γεωπολιτική αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού. Λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος».
Ο ΣΕΤΕ προτείνει:
- Άμεση έκδοση του Εξοικονομώ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Σημειώνεται πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ιδίως τις μονάδες μικρότερης δυναμικότητας, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο ανωτέρω πρόγραμμα και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται.
- Διευκόλυνση-κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net-metering). Σχετικά κρίνεται απαραίτητο: α) να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου, ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν, και β) να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.
- Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μ. και πάνω. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις αυτές η λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε δε περιοχές όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κ.λπ., την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα πέφτει στους -9 βαθμούς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μια μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20-30 τόνων πετρελαίου. Στις, ως επί το πλείστον, μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ήδη πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών