Φινάλε προς τα τέλη Οκτωβρίου ετοιμάζεται να κάνει η θερινή τουριστική περίοδος στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της περιφέρειας, ενώ σε άλλους στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Σαντορίνη κλπ.) και την Κρήτη, υπάρχει ανοιχτή και η προοπτική του Νοεμβρίου – τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Ο Οκτώβριος σε αρκετές περιπτώσεις βαδίζει με καλές πληρότητες άνω του 70% μέχρι τις 15 του μήνα στα πιο hot νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα, ενώ αντίστοιχα, για το τριήμερο της εθνικής επετείου στις 28 Οκτωβρίου, έχουν αρχίσει να δέχονται προκρατήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα και δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί μέχρι, όπως λένε επιχειρηματίες του χώρου «να... ξαναγεμίσουν τα Χριστούγεννα».
Χρονιά υπεραπόδοσης το 2022
Ήδη, παρά τη μεγάλη κρίση που προκάλεσε τα προηγούμενα δύο χρόνια η πανδημία στον τουριστικό τομέα, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία κατάφερε να ανακόψει φέτος την ανοδική του πορεία, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι τρεις μήνες του 2022 την είχαν παγώσει, λόγω περιοριστικών μέτρων για τον covid σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ότι διαθέτει απίστευτες αντοχές μέσα στη δημοσιονομική κρίση, αφού κατάφερε μέσα σε μια επταετία (2012 – 2019) να φτάσει στο απόλυτο ρεκόρ των 18,2 δις, αλλά ήταν και από τους πρώτους που «πλήρωσαν» τις συνέπειες της πανδημίας. Το 2022 όμως, ο τουρισμός, όπως όλα δείχνουν και πάλι «υπεραποδίδει», κάνοντας τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο να ξαναμιλήσει για «σημαντικό μαξιλάρι» εσόδων - στήριξης για την ελληνική οικονομία.
«Έχουμε στοιχεία του επταμήνου (Ιανουάριος – Ιούλιος 2022) από την Τράπεζα της Ελλάδας, όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, βλέποντας και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πως εξελίχθηκε και τον Οκτώβριο όπως εξελίσσεται, ότι θα τα φτάσουμε τα έσοδα του 2019 και θα τα ξεπεράσουμε. Νομίζω ότι τα 18,2 δισ. ευρώ, που ήταν τα έσοδα του 2019, τα έχουμε σίγουρα. Μπορούμε να κινηθούμε μέχρι την περιοχή των 18,8-19 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε το 80% των εσόδων του 2019. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σημαντικό μαξιλάρι», τόνισε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση» του «Κύκλου Ιδεών».
Προέβλεψε μάλιστα ότι παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2023 θα είναι επίσης μια θετική χρονιά (τηρουμένων των αναλογιών) για τον ελληνικό τουρισμό. Μετέφερε όμως και τις ανησυχίες του κλάδου, με «δεδομένο» ότι η αγοραστική δύναμη κυρίως των βασικών ευρωπαϊκών αγορών θα περιοριστεί, ωστόσο το ελληνικό brand παραμένει ανάμεσα στις τρεις top επιλογές τους και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.
Υπέρβαση που ικανοποιεί την κυβέρνηση
«Θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα για τον τουρισμό 15 δισ. για φέτος. Θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 18 δισ. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να αγγίξουμε και τα 19. Αυτή η υπέρβαση δεν ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής την οποία ακολουθήσαμε, η οποία κατέστησε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι την επέλεξαν, ενδεχομένως πολλοί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι» είχε πει πριν από ένα μήνα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας έχει πολλές φορές επισημάνει πως ο τουρισμός μπορεί να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, αλλά έμμεσα συμβάλλει παραπάνω στο καλάθι της οικονομίας (και της νοικοκυράς), αφού εφάπτονται σε αυτόν πολλοί άλλοι τομείς και επαγγέλματα και οι 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι τουριστικές.
“Με τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον τουρισμό, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση” τόνισε στη γαλλική Le Monde, συνεκτιμώντας τα στοιχεία από τις φθινοπωρινές τουριστικές ροές: «Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η ροή των τουριστών παραμένει πολύ υψηλή». Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της πλατφόρμας δεδομένων Statista προβλέπουν ότι τα παγκόσμια έσοδα από το σύνολο των ταξιδιών και του τουρισμού θα προσεγγίσουν φέτος τα επίπεδα του 2019, ενώ το 2023 αναμένεται να τα ξεπεράσουν.
Συγκεκριμένα υπολογίζει πως το 2022 θα αγγίξουν τα 716,8 δις. δολάρια, 45% αυξημένα από το 2021 (491,5 δισ. δολάρια). Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι το 2019 κορυφώθηκε μια διαρκής ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία με έσοδα που προσέγγισαν τα 776,4 δισ. δολάρια και με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να σημειώνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Προβλέπει ταυτόχρονα νέα άνοδο για τις παγκόσμιες τουριστικές εισπράξεις που έως το 2025 θα φτάσουν τα 964 δισ. δολάρια.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Πλησιάζει η ώρα του «ταμείου» για τον ελληνικό (και παγκόσμιο) τουρισμό
Κοντά στα 19 δις τα έσοδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στο κατώφλι ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Σχόλια αναγνωστών