Σάρκα και οστά έστω και σε περιορισμένο μέγεθος φαίνεται να διαλαμβάνει το project «ενεργειακοί τουρίστες».
Η οδός που θα ακολουθηθεί δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή των «Τουριστικών Νομάδων» δεδομένου ότι η παραμονή των τουριστών σε ένα ξενοδοχείο για πολύ μεγάλο διάστημα διευρύνει το κόστος διαμονής οπότε αναμφίλεκτα αναμένεται να πρυτανεύσει η λύση του Airbnb για όσους το αποφασίσουν.
Παρόλα αυτά κορυφαίοι Tour Operators όπως η TUI διαμορφώνουν πακέτα με φθηνά τουριστικά προγράμματα.
Για την ώρα στην Ελλάδα οι περισσότερες πτήσεις τσάρτερ σταματούν στα τέλη Οκτωβρίου ενώ τον Νοέμβριο υπάρχουν περιορισμένες σε Κρήτη και Ρόδο, άρα η έλευση τουριστών θα γίνει με τις πτήσεις της γραμμής.
Κοινός τόπος είναι ότι η Ισπανία και η Ελλάδα θα κονταροκτυπηθούν για την προσέλκυση των περισσότερων ενεργειακών τουριστών, ενώ και η Τουρκία με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές στις μονάδες της λόγω του φθηνού της προϊόντος εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι. Η Αίγυπτος έτσι και αλλιώς εκτιμάται ότι θα αντλήσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας.
Ευκόλως διακριτό είναι ότι οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας αλλάζουν τα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης τον χειμώνα, καθώς ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα αντιμετωπίζουν την προοπτική να μην ανοίξουν φέτος, όπως επίσης και ξενοδοχεία σε κάποιες χώρες, πχ στην Σκανδιναβία, τη Σκωτία και τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει τις προσπάθειες του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, να προσελκύσει «ενεργειακούς» τουρίστες στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δηλαδή για Βορειοευρωπαίους, που λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας θα προτιμήσουν να περάσουν χρόνο στον Νότο. Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης επέκτασης της τουριστικής σεζόν, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε στη πρόσφατα στη Στοκχόλμη, μαζί με τον ΓΓ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρη Φραγκάκη.
Πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Σουηδική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, τους επικεφαλής των σημαντικότερων tour operators της σκανδιναβικής αγοράς (Apollo, Nordic Leisure Travel Group, Orient Tours, Air Tours), τους επικεφαλής αεροπορικών εταιριών (SAS, Eurowings) καθώς και εκπροσώπους του Συνδέσμου Συνταξιούχων SPF-Seniorerna της Σουηδίας.
Κατά την διάρκεια των επαφών έγινε μια πρώτη αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου και παρουσίαση των κινήτρων για την επέκτασή της. Οι συζητήσεις περιελάμβαναν, επίσης, το πλαίσιο για την προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Τα προβλήματα για τους ευρωπαίους είναι μεγάλα. Στη βόρεια Ευρώπη, εκεί που το σκι είναι τρόπος ζωής, τα χιονοδρομικά κέντρα αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των ski lift, την δημιουργία τεχνητού χιονιού και την θέρμανση όλων των κτιρίων σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ανέρχεται συνήθως στο 5% του προϋπολογισμού, τονίζουν ειδικοί του χώρου.
Φέτος, αυτό το κόστος μπορεί θα φτάσει μέχρι και το 25% των συνολικών δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι τα μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα μπορεί να μην «αντέξουν» το βάρος και να μην ανοίξουν καθόλου φέτος. Τα μεγαλύτερα θέρετρα προβλέπεται να λειτουργήσουν το χειμώνα, αλλά το business as usual θα περιέχει σημαντικά αυξημένες τιμές.
Με τη σεζόν στα χιονοδρομικά κέντρα να ξεκινάει στα τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζονται πυρετωδώς οι συζητήσεις στην προσπάθεια όλων των πλευρών να βρεθεί μια λύση.
Στην Γαλλία, παράγοντες του κλάδου συναντήθηκαν πρόσφατα με κυβερνητικά στελέχη, όπως, επίσης, συνέβη και στην Νορβηγία. «Αν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζονται τώρα για τον ερχόμενο χειμώνα γίνουν πραγματικότητα, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έχουμε πολλά “λουκέτα” σε πολλές επιχειρήσεις», τονίζει ο Odd Stensrud, αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού Norwegian Alpine Resorts and Mountain Destinations και γενικός διευθυντής της εταιρείας Alpinco, σε τοπικά μέσα.
Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία στην Σκωτία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης δεν φτάνουν ώστε να “βγάλουν” την χρονιά.
Στην Ελλάδα επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ύψος από 300 μ. και πάνω, έναρξη προγράμματος «Εξοικονομώ II» για τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους, όπως και παροχή κινήτρων για να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκών την ενέργεια που καταναλώνουν, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Γερμανία
Η TUI σχεδόν επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι. Πλέον προσβλέπει σε μια καλή χειμερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από σταθερές τιμές και ένα ευρύτερο πρόγραμμα παρά τις δύσκολες συνθήκες.
Κοιτάζοντας το μέλλον η TUI είναι αισιόδοξη για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο παρά τις δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής επιβράδυνσης που προέκυψε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Η ζήτηση παραμένει σταθερή, σύμφωνα με έρευνα του Yougov που ανατέθηκε από την TUI σε 2.100 Γερμανούς, που δείχνει ότι τρεις στους τέσσερις θέλουν να ταξιδέψουν αυτόν τον χειμώνα. Το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων θα αποφασίσει μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν θα εφαρμόσει αυτήν την επιθυμία ή όχι. Το ένα τέταρτο θα αναζητά τιμές ευκαιρίας. Ένας στους πέντε σχεδιάζει να κάνει κράτηση για all inclusive για σιγουριά στον συνολικό προϋπολογισμό του ταξιδιού του.
Ελκυστικές τιμές
Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις τάσεις ζήτησης, η TUI προσφέρει μια ευρεία γκάμα διακοπών και ταξιδιών αυτόν τον χειμώνα, με γενικά σταθερές τιμές και ελκυστικές εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης έως και 40% για έγκαιρες κρατήσεις.
Κορυφαίο στέλεχος της TUI υπογράμμισε ότι η TUI θα προσφέρει σταθερές τιμές για τους πελάτες φέτος, καθώς συρρικνώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού προγράμματος κατά τη διάρκεια της άνοιξης πριν αρχίσει να αυξάνεται το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός απογειωθεί αυτό το καλοκαίρι.
Οι κορυφαίοι χειμερινοί προορισμοί όπως τα Κανάρια Νησιά, η Αίγυπτος και η Τουρκία, για παράδειγμα, είτε θα έχουν σταθερές τιμές ή το πολύ χαμηλή μονοψήφια άνοδο.
Πηγή: www.tourismtoday.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών