Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η ακτινογραφία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για το 2022

Η ακτινογραφία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για το 2022

της Εύας Οικονομάκη

Το 14% της συνολικής εγχώριας τουριστικής δαπάνης του 2022 εκτιμάται ότι θα καλύψει φέτος η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη «Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις πόλεις και στους πολίτες» της Grant Thornton, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η δαπάνη που πραγματοποιείται για διαμονή και λοιπές υπηρεσίες στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων τύπου Airbnb εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος τα 3,4 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016, όταν τα ετήσια έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ (με 16 δισ. ευρώ τουριστική δαπάνη).
Όπως αποτυπώνεται στη σχετική μελέτη, η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού αυξάνεται με ταχύ ρυθμό τα τελευταία έτη, περίπου 15% ετησίως, με τις δαπάνες διαμονής να εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος σε 1,38 δισ. ευρώ από 841 εκατ. ευρώ το 2016 και τις αντίστοιχες δαπάνες σε λοιπές υπηρεσίες να υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,98 δισ. ευρώ από 582 εκατ. ευρώ το 2016.
Ενδεικτικό της μεγέθυνσης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των καταχωρήσεων που διατίθενται για ενοικίαση φέτος ανέρχεται σε 215 χιλιάδες, έναντι 95 χιλιάδων το 2016. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ακινήτων της συγκεκριμένης αγοράς ανέρχεται σε 129 χιλιάδες από 57 χιλιάδες το 2016 και 117 χιλιάδες το 2019 και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού ανέρχεται πέριξ των 45 εκατομμύρια.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, η απώλεια που καταγράφεται σε επίπεδο δημόσιων εσόδων, λόγω του τρόπου φορολόγησης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 316,7 εκατ. ευρώ, ποσό που διπλασιάστηκε το διάστημα 2019-2022. Αντίστοιχα, η ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων στερεί τη δημιουργία 39.000 νέων θέσεων απασχόλησης σε ετήσια βάση, διαταράσσοντας το εργασιακό μοντέλο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Σε ό,τι αφορά προς τις επιπτώσεις που έχει η οικονομία του διαμοιρασμού, αυτές εντοπίζονται σε τρεις άξονες: στις τιμές των ακινήτων, στα δημόσια έσοδα και στις θέσεις απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, η μέση τιμή βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κατά 5 φορές υψηλότερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που δημιουργεί ισχυρά κίνητρα για να διαθέσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού, επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα και οδηγώντας στον «εκτοπισμό» των ακινήτων που ενοικιάζονται μακροχρόνια.
Για παράδειγμα, ένα ακίνητο που βρίσκεται στο Ζάππειο ενοικιάζεται φέτος σε μηνιαία βάση με 50,60 ευρώ/τ.μ. με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη στιγμή που το ίδιο ακίνητο διατίθεται προς ενοικίαση στα 15,57 ευρώ/τ.μ. με όρους μακροχρόνιας μίσθωσης, με την αναλογία της τιμής να διαμορφώνεται στο 3,25. Πάνω από 5 φορές υψηλότερη είναι η τιμή (49,33 ευρώ/τ.μ.) που διατίθεται ένα ακίνητο στον Κεραμεικό προς βραχυχρόνια ενοικίαση σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή (9 ευρώ/τ.μ.) όταν μισθώνεται μακροχρόνια. Οι περιοχές του δήμου Αθηναίων στις οποίες εντοπίζεται επίσης μεγάλη διαφορά είναι τα Πετράλωνα, και η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.
Σημειώνεται ότι στον δήμο Αθηναίων, μερικές από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές του Airbnb είναι το Κουκάκι και η πλατεία Βάθης, με τα Πετράλωνα να καταγράφουν μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε απόλυτο αριθμό καταχωρήσεων.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα μεταξύ των τιμών των ακινήτων που ενοικιάζονται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού και εκείνων που διατίθενται σε μακροχρόνια μίσθωση σε περιοχές εκτός Αθηνών, όπως τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα, όπου η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης