Στόχος η ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού στον οποίον η Φθιώτιδα έχει μακρά παράδοση
Το βαρύ όπλο του Νομού στον τουρισμό σηκώνει το Επιμελητήριο Φθιώτιδας για να ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη του Νομού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Υπ’ αριθμόν ένα στόχος η ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού στον οποίον η Φθιώτιδα έχει μακρά παράδοση, μία παράδοση που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει στις ημέρες μας.
Η Φθιώτιδα είναι γνωστή για το γεωθερμικό πεδίο της και τις ιαματικές πηγές της.
Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.
Σε αντίθεση με τις ιαματικές πηγές άλλων χωρών, δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα, ενώ τα λουτρά είναι οργανωμένα και επισκέψιμα στο ευρύ κοινό.
Οι ιαματικές πηγές (40°C) από τις οποίες ονομάστηκε το πέρασμα των Θερμοπυλών βρίσκονται στις παρυφές του λόφου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτημα της Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές ως δώρο στον Ηρακλή για να ανακτήσει τη δύναμή του μετά από κάθε άθλο.
Η φημισμένη πόλη των Καμένων Βούρλων, χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, είναι ένα διαχρονικό θέρετρο διακοπών από τη δεκαετία του 1960.
Άλλες μορφές τουρισμού εξ ίσου σημαντικές για τον Νομό Φθιώτιδος είναι:
Ο Περιηγητικός τουρισμός με το μονοπάτι Αγίας Παρασκευής – Δίβρης, 10,25 χλμ., έργο το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Λαμιέων. Τα μονοπάτια Υπάτης με μεγάλες υψομετρικές διαφορές στο όρος Οίτη και πυκνά δάση ελάτης με τις περισσότερες διαδρομές να συγκλίνουν στο καταφύγιο της Οίτης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1760μ. Τα Μονοπάτια Οίτης, όπου τα περισσότερα ξεκινούν από τα χωριά, που βρίσκονται στους πρόποδες της Οίτης και ανηφορίζουν προς τις κορυφές. Το Μονοπάτι Σιδηροδρομικών που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα. Πρόκειται για την γραμμή Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου -τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας. Η διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα του Ασωπού ποταμού και εκεί που τελειώνει ο αυτοκινητόδρομος, ξεκινά το μονοπάτι, παράλληλα με το φαράγγι. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 5 χλμ και τα Μονοπάτια ΕΦΙΑΛΤΗ, ίσως οι πιο δύσκολες διαδρομές.
Ο Θρησκευτικός τουρισμός καθώς στη Φθιώτιδα υπάρχουν πολλές ιστορικές μονές όπως οι: Ι. Μ. Αντίνιτσας, Ι. Ν. Ευαγγελισμού, Ι. Ν. Αγ. Λουκά, Ι. Ν. Παναγιάς Αρχοντικής, Ιερά Μονή Αγάθωνος, το Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας, η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτ Η σύγχρονη Φθιώτιδα είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της Κεντρικής Ελλάδας.
Η τέχνη της παρασκευής και απόλαυσης καλού φαγητού (γαστρονομία) με άριστα παραδοσιακά υλικά. Αυθεντική και απέριττη, η κουζίνα της Φθιώτιδας χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με έμφαση στο ντόπιο κρέας. Η περιοχή φημίζεται για την οινοπαραγωγή της, αλλά και το αρωματικό τσίπουρο και το γαλακτομπούρεκο Λαμίας, τον μπακλαβά και τους νόστιμους κουραμπιέδες.
Πολιτισμός και στοιχεία κουλτούρας
Η πολιτιστική και γαστρονομική εμπειρία της Φθιώτιδας, πλαισιωμένη με στοιχεία τοπικής κουλτούρας, η προσφερόμενη φιλοξενία και ο αγροτουρισμός εμπλουτίζουν το προϊόν και δημιουργούν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής του. Οι οδικές διαδρομές αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο ανακάλυψης των κρυμμένων θησαυρών της Φθιώτιδας. Κρυμμένοι θησαυροί που έρχονται από παλιά, προσκαλώντας τον επισκέπτη να τους εξερευνήσει και να ανακαλύψει. Μονοπάτια και διαδρομές που ζωντανεύουν την ιστορία, όπως το «μονοπάτι του εφιάλτη» μία ιστορική διαδρομή μέσα στο πανέμορφο δάσος του Καλλιδρόμου, ένα δύσβατο μυστικό πέρασμα που ξεκινούσε από τον Ασωπό ποταμό και κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών, ο προδότης Εφιάλτης, καλός γνώστης της περιοχής, έκανε γνωστή την ύπαρξή του στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των ελληνικών δυνάμεων. Σήμερα εμείς ζωντανεύουμε αυτή την ιστορία, διοργανώνοντας ορεινούς αγώνες τρεξίματος και περιήγησης σε αυτήν την ιστορική διαδρομή.
Η μεγάλη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδος στην 37η Διεθνή Έκθεση τουρισμού PHILOXENIA
Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχε στην 37η Διεθνή Έκθεση τουρισμού PHILOXENIA EXPO στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας δύο στοχευμένες δράσεις. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου παρέθεσε γεύμα σε διακεκριμένους δημοσιογράφους της Βορείου Ελλάδος. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στο περίπτερο της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, παρουσίασε τα τοπικά κρασιά και τα οινοποιεία της Φθιώτιδας στο ευρύ κοινό. Παράλληλα το κοινό γεύτηκε εδέσματα που αναδεικνύουν τον οίνο. Κατά την επίσκεψή της, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ενημερώθηκε για τις διαδικασίες οινοποίησης και συνεχάρη τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την όλη προσπάθεια.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών