Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πτώχευση FTI: Ο εφιάλτης της Thomas Cook επιστρέφει στον ελληνικό Τουρισμό – 220 χιλ. κρατήσεις και 1,8 εκατ. στον αέρα

Πτώχευση FTI: Ο εφιάλτης της Thomas Cook επιστρέφει στον ελληνικό Τουρισμό – 220 χιλ. κρατήσεις και 1,8 εκατ. στον αέρα
Παραμένει η αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα...
Περίπου 220. 000 κρατήσεις για Ελλάδα είχε για το καλοκαίρι ο γερμανικός τουριστικός πάροχος FTI, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, κάτι που σημαίνει πως η χρεοκοπία της, πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της Thomas Cook, μόνο αμελητέα δεν είναι...
«H Jennifer Kuhles δεν μπορεί να το πιστέψει. "Είμαστε θυμωμένοι", λέει.
Eκείνη, ο σύζυγός της και η δεκάχρονη κόρη τους θέλησαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Δύο εβδομάδες ήλιος και παραλία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Η Kuhles είχε κλείσει τις διακοπές του με την FTI πριν από εννέα μήνες μέσω της πύλης σύγκρισης τιμών Check24.
Όταν άκουσε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η FTI κινδύνευε, κάλεσε πρώτα το Check24 και μετά απευθείας την FTI.
Στην FTI, υποβάθμισαν τα δημοσιεύματα. Ένας υπάλληλος είπε: "Είναι απλά φήμες, αυτό δεν είναι αλήθεια".
Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, η Kuhles έμαθε από τις ειδήσεις του ραδιοφώνου ότι η εταιρεία είχε χρεοκοπήσει.
Η Kuhles είχε πληρώσει 3.600 ευρώ για το ταξίδι. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να πάρει πίσω τα χρήματα.
Θέλει ακόμα να πάει διακοπές: Η οικογένεια έκλεισε γρήγορα άλλες διακοπές».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, για ορισμένα ελληνικά ξενοδοχεία η FTI εξακολουθεί να καθυστερεί τις πληρωμές για τη σεζόν του 2023.
Πρόκειται για περίπου 300 ξενοδοχεία, στα οποία η εταιρεία οφείλει 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται πως σήμερα ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, κος Βαλτάκης έκανε λόγο για 80.000 ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί.

Οι 7.500 ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα;...


Προσώρας η εταιρεία διαμηνύει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι 7.500 ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα που έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator.
Μάλιστα η FTI έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Στο μεταξύ, ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.
Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την ΠΟΞ και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Το 70% σε Κρήτη και Ρόδο, το 20% σε Κέρκυρα και Κω

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.
Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.
Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή.
Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.
Τέλος, ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
δσαδσαδασ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης