Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τριπλό μήνυμα της Πειραιώς προς την αγορά, τις τράπεζες και την οικονομία - Καλύπτεται επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ

Το τριπλό μήνυμα της Πειραιώς προς την αγορά, τις τράπεζες και την οικονομία  - Καλύπτεται επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ
Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και με βάση αφενός την πορεία και λήξη  χθες της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων αφετέρου την γενικότερη συμμετοχή των μετόχων προκύπτει ότι η διοίκηση του ομίλου υπό τον Μιχάλη Σάλλα πέτυχε τον στόχο της.

Η αύξηση κεφαλαίου εξελίχθηκε θετικά και ο στόχος για την άντληση 800 εκατ ευρώ επιτυγχάνεται.
Η διοίκηση της Πειραιώς εν μέσω μιας αρνητικής  προφανώς με χρηματιστηριακούς και οικονομικούς όρους περιόδου καταφέρνει να συγκεντρώσει 800 εκατ ευρώ και αυτό αποτελεί επιτυχία για την τράπεζα αλλά και μια απόδειξη ότι ενώ η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη φάση της οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς στέλνει ένα τριπλό μήνυμα.
Προς την αγορά ότι οι τράπεζες που έχουν στρατηγική και θέσει στόχους μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια τα οποία είναι σημαντικά είναι ζωτικά για την Πειραιώς.
Προς την οικονομία ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί ακόμη να αποτελεί δραστηριότητα που συνεχίζει να παράγει πλούτο και αξίες.
Προς τον τραπεζικό κλάδο ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται και προφανώς αυτό θα αποτελέσει αφορμή ή αιτία προς τις άλλες τράπεζες να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στα οποία περιλαμβάνονται και αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ήθελαν να επιτύχει η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς καθώς οποιαδήποτε εκτροπή θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στο σύστημα. Η Πειραιώς πέρασε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι σταθερή, διαθέτει αξιοπιστία στις αγορές και ότι αποτελεί μέρος της ασφάλειας του συστήματος και του κλάδου. (Η επιτυχής έκβαση όπως διαφαίνεται της αμκ της Πειραιώς ικανοποίησε πολλά επιτελεία τραπεζών....)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είναι πολύ μεγάλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των  150 χιλ μέτοχων της Πειραιώς θα ασκήσει τα δικαιώματα της.
Οι ξένοι επενδυτές με ποσοστό περί το 20% σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετέχουν ενώ μέσω της αύξησης και νέοι επενδυτές εμφανίζονται στο μετοχολόγιο όπως το PPF Group από την Τσεχία το οποίο θα αποκτήσει ποσοστό 2 με 2,4%.
Η First Gulf Bank ελέγχει το 3,04% της τράπεζας Πειραιώς ή 10,2 εκατ μετοχές.
Η ΔΕΚΑ κατέχει το 2,53% ή 8,5 εκατ μετοχές  και η ΑΤΕ κατέχει το 2% της Πειραιώς ή 7,7 εκατ μετοχές.
Περίπου το 2% ή 2,465 εκατ μετοχές της Πειραιώς κατέχουν εταιρίες του ομίλου.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με 4,8 εκατ μετοχές και πλήθος άλλων βασικών και φίλα προσκείμενων μετόχων είχαν εκ των προτέρων καλύψει το 40% της έκδοσης.
Τα βασικά κίνητρα που προφανώς θα αξιολογήσει ο μέτοχος επενδυτής της Πειραιώς είναι
Η τιμή της αύξησης στα 1 ευρώ αποτελεί ένα αρχικό κίνητρο.
Με κεφαλαιοποίηση 1,7 δις ευρώ και με 4 δις ευρώ κεφάλαια αποτελούν μια καλή επένδυση.
Η διοίκηση χαμήλωσε τον πήχη της τιμής για να προσελκύσει τους μετόχους ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Η τιμή στο 1 ευρώ είναι μια ελκυστική τιμή από κάθε άποψη.
Οι ανάδοχοι έστειλαν ένα μήνυμα και ειδικά η Morgan Stanley ότι στηρίζουν ενεργά την αύξηση κεφαλαίου.
Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι οι ανάδοχοι θα λάβουν μια καλή προμήθεια ώστε να φέρουν σε πέρας μια αποστολή όχι να καλύψουν την αύξηση αλλά να συμβάλλουν ώστε οι παλαιοί μέτοχοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
H προμήθεια που θα λάβουν οι ανάδοχοι εγγυητές της αμκ είναι ύψους 44,4 εκατ ευρώ. Τα συνολικά έξοδα της αύξησης 50,8 εκατ ευρώ.
Από το 44 εκατ ευρώ προμήθειας από 15,625% ή 6,875 εκατ ευρώ θα λάβουν Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley. Συνολικά αυτοί οι 4 θα λάβουν 27,5 εκατ ευρώ.
Το 10,625% της προμήθειας ύψους 44,4 εκατ ευρώ θα λάβουν KFW και Mediobanca , το 6,25% η ING και από 5% η Macquarie Capital και η MPS Capital.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Πειραιώς θα διαθέτει περί τα 4 δις ευρώ κεφάλαια και ενισχυμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς θωρακίζεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και ταυτόχρονα προετοιμάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests τα οποία θα περάσει με καλύτερη βαθμολογία.


To χρονοδιάγραμμα  

31 Ιανουαρίου 2011 - Λήξη της αμκ


10 Φεβρουαρίου 2011 - Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών  (807,054 εκατ μετοχών)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης