Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Finansbank και της διάθεσης έως του 20% - Το χρονοδιάγραμμα

 Ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Finansbank και της διάθεσης έως του 20% - Το χρονοδιάγραμμα
Mέσα στις προσεχείς ημέρες ξεκινάει η  υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου και της διάθεσης έως του 20% των μετοχών της Finansbank από την Εθνική τράπεζα στοχεύοντας να αντλήσει 1,2 δις ευρώ και ταυτόχρονα πάνω από 40 με 50  μεγάλοι διεθνείς και Τούρκοι επενδυτές να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.

Το πρώτο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε καθώς η Εθνική μετέφερε  περίπου 1 δις ευρώ δάνεια από την Ελλάδα στην Τουρκία με στόχο να αυξήσει την αξία της Finansbank.  

Το χρονοδιάγραμμα

Άμεσα η Finansbank λαμβάνει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές και εγκρίνεται και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης η οποία προσδιορίζεται σε 350 εκατ ευρώ.
Ξεκινούν  και τα road shows της Εθνικής στις διεθνείς αγορές με στόχο να υπάρξει ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε επαφές με πλήθος ξένων επενδυτών.
Στο α΄ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ενώ θα διατεθεί και το 20% της Finansbank μέσω βιβλίου προσφορών.
Σημειώνεται ότι αύξηση και διάθεση του 20% θα πραγματοποιηθούν στην ίδια τιμή.
Στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη διασπορά και όχι ένας επενδυτής να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό. Η Εθνική θέλει ένας επενδυτής να έχει το πολύ 1% ίσως και λιγότερο. Ο στόχος είναι πάνω από 40 διεθνείς και Τούρκοι θεσμικοί να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank.
Τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες και στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 1,2 με 1,3 δις ευρώ από την Finansbank.
Από αυτά περίπου 500 με 550 εκατ ευρώ θα μείνουν ως κεφάλαιο στην Finansbank και 700 με 750 εκατ θα επιστραφούν στην Εθνική Ελλάδος που συνεχίζεται να θωρακίζεται κεφαλαιακά.
Μετά και αυτή την διαδικασία η Εθνική θα διαθέτει 15% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τους 6 υψηλότερους στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Γιατί πωλείται το 20% της Finansbank;

Οι λόγοι πώλησης της Finansbank είναι κατά βάση 2
1)Για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη.
Ωστόσο ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.
2)Ο δεύτερος λόγος και ίσως σημαντικότερος είναι ότι η Εθνική ενώ πιστεύει την Τουρκία θέλει να μετριάσει το επενδυτικό ρίσκο που έχει στην γείτονα χώρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνολική επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν 4,5 με 5  δις ευρώ το κόστος κτήσης αλλά ξεπερνάει τα 6,5  δις ευρώ καθώς όλα τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής αποθεματοποιούνταν και κεφαλαιοποιούνταν, έμεναν στην Τουρκία δεν επέστρεφαν ως μέρισμα στην Εθνική Ελλάδος.
Άρα η σωρευτική επένδυση στην Τουρκία είναι 6,5 δις ευρώ στην Τουρκία μεγάλη προφανώς.
H διοίκηση Ταμβακάκη ολοκληρώνοντας και αυτό το σχέδιο θα έχει κλείσει επιτυχώς το σχέδιο  της κεφαλαιακής θωράκισης της Εθνικής τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης