Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς συγκέντρωσε τα 807 εκατ στέλνοντας τριπλό μήνυμα – Ικανοποίηση στα επιτελεία των άλλων τραπεζών – Κρίσιμη η συμπεριφορά της μετοχής

  Η Πειραιώς συγκέντρωσε τα 807 εκατ στέλνοντας τριπλό μήνυμα – Ικανοποίηση στα επιτελεία των άλλων τραπεζών – Κρίσιμη η συμπεριφορά της μετοχής
(upd)Η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε, τα 807 εκατ ευρώ που ήταν ο στόχος συγκεντρώθηκαν, η Πειραιώς θωρακίσθηκε κεφαλαιακά ενώ την ίδια ώρα ικανοποίηση επικρατεί στα επιτελεία των άλλων τραπεζών.

Η Πειραιώς συγκέντρωσε τα  807 εκατ σε μια δύσκολη συγκυρία και προφανώς αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία της διοίκησης.
Πριν την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα κατέχει 336,27 εκατ μετοχές και μετά την αύξηση 1,143 δις μετοχές. Η μεγάλη πρόκληση πλέον για την Πειραιώς είναι η συμπεριφορά της μετοχής από εδώ και πέρα και ειδικά κατά την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών
Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 ξεκινάει η  διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών  που φθάνουν τα  807,054 εκατ μετοχές.
Η μετοχή της Πειραιώς στα 1,66 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο και προφανώς η συμπεριφορά της μετοχής θα είναι σπουδαίας σημασίας.

Τι πέτυχε η Πειραιώς

Η Πειραιώς με την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου πέτυχε 3 βασικούς στόχους.
1)Κάλυψε την αύξηση ενισχύοντας τα κεφάλαια και συνακόλουθα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Εξελικτικά τα κεφάλαια το 2007 ανέρχονταν σε 3,082 δις, το 2008 στα 2,876 δις ευρώ το 2009 στα 3,46 δις ευρώ και στην τρέχουσα περίοδο  στα 3,228 δις ευρώ και μετά την αύξηση στα 4 δις ευρώ.
Προ της αύξησης το tier 1 διαμορφωνόταν  στο 8,8% και ο συνολικός δείκτης στο 9,7%.
Μετά την αύξηση ο συνολικός δείκτης θα διαμορφωθεί στο 11,7%.
Η τράπεζα Πειραιώς είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά μετριάζοντας και το ρίσκο που εμφανίζει στον ισολογισμό της βάση του χαρτοφυλακίου ομολόγων.
Κατέχει  συνολικά 8,8 δις ευρώ ομόλογα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα που έλαβε η τράπεζα έναντι προνομιούχων μετοχών στα 370 εκατ ευρώ.
Εκ των οποίων τα 7,3 δις ευρώ έχουν τοποθετηθεί στα χαρτοφυλάκια διακράτηση έως την λήξη HTM, 1,406 δις ευρώ στα AFS και 70 εκατ στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο
Αν και τα κεφάλαια δεν σχετίζονται με την ρευστότητα αλλά προφανώς μια καλύτερη θωρακισμένη τράπεζα μπορεί να έχει άλλη αντιμετώπιση από τις αγορές.
Η τράπεζα έχει δανεισθεί από την ΕΚΤ 14,7 δις ευρώ και έναντι αυτών έχει εγγυήσεις 20,2 δις ευρώ. Από την διατραπεζική έχει δανεισθεί 4,1 δις ευρώ ενώ πρόσφατα έλαβε εγγυήσεις από το δημόσιο 3,6 δις ευρώ.
Το haircut στα collateral της τράπεζας από την ΕΚΤ που εφαρμόσθηκαν αρχές του 2011, αντιστοιχούσαν σε 500 εκατ ευρώ.
Από τα 20,2 δις ευρώ που είναι οι εγγυήσεις τα 8,6 δις ευρώ είναι ομόλογα, 5,3 δις ευρώ τιτλοποιήσεις, 4,8 δις ευρώ λοιπά ομολογιακά και 1,4 δις ευρώ δάνεια πάσης φύσεως.
2)Πέρασε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις τράπεζες καθώς παρασκηνιακώς είχαν υπάρξει ενδείξεις αμφισβήτησης.
Οι σκιές που πήγαν να καλλιεργηθούν καθάρισαν και πλέον η Πειραιώς απέδειξε ότι έχει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την διαδικασία της αμκ η στάση των άλλων τραπεζών ήταν άψογη συμβάλλοντας η κάθε τράπεζα με τον τρόπο της στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος σχολιάζοντας την αμκ της Πειραιώς δήλωσε «είμαστε ικανοποιημένοι με την θετική έκβαση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν  πολύ μεγάλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των  150 χιλ μέτοχων της Πειραιώς άσκησε  τα δικαιώματα της.
Οι ξένοι επενδυτές με ποσοστό περί το 20% σε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετείχαν. Μετά την αύξηση το ποσοστό των ξένων θα έχει αυξηθεί.   
Μέσω της αύξησης και νέοι επενδυτές εμφανίζονται στο μετοχολόγιο όπως το PPF Group από την Τσεχία το οποίο θα αποκτήσει ποσοστό 2 με 2,4% ίσως και περισσότερο.
Η First Gulf Bank διατηρεί το 3,04% της τράπεζας Πειραιώς.
Η ΔΕΚΑ με το  2,53% και η ΑΤΕ με  το 2% της Πειραιώς.
Ο Μιχάλης Σάλλας με 1,4% και άλλοι μέτοχοι με επίσης αξιόλογα ποσοστά συμμετείχαν στηρίζοντας την αύξηση.
Με ποσοστό συνολικά 5% και η οικογένεια Βαρδινογιάννη που άσκησε τα δικαιώματα της.
Προφανώς ρόλο στην επιτυχία της αύξησης διαδραμάτισαν οι ανάδοχοι και ειδικά η  Morgan Stanley.
H προμήθεια που θα λάβουν οι ανάδοχοι εγγυητές της αμκ είναι ύψους 44,4 εκατ ευρώ. Τα συνολικά έξοδα της αύξησης 50,8 εκατ ευρώ.
Από το 44 εκατ ευρώ προμήθειας από 15,625% ή 6,875 εκατ ευρώ θα λάβουν Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley. Συνολικά αυτοί οι 4 θα λάβουν 27,5 εκατ ευρώ.
Το 10,625% της προμήθειας ύψους 44,4 εκατ ευρώ θα λάβουν KFW και Mediobanca , το 6,25% η ING και από 5% η Macquarie Capital και η MPS Capital.
3)Πέρασε και ένα μήνυμα προς την οικονομία και την διεθνή αγορά ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και μπορούν σε δύσκολες στιγμές να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν ξεκάθαρα επιτυχημένη. Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν τα 807 εκατ ευρώ και αυτά συγκεντρώθηκαν.
Το ζητούμενο είναι η συμπεριφορά της μετοχής και κυρίως το πώς θα αξιοποιηθούν από τον όμιλο….

Υπερκάλυψη κατά 1,3 φορές της αύξησης κεφαλαίου

Όπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς, στην αύξηση συμμετείχαν 93.690 μέτοχοι και το συνολικό ποσό των εγγραφών ανήλθε σε 1.044.603.341 ευρώ, από τα οποία 784.053.107 ευρώ αντιστοιχούν στις αιτήσεις εγγραφής με άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης και 260.550.234 ευρώ στις αιτήσεις προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές.
Το ποσοστό κάλυψης της αύξησης ανήλθε σε 129,43%. Η αντίστοιχη κάλυψη από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ανέρχεται σε 97,15%, ενώ οι 23.000.938 αδιάθετες μετοχές καλύφθηκαν 11,3 φορές από τις αιτήσεις προεγγραφής.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης τα συνολικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανέρχονται σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 200 μονάδες βάσης (pro forma με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2010). Έτσι, ο pro forma δείκτης Equity Tier I διαμορφώνεται σε 9,5%, ο Tier I σε 10,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,7%.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος από ισχυρότερη θέση, να ενισχύσει την παρουσία της στην τραπεζική αγορά, να διευρύνει την ευχέρεια άντλησης κεφαλαίων με τη σταδιακή εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς και να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης