Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση – Έρχεται δεύτερος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες με επίκεντρο ΕΤΕ και Eurobank – Η Τρόικα θέτει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και η ΤτΕ στέλνει επιστολές ότι θα επανεξετάσει τον Δεκέμβριο τις κεφαλαιακές ανάγκες

Προειδοποίηση – Έρχεται δεύτερος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες με επίκεντρο ΕΤΕ και Eurobank – Η Τρόικα θέτει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και η ΤτΕ στέλνει επιστολές ότι θα  επανεξετάσει τον Δεκέμβριο τις κεφαλαιακές ανάγκες
Προειδοποίηση.
Νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης, ο δεύτερος στην σειρά, θα ανοίξει προσεχώς σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Τρόικα αλλά και τις επιστολές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ΤτΕ με αφορμή τα stress tests ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι τον Δεκέμβριο θα επανεξετάσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Σε επιστολή που έστειλε προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο με βάση τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, δηλαδή θα αξιολογηθεί τότε πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν και κυρίως με ποιους τρόπους θα εξευρεθούν τα νέα κεφάλαια.
Με δεδομένο ότι το core tier της Πειραιώς βρίσκεται στο 13,9% όσο και της Alpha bank αλλά αντιθέτως της Eurobank στο 8,5% και της Εθνικής στο 9,15% το κεφαλαιακό πρόβλημα εστιάζεται σε Εθνική και Eurobank.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα 2,3 δισεκ. ευρώ και η Eurobank περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Το μείζον ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα καταβληθούν από ιδιώτες μετόχους ή θα αναζητηθούν από πωλήσεις θυγατρικών ή θα κληθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταβάλλει νέα σημαντικά κεφάλαια.
Να σημειωθεί μεταξύ άλλων ότι το ΤΧΣ απαιτεί οι τράπεζες να επιστρέψουν μέρος των κεφαλαίων που κατέβαλλε το Ταμείο κλείνοντας τις μαύρες τρύπες κοντά στα 3,8 με 4 δισεκ. στην Εθνική και περίπου 2,5 δισεκ. στην Eurobank.
Άρα η Εθνική και η Eurobank πρέπει να βρουν άμεσα λύσεις στο ζήτημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
Κύκλοι της Τρόικα προειδοποιούν ότι σημαντικό μέρος του capital buffer του ΤΧΣ που φθάνει τα 8,5 δισεκ. και προοδευτικά μαζί με τις συνέργειες των τραπεζών στα 13 με 14 δισεκ. ευρώ θα εξαντληθεί απόρροια των νέων ζημιών που θα εμφανίσουν οι τράπεζες από τα stress tests, από τους ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής και Eurobank και βεβαίως από το ζήτημα της κάλυψης μέρους των μαύρων τρυπών.
Στην Εθνική το ΤΧΣ επένδυσε 8,8 δισεκ. και οι ιδιώτες 1,05 δισεκ. αλλά τα κεφάλαια είναι μόλις 4,98 δισεκ. ευρώ.
Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε 5,8 δισεκ. αλλά τα κεφάλαια ήταν 3 δισεκ. που έφθασαν τα 4 δισεκ σε tangible book value λόγω του ΤΤ και της Proton bank.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί με τεράστια προσοχή είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Έχει υπολογιστεί ότι τα 5,5 δισεκ. που θα είναι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests θα καλυφθούν από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου αλλά η υφιστάμενη κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Εθνικής και Eurobank και η κάλυψη μέρους των μαύρων τρυπών δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Θα απαιτηθούν είτε νέες αυξήσεις κεφαλαίου είτε το ΤΧΣ να επενδύσει νέα κεφάλαια.
Στην περίπτωση της Eurobank σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Αν επιτύχει θα είναι επιτυχία, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει με έως 500 εκατ η Καναδική Fairfax.
Αν αποτύχει το ΤΧΣ θα χρειαστεί να επενδύσει πρόσθετα περίπου 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Εθνικής οι λύσεις είναι τρεις
Α)Να υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου εξέλιξη άκρως αρνητική για τους μετόχους  που μόλις πρόσφατα επένδυσαν μετά βίας 1,05 δισεκ. ευρώ.
Β)Να πωληθούν θυγατρικές και έως το 51% της Finansbank ώστε να καλύψει την κεφαλαιακή τρύπα η Εθνική τράπεζα.
Γ)Να καλύψει το ΤΧΣ το κεφαλαιακό έλλειμμα που αγγίζει τα 2,3 δισεκ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που πρέπει να βρει η Εθνική για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας.
Σε μια τέτοια περίπτωση το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ σχεδόν θα εξαφανιστεί.
Είναι προφανές ότι όσο μειώνεται το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ τόσο αυξάνεται η αμφιβολία για το banking και τις καταθέσεις.
Το απόθεμα του ΤΧΣ πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για λόγους σημειολογικούς, πρακτικούς και ψυχολογικούς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:45 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης